Somajul tehnic: indemnizatie pentru avocati, suspendarea popririlor, cumulul pensiei cu indemnizatia
In Monitorul Oficial, partea 325/21.04.2020, a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 53/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind masuri de protectie sociala determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2. Printre altele, acest act normativ modifica si completeaza Ordonanta de Urgenta nr. 30/2020, respectiv Ordonanta de Urgenta nr. 32/2020.
Vom prezenta in cuprinsul acestui articol cele mai relevante dispozitii ale Ordonantei de Urgenta nr. 53/2020:
1. Avocatii vor beneficia, pe perioada starii de urgenta, de o indemnizatie platita din bugetul de stat in cuantum de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020.
Vezi aici cat este castigul salarial mediu brut in anul 2020!
Aceasta indemnizatie se acorda, pana la adoptarea Ordonantei, doar profesionistilor astfel cum sunt reglementati de Codul civil si persoanelor care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei si care si-au intrerupt activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta.
Astfel, conform noii dispozitii, de aceasta indemnizatie beneficiaza avocatii a caror activitate este redusa ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta, daca in luna pentru care solicita indemnizatia au realizat incasari cu minimum 25% mai mici decat media lunara pe anul 2019, dar care nu depasesc castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020.
Indemnizatia se plateste in baza declaratiei pe propria raspundere a avocatului privind indeplinirea conditiilor de acordare, pe care o transmite la agentia pentru plati si inspectie social judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala se afla domiciliul fiscal.
Pentru aceasta indemnizatie se datoreaza impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal. De asemenea, nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.
Calculul obligatiilor fiscale datorate in cazul indemnizatiei lunare prevazuta pentru alti profesionisti, avocati si persoane care obtin exclusiv venituri din drepturi de autor, cu exceptia celei de care beneficiaza persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii cooperatiei, se efectueaza de catre persoanele fizice beneficiare.
Beneficiarii vor calcula impozitul pe venit prin aplicarea cotei de 10% asupra indemnizatiei brute incasate de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala. De asemenea, vor aplica cota de 25% aferenta contributiei de asigurari sociale si cota de 10% aferenta contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra indemnizatiei brute incasate.
Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul Fiscal (in afara functiei de baza).
Obligatiile fiscale mentionate mai sus se declara prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si se platesc de catre persoanele fizice beneficiare pana la termenul prevazut pentru depunerea acestei declaratii, pentru veniturile realizate in anul 2020.
In cazul indemnizatiei de care beneficiaza persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii cooperatiei, precum si al celei prevazute pentru persoanele care desfasoara activitate in baza unui contract de activitate sportiva, calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre cooperatia cu care persoanele au incheiate conventii individuale, respectiv de structura sportiva, in calitate de platitori, din indemnizatia bruta incasata de la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Si in cazul acestor indemnizatii sunt aplicabile prevederile mentionate anterior cu privire la calculul si declararea obligatiilor fiscale prin Declaratia Unica si nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.
2. A fost stabilit in mod explicit faptul ca persoanele care beneficiaza de un drept de pensie si persoanele incadrate in grad de handicap pot beneficia de indemnizatie de somaj tehnic platita din bugetul asigurarilor pentru somaj ori de indemnizatia prevazuta pentru profesionisti, avocati, persoane care obtin exclusiv venituri din drepturi de autor sau persoane care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de activitate sportiva.
Prin urmare, pensionarii care cumuleaza pensia cu salariul pot beneficia de somaj tehnic platit de stat.
3. Pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii cooperatiei, in vederea acordarii sumelor necesare platii indemnizatiei, cooperatia cu care persoanele au incheiate conventii individuale de munca depune, prin posta electronica, la agentiile teritoriale in raza carora isi au sediul social o cerere semnata si datata de reprezentantul legal, insotita de o declaratie pe propria raspundere, la care se ataseaza lista cu persoanele beneficiare.
Plata indemnizatiei se realizeaza catre cooperatie, care va face plata, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la primirea sumelor, catre persoanele cu care are incheiate conventii individuale de munca.
4. Pe perioada instituirii starii de urgenta prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, prelungita prin Decretul nr. 240/2020, se suspenda sau nu incep masurile de executare silita prin poprire a creantelor bugetare, fiscale, financiare si comerciale care se aplica asupra drepturilor lunare platite prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii.
Masurile de suspendare a executarii silite prin poprire asupra sumelor platite de casele teritoriale sau sectoriale de pensii se aplica, prin efectul legii, de catre aceste institutii fara alte formalitati din partea beneficiarilor acestor drepturi.
5. Persoanele care beneficiaza de somaj, in sensul art. 17 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, isi vor pastra drepturile pana la incetarea starii de urgenta decretate, fiind stipulata prelungirea acestora.
6. Indemnizatiile de somaj tehnic acordate nu sunt supuse executarii silite prin poprire pe durata acordarii lor, indiferent de bugetul din care se suporta!
Masurile de suspendare inceteaza la 60 de zile de la data incetarii starii de urgenta.
7. Ordonanta de Urgenta nr. 32/2020 stabileste faptul ca cererea si documentele pentru obtinerea indemnizatiei de somaj tehnic din bugetul asigurarilor pentru somaj se transmit la agentiile teritoriale pana pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizatiei din luna anterioara. Ordonanta de Urgenta nr. 53/2020 prelungeste acest termen cu 5 zile lucratoare, de la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv 21 aprilie 2020,insa prelungirea nu vizeaza indemnizatia de somaj tehnic solicitata de angajatori. Termenul se prelungeste doar pentru alti profesionisti, avocati, persoane care obtin exclusiv venituri din drepturi de autor si persoane care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de activitate sportiva.
8. In ceea ce priveste indemnizatia acordata avocatilor, precum si persoanelor care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii cooperatiei, se vor depune aceleasi documente prevazute de Ordonanta de Urgenta nr. 30/2020 pentru angajatori, iar termenul pentru depunerea documentelor in vederea solicitarii indemnizatiei aferente primei luni in care a fost instituita starea de urgenta este de 10 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, respectiv 21 aprilie 2020.
9. Pentru acordarea indemnizatiilor aferente lunii aprilie si lunilor urmatoare din perioada starii de urgenta termenul de depunere a solicitarilor este cel prevazut de art. V alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2020, si anume data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.
Aceste dispozitii intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv 21 aprilie 2020.
Sursa foto: pixabay.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.