Noi masuri privind somajul tehnic si concediul pentru supravegherea copiilor
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea 319/16.04.2020, a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 48/2020 privind unele masuri financiar-fiscale.
Actul normativ aduce mai multe modificari legislatiei in vigoare, dintre care amintim:
1. Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal a fost completata prin introducerea avantajelor in natura neimpozabile acordate persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a ocuparii unor functii considerate de catre angajator/platitor esentiale pentru desfasurarea activitatii si care se afla in izolare preventiva la locul de munca sau in zone special dedicate in care nu au acces persoane din exterior, pentru o perioada stabilita de angajator/platitor, in cazul instituirii starii de asediu sau de urgenta, potrivit legii.
De asemenea, aceste avantaje in natura nu sunt supuse platii contributiilor sociale obligatorii, respectiv contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate si contributiei asiguratorii pentru munca.
2. Pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul emis de Presedintele Romaniei, pentru indemnizatiile prevazute la art. XI alin. (1) si art. XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 si la art. 3 din Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, respectiv din bugetul de stat, nu se acorda facilitati fiscale.
Prevederile mentionate se aplica indemnizatiilor acordate din bugetul de asigurari pentru somaj sau bugetul de stat incepand cu luna aprilie 2020.
In esenta, aceasta modificare priveste indemnizatia acordata pentru reducerea sau intreruperea temporara a activitatii (somaj tehnic) si cea acordata profesionistilor (persoane fizice autorizate, titular ai intreprinderilor individuale si membrii intreprinderilor familiale), persoanelor care obtin exclusiv venituri din drepturi de autor si persoanelor care desfasoara activitate in baza unui contract de activitate sportiva, suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj. Totodata, modificarea vizeaza indemnizatia acordata parintilor aferenta zilelor libere pentru supravegherea copiilor suportata din bugetul de stat.
Aceste indemnizatii nu vor beneficia de facilitatile fiscale prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, incepand cu cele acordate in luna aprilie 2020. Facilitatile fiscale care nu se vor aplica acestor indemnizatii sunt urmatoarele:
a. scutirea de la plata impozitului pe venit pentru:
- veniturile obtinute de persoanele cu handicap grav sau accentuat
- persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator (domeniul IT)
- persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare
- persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere in cursul unui an
- persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, in cazul in care angajatorul desfasoara activitate in domeniul constructiilor si indeplineste conditiile prevazute de art. 60 punctul 5 din Codul Fiscal
b. reducerea cotei contributiei de asigurari sociale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5
c. scutirea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5.
3. O alta modificare legislativa priveste contribuabilii obligati la plata impozitului specific unor activitati, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Conform dispozitiilor nou introduse acesti contribuabili, pentru anul 2020, nu datoreaza impozit specific pentru perioada in care acestia intrerup activitatea total sau partial pe/ perioada starii de urgenta decretate.
Pentru a beneficia de aceasta scutire, contribuabilii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) intrerup activitatea total sau partial si detin certificatul pentru situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri;
b) nu se afla in insolventa conform informatiilor disponibile pe pagina web a Oficiului National al Registrului Comertului.
4. Suspendarea sau neinceperea masurilor de executare silita, prin somatie si prin valorificarea bunurilor la licitatie, a creantelor bugetare, cu exceptia executarilor silite care se aplica pentru recuperarea creantelor bugetare stabilite prin hotarari judecatoresti definitive pronuntate in materie penala, provenite din savarsirea de infractiuni. Masura inceteaza la 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta.
5. Termenele de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscale si de a cere executarea silita, precum si cel al contribuabilului/platitorului de a cere restituirea creantelor fiscale, prevazute de Codul de procedura fiscala se suspenda sau nu incep sa curga pana la implinirea termenului de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta.
Dispozitiile Ordonantei de Urgenta nr. 48/2020 au intrat in vigoare la data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv 16 aprilie 2020.
Sursa foto: unsplash.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.