</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Decretul pentru prelungirea starii de urgenta a fost publicat

by Maria Ciudin , 14 apr 2020 Legislatia muncii / COVID-19
Decretul pentru prelungirea starii de urgenta a fost publicat

Astazi, 14 aprilie 2020, a fost publicat in Monitorul Oficial Decretul nr. 240/2020 privindprelungirea starii de urgenta instituite pe teritoriul Romaniei.In situatia in care nu ar fi fost decretata aceasta prelungire, starea de urgenta ar fi urmat sa inceteze la finalul zilei de astazi.

Masurile adoptate pana in acest moment prin decretul initial, dar si prin ordonantele militare ulterioare se mentin, insa apar si masuri suplimentare.

Citeste mai multe despre masurile adoptate prin Decretul nr. 195/2020 aici!

Cele mai importante masuri adoptate prin noul decret sunt urmatoarele:

1. Se mentine obligatia legitimarii prin declaratie pe propria raspundere ori adeverinta de la angajator. Personalul militar din Ministerul Apararii Nationale are dreptul sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor, precum si sa verifice motivul deplasarii/circulatiei persoanelor in afara locuintei/ gospodariei.

2. In ceea ce priveste domeniul economic, se mentine valabilitatea documentelor eliberate de autoritatile publice care expira pe durata starii de urgenta.

3. Pe durata starii de urgenta se pot plafona preturile la medicamente si aparatura medicala, la alimentele de stricta necesitate si la serviciile de utilitate publica (energie electrica si termica, gaze, alimentare cu apa, salubritate, carburanti etc.). In situatia in care se constata o scadere a preturilor la energie electrica si gaze naturale, pe pietele regionale, Guvernul va lua masurile necesare astfel incat aceste scaderi sa se reflecte partial sau integral in pretul final de la nivelul consumatorilor.

4. Decontarea concediilor medicale acordate persoanelor aflate in carantina pentru COVID-19 si pacienti diagnosticati cu infectia COVID-19 va fi realizata cu prioritate prin asigurarea de sume suplimentare in bugetul FNUASS la nivelul necesar.

5. Prin ordin al ministrului sanatatii se stabilesc masurile de sprijinire a persoanelor vulnerabile care se afla in izolare la domiciliu, ca urmare a masurilor de limitare a raspandirii COVID-19. Cheltuielile necesare se asigura prin transfer intre bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, si bugetele locale.

6. Institutiile si autoritatile publice centrale si locale, autoritatile administrative autonome, regiile autonome, societatile si companiile nationale si societatile la care statul ori o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar, societatile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe durata starii de urgenta, munca la domiciliu sau in regim de telemunca, prin act unilateral al angajatorului.

7. Pe perioada desfasurarii activitatii prin munca la domiciliu sau telemunca, salariatii isi indeplinesc atributiile specifice functiei sau ocupatiei pe care o detin, in conformitate cu legislatia care reglementeaza munca la domiciliu si telemunca.

8. Se suspenda, pe perioada starii de urgenta, efectuarea controalelor la angajatori de catre inspectoratele teritoriale de munca, cu exceptia controalelor dispuse de catre ministrul muncii si protectiei sociale, a celor dispuse de Inspectia Muncii pentru punerea in aplicare a hotararilor Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, a ordonantelor militare, a celor necesare pentru a da curs sesizarilor prin care se reclama savarsirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social si pentru cercetarea accidentelor de munca.

9. Pe durata starii de urgenta, se interzice incetarea sau suspendarea activitatii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile, publice si private, prevazute in Hotararea Guvernului nr.867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum si a regulamentelor-cadru de organizare si functionare a serviciilor sociale.

10. Se interzice declararea, declansarea sau desfasurarea conflictelor colective de munca pe durata starii de urgenta, in unitatile sistemului energetic national, din unitatile operative de la sectoarele nucleare, din unitatile cu foc continuu, din unitatile sanitare si de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, din transporturile pe caile ferate, din unitatile care asigura transportul in comun si salubrizarea localitatilor, precum si aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa.

11. In functie de specificul activitatii si de nevoi, pentru personalul din sectorul public, angajatorul poate dispune urmatoarele masuri pe perioada starii de urgenta:

a) poate dispune unilateral intreruperea concediilor de odihna, de odihna suplimentare, fara plata, de studii si pentru formare profesionala ale personalului angajat si reluarea activitatii;

b) poate dispune unilateral sau aproba efectuarea totala/partiala a concediului de odihna sau de odihna suplimentar al personalului angajat.

12. Cererile pentru acordarea beneficiilor si prestatiilor sociale pot fi depuse inclusiv pe cale electronica.

13. Persoana indreptatita isi pastreaza stimulentul de insertie in situatia pierderii locului de munca ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19.

14. Termenul de preaviz pentru demisie nu incepe sa curga iar, daca a inceput sa curga, se suspenda pe intreaga durata a starii de urgenta, in cazul personalului incadrat in unitati sanitare, de asistenta sociala, de asistenta medico-sociala si in institutiile din domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale. De asemenea, personalului mentionat nu i se aplica art. 81 alin. (8) din Codul Muncii potrivit caruia salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

15. Se mentine valabilitatea contractelor colective de munca si a acordurilor colective pe durata starii de urgenta.

16. Prescriptiile, uzucapiunile si termenele de decadere de orice fel nu incep sa curga iar, daca au inceput sa curga, se suspenda pe toata durata starii de urgenta.

17. Pe durata starii de urgenta, activitatea de judecata continua in cauzele de urgenta deosebita.

18. Pe durata starii de urgenta, se suspenda toate activitatile didactice ce impun prezenta fizica a ante-prescolarilor, prescolarilor, elevilor si studentilor in unitatile si institutiile de invatamant.

Unitatile de invatamant preuniversitar organizeaza, in masura posibilitatilor, desfasurarea de activitati din planurile de invatamant, in format online.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide