Concediul fara plata - ce trebuie sa stii despre drepturile si obligatiile pe care le ai ca angajat
Daca nu vrei sa pierzi din zilele de concediu si ai nevoie de timp liber pentru a-ti rezolva unele probleme, legea iti permite sa soliciti concediu fara plata. Concediul neplatit se acorda in anumite situatii si iti ofera unele avantaje, insa trebuie sa fii atent si la dezavantajele care vin la pachet cu o astfel de cerere.
- Concediul fara plata - cadrul legal
- In ce conditii poti sa iti iei concediu fara plata
- Cand poate angajatorul sa iti refuze concediul fara plata
- Obligatiile angajatorului cand contractul de munca este suspendat
- Efecte ale concediului fara plata
- Ce avantaje si ce dezavantaje ai cand iti iei concediu fara plata
In cele ce urmeaza afli care este cadrul legal care reglementeaza concediul fara plata, in ce situatii il poti solicita, cat poate dura, ce drepturi si obligatii ai ca angajat, dar si cand angajatorul te poate refuza. In plus, vezi si ce efecte are un astfel de concediu asupra vechimii in munca, asigurarii medicale si a altor contributii.
Concediul fara plata - cadrul legal
Concediul fara plata, ca si concediul medical sau de odihna, este reglementat de Codul Muncii. Nu poti beneficia de un astfel de concediu daca nu ai un contract individual de munca. Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Pe langa Codul Muncii, exista Hotararea 250/1992 (actualizata in 2016) care prevede conditii speciale de acordare a concediului fara plata pentru personalul din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit sau la unitatile bugetare.
Tipuri de concediu fara plata
In principiu, exista doua tipuri de concediu fara plata de care poti beneficia ca angajat:
Rezolvarea situatiilor personale - articolul 153 din Codul Muncii (Legea 53/2003, actualizata) prevede dreptul de a-ti lua concediu fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale. Este vorba despre interese personale, altele decat cele referitoare la formarea profesionala. In acest caz, poti conveni cu angajatorul ca, in perioada concediului, contractul individual de munca sa fie suspendat.
Formare profesionala - pentru formarea profesionala te poti intelege cu angajatorul. Acesta poate sa-ti acorde concediu cu sau fara plata, potrivit articolului 154 alin. 2 din Codul Muncii. Concediul se acorda pe durata cursurilor de specializare la care participi.
Daca esti angajat in administratia publica, in cadrul regiilor autonome cu specific deosebit sau la unitatile bugetare, exista si alte tipuri de concedii fara plata, dupa cum vei afla in continuare.
Cat poate dura concediul fara plata
Durata concediului neplatit este stabilita prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern al companiei la care lucrezi. Prin urmare, nu exista o durata fixa, reglementata de lege, a acestui concediu. In plus, poti negocia direct cu angajatorul in acest sens, potrivit contractului individual de munca, act prin care sunt detaliate clauzele, drepturile si obligatiile, in functie de specificul postului pe care il ocupi.
Exista, insa, o exceptie in ceea ce priveste durata concediului neplatit. Daca esti angajat in administratia publica, la regiile autonome cu specific deosebit sau la unitatile bugetare, durata cumulata a concediului neplatit nu poate fi mai mare de trei luni (90 de zile), intr-un an calendaristic, pentru rezolvarea urmatoarelor situatii personale:
- sustinerea examenelor de bacalaureat, de admitere in institutiile de invatamant, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, de diploma, daca urmezi o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa;
- sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau pentru sustinerea tezei de doctorat, daca nu beneficiezi de burse de doctorat;
- prezentarea la un concurs pentru ocuparea unui post intr-o alta unitate.
Tot daca esti angajat in administratia publica, la regiile autonome cu specific deosebit sau la unitatile bugetare, poti beneficia de concediu fara plata mai mare de 90 de zile pentru:
- ingrijirea copilului bolnav in varsta de peste trei ani, in perioada indicata in certificatul medical (poti avea acest drept si ca tata daca mama copilului nu beneficiaza pentru aceleasi motive de concediu fara plata);
- tratament medical in strainatate pe durata recomandata de medic, daca nu ai, potrivit legii, dreptul la indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca;
- ca sa insotesti sotul/sotia sau o ruda apropiata (copil, frate, sora, parinte) in perioada cat acestia se afla la tratament in strainatate.
