Somajul tehnic: prelungirea acordarii indemnizatiei dupa incetarea starii de urgenta
In Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata in data de 14 mai 2020 Ordonanta de Urgenta nr. 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a altor acte normative.
Avand in vedere faptul ca unele masuri de sprijin instituite anterior nu isi vor mai produce efectele dupa incetarea starii de urgenta, iar in anumite domenii activitatea nu poate fi reluata in totalitate, s-a impus necesar ca unele masuri aprobate prin acte normative in perioada starii de urgenta sa fie prelungite si dupa incetarea acesteia.
Astfel, referitor la indemnizatia de somaj tehnic acordata in baza art. XI si art. XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 se prelungeste si pentru perioada cuprinsa intre incetarea starii de urgenta si 31 mai 2020, cu posibilitatea continuarii dupa aceasta data doar in domeniile in care se vor mentine restrictiile.
Prin urmare, in domeniile in care activitatea nu poate fi reluata in totalitate dupa data de 15 mai 2020, angajatorii pot obtine in continuare subventionarea indemnizatiei de somaj tehnic din bugetul asigurarilor pentru somaj, in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.
In consecinta, angajatorii pot beneficia de subventionarea indemnizatiei de somaj tehnic de catre stat pana la data de 31 mai 2020, cu posibilitatea prelungirii acordarii acestui beneficiu si dupa aceasta data in domeniile in care se vor mentine restrictiile impuse prin acte normative ulterioare.
Totodata, Ordonanta de Urgenta nr. 70/2020 stabileste faptul ca indemnizatiile de somaj tehnic acordate dupa incetarea starii de urgenta nu sunt supuse executarii silite prin poprire pe durata acordarii lor, indiferent de bugetul din care se suporta.
Mai mult decat atat, conform prevederii enuntate mai sus, se prelungeste acordarea indemnizatiei si pentru urmatoarele categorii de beneficiari:
a) alti profesionisti, asa cum sunt definiti de Codul Civil - persoanele fizice autorizate, titularii intreprinderilor individuale, membrii intreprinderilor familiale
b) persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii cooperatiei
c) avocati
d) persoanele prevazute la art. 67^1 alin. (1) lit. a)-c) din Legea nr. 69/2000 - sportivi, antrenori, medici, asistenti medicali, maseuri, kinetoterapeuti, cercetatori
e) persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe.
In mod similar, si aceste categorii de persoane vor beneficia de prelungirea indemnizatiei in aceleasi conditii ca si cele aplicabile pe perioada starii de urgenta, pana la data de 31 mai 2020, cu posibilitatea prelungirii acordarii acestui beneficiu si dupa aceasta data in domeniile in care se vor mentine restrictiile impuse prin acte normative ulterioare. De asemenea, aceste indemnizatii acordate dupa incetarea starii de urgenta nu sunt supuse executarii silite prin poprire pe durata acordarii lor, indiferent de bugetul din care se suporta.
In plus, perioada in care se acorda indemnizatia de somaj tehnic in timpul starii de urgenta si a starii de alerta instituite potrivit legii, se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru ajutorul de somaj. In consecinta, somajul tehnic este perioada asimilata pentru obtinerea ajutorului de somaj acordat in conditiile Legii nr. 76/2002.
Sursa foto: unsplash.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.