Voucherele de vacanta - ce beneficii aduc angajatorilor si salariatilor
La fel ca tichetele de masa sau tichetele cadou, voucherele de vacanta reprezinta o metoda de motivare a angajatilor. In continuare, vei afla mai multe informatii despre legea prin care sunt reglementate, modul in care pot fi folosite de catre angajati si avantajele pe care le pot aduce angajatorului.
Ce sunt voucherele de vacanta si cum sunt reglementate
Voucherele de vacanta sunt bonuri valorice care angajatorii le pot oferi salariatilor cu contract individual de munca. Ele pot fi folosite apoi de angajati pentru a achita costurile vacantelor pe care si le fac in Romania.
Totusi, voucherele de vacanta sunt nominale si netransmisibile. Atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, aceste bonuri au avantajul de a fi deductibile limitat de la calculul impozitului pe profit si de a nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii (pensie, sanatate si contributia asiguratorie de munca). Totusi, acestea sunt supuse impozitului pe venit in cota de 10%.
In prezent, cadrul legislativ prin care sunt reglementate tichetele de vacanta ramane Ordonanta de Urgenta nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta (numita in continuare OUG 8/2009). Insa, incepand cu 1 ianuarie 2019, actul normativ va fi abrogat, urmand sa intre in vigoare Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare (numita in continuare Legea 165/2018).
Scopul Legii nr. 165/2018 este acela de a reglementa toate tipurile de bonuri valorice pe care angajatorii le pot oferi in acest moment (inclusiv tichetele de masa, tichetele de cresa si voucherele de vacanta), dar si introducerea tichetelor culturale ca modalitate de recompensare a angajatilor.
Valoarea voucherelor
Conform Legii nr. 165/2018, incepand cu 1 ianuarie 2019, sumele inscrise pe bilete vor putea fi multiplu de 10 lei, fara a depasi insa valoarea maxima de 100 de lei. De asemenea, suma maxima a voucherelor de vacanta pe care un angajat o poate primi in decursul unui an fiscal este echivalenta cu sase salarii minime brute.
Este important de mentionat si faptul ca angajatii care primesc vouchere de vacante nu mai pot beneficia si de prima de vacanta sau de bilete de odihna in acelasi an fiscal.
Rolul si avantajele voucherelor de vacanta
Voucherele de vacanta reprezinta un mod eficient de motivare a angajatilor. Poti considera fiecare tip de bilet de valoare pe care alegi sa-l oferi drept o modalitate prin care iti arati interesul fata de viata personala a salariatilor.
De exemplu, oferirea tichetelor de masa poate sugera ideea ca iti pasa de felul in care angajatii isi administreaza salariile, iar tichetele de cresa pot sugera ca esti dispus sa iti ajuti angajatii sa-si intemeieze o familie. Evident, in cazul voucherelor de vacanta, mesajul pe care il transmiti este ca iti pasa de concediul salariatilor tai.
Multi ar putea sa considere acest bonus drept indiciul unui mediu de lucru placut, relaxat, iar tu il poti folosi si drept argument in negocierea salariilor. In plus, prin oferirea voucherelor de vacanta, te vei asigura ca angajatii si familiile lor au parte de servicii de calitate in vacantele lor in Romania. Astfel, voucherele devin si o modalitate buna de a promova turismul romanesc.
Ce beneficii aduc voucherele de vacanta angajatilor
Atat angajatii din sectorul public, cat si cei din sectorul privat pot primi vouchere de vacanta, principala conditie fiind ca ei sa aiba un contract de munca valabil. Printre salariatii institutiilor si autoritatilor publice care se pot bucura de aceste vouchere se numara:
- salariatii primariilor, consiliilor judetene si ai institutiilor aflate in subordinea consiliilor locale si judetene;
- salariatii institutiilor de sanatate publica;
- salariatii institutiilor de invatamant;
- angajatii sistemului national de aparare si ordine publica;
- salariatii institutiilor deconcentrate ale statului.
Desigur, multi dintre angajatii care nu au folosit inca voucherele de vacanta se vor intreba ce pot sa plateasca mai exact cu ele. Cel mai des, voucherele sunt folosite pentru a plati cazarea la oricare dintre unitatile turistice din Romania, dar si diverse pachete turistice, care pot include transport, mese, dar si alte costuri de agrement.
Atentie insa, deoarece voucherele de vacanta pot fi utilizate pentru achizitionarea de servicii de la operatorii economici cu activitate de turism din Romania care sunt autorizati conform legii. Aceasta categorie include atat structurile de primire turistice clasificate, cat si agentiile de turism licentiate. De asemenea, este important sa verifici daca acesti operatori si accepta voucherele de vacanta ca modalitate de plata.
In schimb, angajatii nu pot plati cu voucherele de vacanta:
- excursii si sejururi in afara Romaniei;
- bilete de avion sau autocar pentru calatorii in afara tarii;
- cazare in unitati din afara Romaniei sau in unitati romanesti fara clasificare turistica;
- asigurari medicale.
Trebuie retinut si faptul ca voucherele de vacanta pot fi oferite atat in format tiparit pe hartie, cat si sub forma de carduri electronice cu PIN si CIP, oferind un plus de confort si siguranta angajatului beneficiar.
Daca te aflia in situatia in care, in cursul unei luni, ai de ales intre prima de vacanta si vouchere de vacanta, poti folosi comparatorul de venituri pentru a vedea care din cele doua bonusuri este mai avantajos.
Vezi aici un calcul al veniturilor salariale in situatia in care se obtin in cursul lunii si vouchere de vacanta, comparativ cu primele de vacanta.
Sursa foto: Shutterstock.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.