Atentie! Pentru cele doua situatii legate de tratamentul in strainatate, este obligatoriu avizul Ministerului Sanatatii.
De asemenea, pe durata acordarii acestor concedii fara plata iti pastrezi calitatea de salariat, iar concediile neplatite pentru examenele din prima categorie mentionata mai sus nu iti afecteaza vechimea in munca. Pe durata concediilor neplatite nu pot fi angajate pe postul tau alte persoane, sarcinile tale de serviciu, ca titular de post, fiind redistribuite. Daca, insa, concediul fara plata depaseste 30 de zile lucratoare, atunci se pot incadra alte persoane cu contracte de munca pe perioada determinata.
Desigur, este de precizat faptul ca pot fi si alte situatii, pe langa cele de mai sus, in care se poate acorda concediu fara plata, in functie de conditiile negociate cu angajatorul.
In ce situatii poti sa iti iei concediu fara plata
Ai vazut in ce situatii poti sa iti iei concediu fara plata daca esti angajat in administratia publica, regiile autonome cu specific special sau unitatile bugetare. Mai jos vorbim despre situatiile in care poti sa-ti iei un astfel de concediu, chiar daca nu lucrezi in aceste conditii, si ce trebuie sa faci pentru a beneficia de un astfel de drept:
Concediul pentru formarea profesionala
Daca ai nevoie de concediu pentru formarea profesionala, atunci trebuie sa-i soliciti angajatorului acest lucru cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia. In cererea pe care o formulezi, ai obligatia sa precizezi data la care incepe stagiul de pregatire, domeniul in care faci cursurile, cat dureaza, denumirea institutiei de formare profesionala.
Concediu pentru formarea profesionala, platit de angajator
Daca angajatorul nu si-a respectat obligatia de a-ti asigura pe cheltuiala sa participarea la cursurile de formare profesionala, atunci ai dreptul la concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
Si intr-un astfel de caz trebuie sa faci o solicitare cu cel putin o luna inainte de inceperea cursurilor si poti negocia durata concediului.
Concediul fractionat pentru formarea profesionala
Sunt situatii in care poti sa-ti iei concediu fara plata pentru formarea profesionala, fractionat, pe parcursul unui an calendaristic. Este vorba despre libere pentru sustinerea unor examene pentru promovarea in anul urmator in cadrul universitatilor sau pentru absolvirea unor forme de invatamant. Si aici va trebui sa depui o cerere de concediu, cu o luna inainte de efectuarea lui.
Concediul pentru rezolvarea situatiilor personale
Pentru cazurile in care ai nevoie de concediu neplatit pentru rezolvarea unor situatii personale care nu implica formarea profesionala, nu e nevoie sa depui cererea de concediu cu o luna de zile inainte de efectuarea lui. Legea nu prevede o perioada minima sau maxima in acest sens.
Cand poate angajatorul sa-ti refuze concediul fara plata
Daca ai nevoie de cursuri pentru formarea profesionala, angajatorul iti poate refuza solicitarea de concediu fara plata numai daca absenta ta de la munca in perioada respectiva ar prejudicia grav desfasurarea activitatii. El nu iti poate refuza cererea pe motiv ca respectivele cursuri nu iti sunt de folos si ca de ele va beneficia, practic, un alt angajator.
Este important sa stii ca, potrivit legii, nu poti beneficia de concediu fara plata daca angajatorul nu este de acord, asa cum nici acesta nu are dreptul sa te trimita in concediu neplatit, daca tu nu vrei acest lucru.
De asemenea, angajatorul nu iti poate impune sa iti iei concediu de odihna daca cererea pentru concediul fara plata este justificata.
Atentie! Daca nu ai negociat cu angajatorul durata minima anuala a concediului fara plata prin contractul colectiv sau individual si nici cazurile concrete in care este justificata aprobarea concediului neplatit, atunci angajatorul iti poate refuza mai usor solicitarea, fara sa fie considerat comportament abuziv.
Obligatiile angajatorului cand contractul de munca este suspendat
Concediul fara plata presupune un acord intre tine si angajatorul tau. Pe durata lui, contractul individual de munca este suspendat. Intr-o astfel de situatie, angajatorul este obligat sa completeze datele in Registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) si sa transmita informatiile actualizate catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM).
