</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost modificata

Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost modificata

In Monitorul Oficial nr. 340 din 3 mai 2019 a fost publicata Legea 89/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri de recuperare a debitelor reprezentand indemnizatie pentru cresterea copiilor.

Astfel, incepand cu 6 mai 2019, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copiilor naste unul sau mai multi copii sau se naste dreptul la concediu si indemnizatii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului anterior, aceasta are dreptul la indemnizatia mai mare, daca din calculul indemnizatiei curente reisese o valoare mai mica fata de indemnizatia precendenta.

Prevederile se aplica si pentru cererile depuse anterior datei de 6 mai, dar pentru care nu au fost emise deciziile de admitere de catre Agentiile de Prestatii Sociale.

Tot prin Legea 89/2019 se mareste plafonul pentru veniturile ce pot fi obtinute prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu de la 3 la 5 indemnizatii minime, adica maxim 6.250 lei.

O alta noutate adusa prin Legea 89 este aceea ca angajatorul nu poate dispune concedierea celui de-al doilea parinte aflat in concediu pentru cresterea copilului de cel putin o luna din perioada totala a concediului.

Legat de stimulentul de insertie, se introduce obligativitatea angajatilor de a anunta angajatorul cu 30 de zile inainte de intentia de reluare a activitatii, iar angajatorul nu poate ingradi in vreun fel accesul angajatului la stimulentul de insertie.

Totodata, se aduc precizari referitoare la recuperarea sumelor incasate necuvenit reprezentand indemnizatii pentru cresterea copiilor. Acestea se vor putea recupera doar daca imprejurarile nu au drept cauza culpa persoanei care le-a incasat.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

  • Bia Bianca 16 nov 2019
    1. Buna seara  am o intrebare,De ce se da indemnizatia cu o luna in urma. Mai primesc ultima luna indemnizatia???
    • Maria Ciudin 03 dec 2019

      Buna ziua,

      Conform legislatiei, dreptul de a primi plata pentru indemnizatia de crestere a copilului este aprobat si acordat de Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala, iar banii sunt alocati de la bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

      Prima plata se efectueaza dupa 45 sau 60 de zile de la data depunerii cererii. In ceea ce priveste perioada cand se vireaza indemnizatia, plata se realizeaza in luna curenta pentru luna anterioara, de regula in intervalul 8-25 al fiecarei luni.

      Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda timp de 1 an si 11 luni, intrucat ultima luna de concediu este rezervata celuilalt parinte. In situatia in care acesta nu solicita acordarea lunii de concediu, dreptul se pierde si nu poate fi acordat niciunuia dintre parinti.

      Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

      O zi frumoasa in continuare,

      Echipa calculatorvenituri.ro

  • Horja Corina 22 ian 2020 Buna  seara, daca acum m-am  angajat  si tot acum am aflat ca sunt insarcinata benz de concediu pt.crestere a copilului?
    • Alexandra Oancea 23 ian 2020

      Buna ziua,

      Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, pot beneficia de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului persoanele care, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

      Asadar, pentru a putea beneficia de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este necesara indeplinirea stagiului de cotizare de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. La stabilirea stagiului de cotizare vor fi luate in considerare si perioadele asimilate enumerate la art. 2 alin. (5) din Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului.

      Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

      O zi frumoasa in continuare,

      Echipa calculatorvenituri.ro

  • Madalina Elena 03 feb 2020

    Buna ziua, in momentul de fata sunt angajata de 5 ani (si imi inchei activitatea), iar in urmatoarea perioada intentionez sa raman insarcinata, si doresc sa ma mut in alta tara UE(pe toata perioada sarcinii + nasterea). In aceste conditii as mai beneficia de cei doi ani de indemnizatie de concediu de cresterea copilului?

    In cazul in care as ramane in continuare angajata pe toata perioada sarcinii? (as ramane in Romania aproape toata sarcina, dar as naste in alta tara?) as benficia de indemnizatia de 85% din venituri?

    Multumesc

    • Maria Ciudin 07 feb 2020

      Buna ziua,

      Puteti beneficia de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in Romania, daca ati desfasurat activitate profesionala o perioada de dinaintea nasterii copilului in tara. Locul nasterii copilului nu are relevanta, insa pentru a beneficia de aceste drepturi in Romania, trebuie sa faceti dovada ca locuiti in Romania impreuna cu copilul pentru care se solicita drepturile si va ocupati de cresterea si ingrijirea acestuia.

      Asadar, daca va mutati domiciliul in strainatate, desi ati realizat venituri in Romania, nu veti putea beneficia de aceste drepturi, intrucat nu mai locuiti pe teritoriul tarii. In acest caz, trebuie cunoscuta legislatia statului membru pe teritoriul caruia va mutati domiciliul, care va poate acorda aceste drepturi, in functie de conditiile legale.

  • Pavlov Aurelian 21 apr 2020
    Buna ziua! Lucrez in vanzari si urmeaza sa intru in concediu de crestere copil. Asa cum stiti, in vanzari sunt comisioane, insa, in cazul de fata, toate sunt declarate la ANAF. As dori sa stiu daca se tine cont de ele la calculul indemnizatiei lunare sau se ia doar salariul lunar din contractul individual de munca. Multumesc!
    • Andrei Ionita 22 apr 2020

      Buna ziua,

      In calculul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului se iau in considerare veniturile din salarii si asimilate salariilor, veniturile din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

      Veniturile din comisioane (sporuri si alte adaosuri) sunt venituri asimilate salariilor, conform Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, prin urmare vor fi luate in considerare la stabilirea dreptului la indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. Pentru dovedirea acestora trebuie sa obtineti o adeverinta de la angajator sau de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide