</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Beneficiile acordate salariatilor de sarbatori in lumina noilor modificari fiscale

Beneficiile acordate salariatilor de sarbatori in lumina noilor modificari fiscale

Oferirea de beneficii cu ocazia sarbatorilor reprezinta o modalitate excelenta prin care angajatorii isi pot arata recunostinta pentru efortul depus de salariati. Angajatii se vor simti pretuiti si vor fi mult mai motivati sa fie productivi si sa promoveze imaginea pozitiva a companiei. Beneficiile de sarbatori pot veni sub mai multe forme, de la tichetele cadou la voucherele de vacanta, prima de Craciun sau mai multe zile libere. Mai jos, detaliem cum reglementeaza legislatia aceste beneficii, ce forma pot lua, in ce conditii se acorda, precum si cum se impoziteaza. Incheiem prin expunerea unor avantaje ale beneficiilor de sarbatori oferite angajatilor.

Cadru legislativ

Beneficiile de sarbatori (cu ocazia Craciunului, a Pastelui si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase) intra in categoria avantajelor in natura neimpozabile, potrivit articolului nr. 76 alin. (4) lit. a) din Codul Fiscal, in limita a 150 de lei de persoana. Acestea din urma se pot acorda atat salariatilor, cat si copiilor minori ai acestora.

Cu alte cuvinte, acest tip de beneficiu acordat angajatilor nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale, daca valoarea calculata pentru fiecare salariat in parte nu depaseste suma de 150 de lei si daca acest beneficiu este reglementat prin contractul individual de munca sau prin contractul colectiv de munca.

De asemenea, in acelasi articol, la alin. (2) lit. s) si alin. 3 din Codul Fiscal, se mai precizeaza ca beneficiile care depasesc suma de 150 de lei sunt impozitate.

Beneficiile acordate salariatilor in timpul sarbatorilor

In stabilirea beneficiilor de sarbatori, angajatorii au la dispozitie mai multe optiuni, dupa cum urmeaza.

Tichete cadou

Tichetele cadou acordate de sarbatori nu sunt impozabile cu impozit pe venit de 10% si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale (CAS si CASS), daca valoarea acestora nu depaseste 150 de lei de persoana.

Care sunt prevederile Codului Fiscal si cum s-au modificat incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021:

Codul Fiscal prevede ca, in cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile si scutite de contirbutiile pentru pensie si sanatate, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 150 lei:

  1. cadouri oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
  2. cadouri oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
  3. cadouri oferite salariatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Atunci cand tichetele cadou depasesc suma de 150 de lei, diferenta de bani este considerata venit impozabil si intra in baza pentru calculul contributiilor sociale obligatorii.

Insa, in urma modificarii aduse in luna decembrie Codului Fiscal, cu ocazia zilei de 1 iunie doar salariatilor care au copii minori, iar nu si celorlalti, li se pot acorda cadouri. Spre deosebire de cadourile oferite cu ocazia Craciunului sau a Pastelui, care se pot acorda atat pentru salariat, cat si pentru copii, cadourile oferite cu ocazia zilei de 1 iunie se acorda doar salariatului (in beneficiul copiilor).

Oferirea de tichete cadou este deductibila la calculul impozitului pe profit, cu conditia ca suma aferenta acestora sa se incadreze in limita de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile.

Vouchere de vacanta

Angajatorii pot oferi, de sarbatorile de iarna, si vouchere de vacanta. Alaturi de organizatiile sindicale sau de reprezentantii salariatilor, angajatorul stabileste, prin contractul colectiv de munca si/sau prin regulamentul intern, regulile pentru acordarea voucherelor de vacanta. In contract se mentioneaza numarul beneficiarilor care vor primi voucher de vacanta si nivelul sumelor ce pot fi acordate, categoriile de beneficiari care vor primi voucherele, precum si forma suportului pe care se primesc voucherele (pe hartie sau in format electronic).

Potrivit articolului nr. 24 din Legea nr. 165/2018 actualizata in 2020 privind biletele de valoare, suma aferenta voucherelor de vacanta cu o valoare de cel mult sase salarii minime brute anual (in prezent, salariul minim brut fiind de 2230 lei, urmand a se modifica pentru anul 2021) pe angajat este impozabila cu impozit pe venit dar nu se percep contributiile sociale.

Foarte important, angajatii care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai pot beneficia de prima de vacanta in cursul anului fiscal respectiv sau de bilete de odihnă, acordate potrivit Legiinr. 263/2010privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

In ceea ce priveste angajatorul, cheltuielile aferente voucherelor de vacanta sunt deductibile in limita valorii prevazute de lege.

Contravaloarea serviciilor turistice sau/si de tratament

Angajatorul poate suporta si contravaloarea serviciilor turistice sau/si de tratament, inclusiv transportul. O astfel de suma este neimpozabila si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale, potrivit articolelor nr. 76 si nr. 142 din Codul Fiscal.

Incepand cu luna ianuarie 2021 se introduce un plafon pentru scutirea de impozit si contributii in cazul contravalorii serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Acestea sunt neimpozabile, in masura in care valoarea totala a acestora nu depaseste intr-un an fiscal nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate. Cuantumul acestor avantaje nu era, anterior, limitat.

Pentru a fi scutite de plata impozitului si a contributiilor sociale, aceste beneficii, trebuie sa fie prevazute in contractul colectiv de munca sau in contractul individual de munca.

Cadouri in bani de Craciun

Angajatorii pot oferi de Craciun inclusiv cadouri in bani. In fapt, multi angajati prefera aceasta forma de rasplata pentru efortul de peste an, in locul zilelor libere sau al altor tipuri de beneficii. Acestea sunt neimpozabile si scutite de contributii, daca valoarea per angajat nu depaseste suma de 150 de lei. In caz contrar, se va plati impozit, CAS si CASS pentru diferenta dintre valoarea acordata si plafonul de 150 lei.

Cadouri fizice

Cadourile fizice reprezinta o alta modalitate de a multumi angajatilor pentru efortul depus. Se pot oferi obiecte decorative, aranjamente florale, gadgeturi sau jucarii pentru copiii salariatilor.

Ca si in celelalte cazuri,acestea sunt scutite de plata impozitului si a contributiilor sociale in masura in care valoarea lor nu depaseste 150 lei pentru fiecare persoana in parte.

Mai multe zile libere

Angajatii vor aprecia intotdeauna un angajator care le ofera cateva zile libere in plus de sarbatori. Codul Muncii nu ofera precizari in acest sens, ci doar mentioneaza obligativitatea de a oferi minimum 20 de zile libere pe an, restul timpului fiind lasat la latitudinea angajatorului.

Cu toate acestea, pentru ca salariatii sa beneficieze de cateva zile libere in plus, acest lucru trebuie mentionat in contractul de munca.

Concursuri cu premii

Unele companii aleg sa organizeze concursuri cu premii de tipul „Angajatul anului” sau „Vanzatorul anului”.

Spre deosebire de cadourile in bani sau in natura mentionate anterior, acestea nu sunt scutite nici de impozit, nici de contributiile sociale obligatorii.

Conditii de acordare a avantajelor scutite de impozit si contributii

Cadourile in bani ai/sau in natura, inclusiv tichetele cadou :

  • Se acorda daca sunt prevazute in contractul colectiv de munca sau in contractul individual de munca;
  • Cele oferite cu ocazia Paștelui, Craciunului si a sarbătorilor similare ale altor culte religioase se pot acorda atat salariatilor, cat si copiilor minori;
  • Cele oferite cu ocazia zilei de 1 iunie se acorda doar salariatului, in beneficiul copilului minor;
  • Cele oferite cu ocazia zilei de 8 martie se ofera doar salariatelor;
  • Sunt neimpozabile in limita prevazuta de lege;
  • Nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale, in limitele prevazute de lege;
  • Sunt deductibile de la calculul impozitului pe profit in limita a 5% din valoarea cheltuielilor asociate salariilor angajatilor.

Impozitarea beneficiilor acordate

Veniturile aferente cadourilor in bani sau in natura, tichetelor cadou sau altor beneficii nu sunt impozabile in intelesul impozitului pe venit. Totusi, pentru a nu fi impozitate, ele nu trebuie sa depaseasca 150 de lei pentru fiecare angajat in parte si este necesar sa fie reglementate prin contractul de munca.

In plus, cadourile si tichetele cadou, in limita a 150 de lei, nu sunt cuprinse nici in baza lunara de calcul a contributiilor sociale, potrivit articolelor 142 si 157 din Codul Fiscal.

