Veniturile din constructii in 2021: legislatie si modificari
Publicata in Monitorul Oficial la data de 21 decembrie 2020 si adoptata incepand cu 24 decembrie 2020, de catre Camera Deputatilor, legea care aduce modificari Codului Fiscal are implicatii directe asupra sectorului constructiilor. Modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si In cele de mai jos, facem o trecere in revista a principalelor modificari ce vizeaza in mod direct sectorul constructiilor, precum si a termenelor de la care intra acestea in vigoare.
Vezi 👉 AICI CALCULATOR VENITURI SALARII
Care este cadrul legislativ
Potrivit modificarilor aduse prin intermediul OUG 43/2019, intrate in vigoare incepand cu data de 21 iulie 2019, se vor pune in aplicare urmatoarele modificari asupra Articolului 60 din Codul Fiscal, la punctul 5, dupa cum urmeaza:
Sunt scutite persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76, alin. 1-3, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028, inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- a) angajatorii desfaşoara activitaţi in sectorul construcţii care cuprind:
(i) activitatea de construcţii definita la codul CAEN 41.42.43 - secţiunea F - Construcţii;
(ii) domeniile de producere a materialelor de construcţii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
- 2312 - Prelucrarea şi fasonarea sticlei plate;
- 2331 - Fabricarea placilor şi dalelor din ceramica;
- 2332 - Fabricarea caramizilor, ţiglelor şi altor produse pentru construcţii din argila arsa;
- 2361 - Fabricarea produselor din beton pentru construcţii;
- 2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru construcţii;
- 2363 - Fabricarea betonului;
- 2364 - Fabricarea mortarului;
- 2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment şi ipsos;
- 2370 - Taierea, fasonarea şi finisarea pietrei;
- 2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii;
- 1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie şi tamplarie pentru construcţii;
- 2512 - Fabricarea de uşi şi ferestre din metal;
- 2511 - Fabricarea de construcţii metalice şi parţi componente ale structurilor metalice;
- 0811 - Extracţia pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii, extracţia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei şi a ardeziei;
- 0812 - Extracţia pietrişului şi nisipului;
La acestea se adauga urmatoarele coduri CAEN:
- 2351 - Fabricarea cimentului;
- 2352 - Fabricarea varului şi ipsosului;
- 2399 - Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.;
In cazul codului CAEN 711, Activitaţi de arhitectura, inginerie şi servicii de consultanţa, litera b) a suferit urmatoarea modificare: in locul enuntului angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitaţile menţionate la lit. a) in limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea a aparut textul potrivit caruia angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitaţile menţionate la lit. a) şi alte activitaţi specifice domeniului construcţii in limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totala.
Suplimentar, se stipuleaza faptul ca cifra de afaceri a societatilor comerciale nou infiinţate, respectiv inregistrate la registrul comerţului incepand cu luna ianuarie a anului 2019, se calculeaza cumulat de la inceputul anului, conform unei formule care include si luna in care se aplica scutirea. In cazul societatilor existente deja, la data de 1 ianuarie a fiecarui an, si care au avut o cifra de afaceri din activitaţile menţionate la lit. a), care a fost realizata in mod cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs.
In cazul societatilor comerciale existente la dta de 1 ianuarie a anului, care nu realizeaza limită minima a cifrei de afaceri, se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate. In plus, prin Legea nr. 296/2020, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal s-au adus modificari privind veniturile obtinute in domeniul constructiilor prin art. 138, alin. (1), art 140, alineatul (2) si art. 154 alineatul (1) lit. r.
Vezi categoria noastra de ▶ CALCULATOR VENITURI DIN ALTE SURSE
In ce mod este vizat sectorul constructiilor
In privinta entitatilor care activeaza in domeniul constructiilor, noua lege adoptata de Parlament vine cu prevederi speciale, valabile inca din luna ianuarie a anului 2021. Acestea respecta specificul fiscal al veniturilor asimilate veniturilor salariale, dupa cum sunt acestea definite de Codul Fiscal la art. 60, pct. 5. Potrivit modificarilor aduse Legii 296/2020, incepand cu luna ianuarie 2021, domeniul constructiilor se aliniaza tratamentul fiscal al veniturilor asimilate veniturilor salariale. In consecinta, de la data de 1 ianuarie, nu doar veniturile din salarii si asimilate salariilor vor beneficia de aceleasi facilitati fiscale ca acelea realizate in baza unor contracte individuale de munca. Astfel, veniturile precum cele obtinute in baza contractelor de management sunt scutite de la plata contributiei sociale de sanatate, iar acestora li se aplica procentul diminuat cu 3,75 puncte procentuale, in cazul contributiei de asigurari sociale. Inainte de modificarile operate aduse Legii 296/2020, veniturile ontinute in baza contractelor de management erau scutite doar de la plata impozitului pe venit.
Ai nevoie de ajutor in calculul salarial conform noilor reguli? 👉 colorful.hr iti ofera servicii de externalizare a calculului salarial astfel incat tu sa sa scapi de grija acestora.
Ce scutiri se aplica acestui domeniu
Contribuabilii care care indeplinesc conditiile de la art. 60, punctul 5, din Codul Fiscal, si care realizeaza venituri din salarii sau venituri asimilate salariilor aferente perioadei 1 ianuarie 2021 - 31 decembrie 2028, conform prevederilor art. 140 din Cod Fiscal, beneficiaza de scutire de la plata contributiei sociale de sanatate. Persoanele fizice, angajate ale agentilor economici din sectorul construcţii pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) - (3), în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 beneficiaza de reducerea cotei contributiei de asigurari sociale in cuantum de 3,75 puncte procentuale. Modificarile sunt valabile indiferent de raportul juridic generator al veniturilor. In procesul de calcul lunar al contributiei la asigurarile sociale datorate de angajatori, pentru stabilirea sumelor fixe, prevazuta de Legea 296/2020, in privinta deducerilor personale, de baza, regula care se aplica este cea a neglijarii fractiunilor de pana la 50 de bani si majorarea pana la valoarea de un leu a fractiunilor ce depasesc 50 de bani.
Informatiile de mai sus sunt de interes atat pentru angajatorii, cat si pentru angajatii din sectorul constructiilor, ce vor sa se incadreze in cadrul legislativ setat incepand cu 24 decembrie 2020.
Credit foto: Shutterstock
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.