Nu poate transmite, insa, aceste date oricand, ci cel mai tarziu in ziua anterioara datei la care contractul este suspendat sau datei incetarii suspendarii contractului individual de munca, pentru ca ai efectuat concediul si te poti intoarce la serviciu. Daca angajatorul nu respecta aceste obligatii, poate fi sanctionat cu amenda intre 5.000 si 8.000 de lei.
Efectele concediului fara plata
Vechimea in munca
Potrivit legii, munca prestata in baza unui contract de munca reprezinta vechimea in munca. In cazul concediilor fara plata, acestea se scad din vechimea in munca, la fel ca absentele nemotivate. Exista, insa, o exceptie de la regula: concediul fara plata pentru formarea profesionala. Acesta nu se poate deduce nici din concediul de odihna anual. Este considerata perioada asimilata vechimii in munca.
Impozitele si contributiile
In momentul in care soliciti concediu fara plata pentru rezolvarea problemelor personale, perioada respectiva nu iti mai este luata in calcul la vechimea in munca. Altfel spus, pe toata durata lui nu ti se plateste salariul, prin urmare nu mai exista taxe si impozite salariale sau contributii la sistemul asigurarilor sociale de stat.
Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi scazuta din concediul de odihna anual si este considerata perioada asmilata vechimii in munca in ceea ce priveste drepturile care ti se cuvin, altele decat salariul. Cu alte cuvinte, vei primi o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporurile si adaosurile ce se iau in calcul la determinarea valorii acesteia. Modalitatea de calcul a indemnizatiei pentru concediul de formare profesionala, in situatia in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de formare, conform art. 194 din Codul Muncii, este identica cu cea pentru indemnizatia de concediu de odihna.
Ce avantaje si ce dezavantaje ai cand iti iei concediu fara plata
Unul dintre cele mai importante avantaje pe care il ai atunci cand iti iei concediu fara plata este ca poti economisi din zilele de concediu de odihna pentru a-ti rezolva diverse probleme personale sau pentru a te dezvolta profesional.
Un alt avantaj este ca acest tip de concediu nu are o durata fixa, prin urmare poti negocia cu angajatorul acest aspect. Practic, ai dreptul sa stai in concediu neplatit pana cand iti rezolvi problemele.
Cand vine vorba de dezavantaje, cel mai important dintre ele este acela ca, in afara concediului fara plata pentru formarea profesionala, perioada in care lipsesti de la serviciu ti se va scadea din vechimea in munca, implicit din stagiul de cotizare pentru sistemul social de pensii publice.
Un alt dezavantaj este ca un astfel de concediu poate veni la pachet cu suspendarea contractului individual de munca, ceea ce inseamna ca nu primesti salariu si toate contributiile la sistemul asigurarilor sociale sunt suspendate pana cand te intorci la serviciu. Acest lucru este valabil doar pentru concediul fara plata pentru rezolvarea problemelor personale, nu si pentru cel dedicat dezvoltarii profesionale.
Asadar, concediul fara plata este o modalitate prin care poti sa-ti rezolvi probleme personale sau sa te dezvolti din punct de vedere profesional, fara sa fii nevoit sa iti consumi din zilele de concediu. Cum nu are o durata fixa, stabilita prin lege, este foarte important ce negociezi cu angajatorul, ca sa poti beneficia de avantajele unui astfel de concediu. De exemplu, sunt companii in care poti sa-ti iei un an sabatic, sa primesti, un an, jumatate din salariu si, in urmatorul an, sa primesti lunar restul de salariu, in vreme ce tu colinzi lumea in lung si in lat.
Sursa foto: Shutterstock
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.
Buna,
Ave?i nevoie de un imprumut sau un imprumut pentru a va plati facturile, pentru a incepe o afacere noua, pentru a cumpara o casa sau o ma?ina? Daca a?i refuzat imprumuturile de la banca dvs. pentru ca nu ave?i garan?ii sau credit neperformant, compania noastra este o companie de credit inregistrata, oferim toate tipurile de imprumuturi personale ?i comerciale. o dobanda mai mica de 2% pe termen scurt ?i lung, procesul nostru de ob?inere a unui imprumut de la compania noastra este rapid de incredere ?i u?or ne contacteaza astazi prin e-mail: jeromeburchael91@gmail.com
Contacta?i numarul meu de whatsapp: +12149748303
A?tepta?i-va raspunsul.
Compania de imprumut Jerome Burchael.