Ucenicia la locul de munca – modificari privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 279/2005
La finalul lunii iunie a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Hotararea Guvernului nr. 423/2019 care modifica Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.
Printre cele mai importante modificari se numara introducerea prevederii conform careia planificarea orara a pregatirii teoretice si practice a ucenicilor se va stabili de comun acord intre angajator si furnizorul de formare profesionala, in functie de programul de lucru al angajatorului si cu respectarea particularitatilor specifice ucenicilor si a normelor de sanatate si securitate in munca.
De asemenea, s-a modificat si numarul de ore aferente pregatirii teoretice si practice, pe niveluri de calificare, dupa cum urmeaza:
- 180 de ore pentru nivelul 1 de calificare, modificate de la 360 de ore
- 360 de ore pentru nivelul 2 de calificare, modificate de la 720 de ore
- 720 de ore pentru nivelul 3 de calificare, modificate de la 1080 de ore
- 1080 de ore pentru nivelul 4 de calificare, nivel nou introdus
Formarea profesionala prin ucenicie va urma sa se desfasoare pe toata durata contractului de ucenicie, dupa incheierea perioadei de proba.
Pentru incheierea contractului de ucenicie a fost adaugat un nou document necesar, si anume o declaratie pe propria raspundere din partea viitorului ucenic din care sa reiasa ca in ultimii 2 ani nu i-a incetat un alt contract de ucenicie din motive imputabile lui si nu detine acte de calificare/absolvire sau certificate de competente profesionale, cu recunoastere nationala, in domeniul de activitate pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca.
Totodata, potrivit Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, maternitatea nu constituie motiv de discriminare in executarea uceniciei la locul de munca, iar conform noilor modificari, in cazul in care contractul de ucenicie nu inceteaza de drept in perioada suspendarii acestuia, prin acordul partilor poate fi prelungit in vederea finalizarii programului de formare profesionala. In situatia in care contractual de ucenicie inceteaza in perioada suspendarii, furnizorul de formare profesionala va elibera o adeverinta din care sa reiasa numarul orelor de pregatire teoretica si practica efectuate de ucenic. Pe baza acestei adeverinte, persoana care a avut calitatea de ucenic se poate inregistra la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca pentru a beneficia de servicii specializate.
Perioada de proba la care poate fi supus ucenicul este inclusa in durata pentru care se incheie contractual de ucenicie, iar prevederea conform careia aceasta nu poate depasi 30 de zile lucratoare a fost abrogata.
O ultima modificare de interes vizeaza Anexa nr. 5 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 279/2005, fiind aprobat un model de conventie pe care angajatorul care incheie un contract de ucenicie trebuie sa il incheie cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 60 de zile lucratoare de la data expirarii perioadei de proba cuprinse in contractul de ucenicie, pentru a putea beneficia de suma de 2.250 lei/luna, acordata din bugetul asigurarilor de somaj. (Vezi mai multe detalii aici).
Colorful.HR ofera servicii de consultanta in vederea obtinerii acestor tipuri de stimulente. Contacteaza-ne pentru mai multe detalii!
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.