Angajatorul poate sa acorde beneficii de o valoare mai mare. De exemplu, daca un angajator alege sa ofere cadouri de Craciun de 400 de lei, doar 150 de lei vor fi neimpozabili si scutiti de la plata contributiilor. Restul de 250 de lei vor fi impozabili si vor intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.

Daca se acorda atat cadouri in bani, cat si in natura, scutirile nu se aplica pentru fiecare tip de beneficiu in parte, ci se raporteaza la valoarea lor cumulata.

In cazul cadourilor de Craciun, de Paste si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, beneficiile se pot acorda atat pentru salariat, cat si pentru copiii minori ai acestuia. Se pot acorda astfel 150 lei pentru salariat si 150 lei pentru copil, fara a se plati impozit si contributii.

Insa, daca beneficiul se acorda cu ocazia zilei de 1 iunie, doar salariatul poate primi 150 lei neimpozabili si scutiti de contributii, nu si copilul.

Importanta oferirii beneficiilor de sarbatori

Oferirea de beneficii de sarbatori reprezinta o rasplata bine-venita la salariul lunar, insa faptul de a darui angajatilor cadouri, sume de bani sau chiar vacante aduce firmei numeroase avantaje. Mai jos sunt cateva dintre ele.

Creste retentia de angajati si ajuta in recrutare

Este dificil ca o afacere sa aiba succes daca angajatii sunt schimbati constant. Atunci cand rata de retentie este redusa, este greu de stabilit echipe eficiente. Prin oferirea de beneficii de sarbatori, angajatii raman mai mult in companie, deoarece vad ca angajatorul investeste in ei si ii pretuieste.

De asemenea, existenta unor pachete generoase de beneficii de Craciun poate atrage angajati valorosi direct din timpul procesului de recrutare.

In plus, daca angajatii primesc o saptamana libera in plus de sarbatori, se vor mandri cu asta familiei, prietenilor si cunoscutilor de pe retelele sociale. Astfel, vor deveni ambasadori ai brandului tau si chiar te vor ajuta sa atragi noi angajati de top, fara a fi necesar sa investesti prea multe resurse cu recrutarea.

Pe de alta parte, demisia sau concedierea unui angajat necesita noi investitii in cautarea unui inlocuitor, precum si in pregatirea sa profesionala, astfel ca un pachet de beneficii ajunge sa para ieftin.

Creste moralul salariatilor

Un alt avantaj al oferirii de beneficii de sarbatori este stimularea moralului angajatilor. Fie ca este vorba de jucarii pentru copiii salariatilor, fie de tichete cadou sau de cateva zile libere in plus, exista sanse mari ca angajatii sa fie mai dedicati si sa isi ia sarcinile mai in serios.

Imbunatateste loialitatea fata de companie

Atunci cand angajatii primesc beneficii de sarbatori, sunt mai fideli afacerii tale. Existenta unui pachet de beneficii reprezinta un motiv de a fi loiali fata de firma pentru care lucreaza, iar majoritatea salariatilor prefera optiunea de personalizare a pachetului de beneficii; acest lucru, la randul sau, creste si mai mult loialitatea. Cu alte cuvinte, daca ii lasi pe angajati sa aleaga ce beneficii doresc sa primeasca de sarbatori, exista o probabilitate mai mare de a le creste fidelitatea fata de companie.

Creste productivitatea la locul de munca

Completarea salariului cu o serie de beneficii de sarbatori le ofera angajatilor un motiv in plus pentru a le pasa de firma ta si pentru a continua sa lucreze. Mai mult, sunt dispusi sa depuna mai mult efort si sa obtina rezultate mai bune intr-un timp mai scurt. Desi pe termen scurt, dezvoltarea unui pachet de beneficii poate avea un cost semnificativ, pe termen lung, avantajele obtinute depasesc aceste costuri si contribuie la obtinerea succesului si pozitionarea firmei ca lider in industria sa.

Oferirea de beneficii cu ocazia sarbatorilor de iarna este bine primita si ridica moralul salariatilor. Stiind care este rasplata dupa un an greu de munca, angajatii vor fi mai motivati sa depuna efort pentru a atinge obiectivele pe termen scurt si lung, iar dupa revenirea din vacanta, vor fi mai productivi.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide