Poprirea pe conturi: prevederi legale, schimbari de legislatie si moduri de a evita executarea silita
Daca se ajunge in situatia in care o persoana nu isi mai poate achita obligatiile fiscale, rata la banca, datoriile catre stat sau sumele restante catre o companie de leasing, creditorii isi pot recupera creantele de la debitor prin poprire ANAF.
Astfel, datoriile pe care debitorul nu le plateste se pot transforma in executare silita, prin poprirea salariului sau, dupa caz, a bunurilor mobile si imobile detinute de debitor.
Citeste si: Executarea silita - cum se desfasoara, care sunt pasii ei si ce legi trebuie sa respecte
Datoriile neachitate ale debitorului se pot transforma in poprire din salariu cu o singura conditie: sa fie respectate toate procedurile legale aflate in vigoare. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre ceea ce presupune aceasta procedura si cum se poate evita inceperea executarii silite.
- Care este cadrul legislativ prin care se impune poprirea
- Noile schimbari legislative privind legea popririlor
- Cum se poate ajunge la poprire
- Veniturile asupra carora banca nu are drept de poprire
- Cine are autoritatea de a stabili blocarea si deblocarea conturilor
- Despre aplicatia e-Popriri si despre automatizarea intregului proces de poprire ANAF
Care este cadrul legislativ prin care se impune poprirea
Putem regasi informatii despre legea popririlor in Codul de Procedura Civila si in Codul Muncii. Cele trei articole legislative care fac referire la acest subiect precizeaza modul in care se poate impune poprirea, obiectul acestei masuri si limitarile acesteia.
Articolul 169, Codul Muncii
Potrivit Codului Muncii, retinerile salariale pot fi dispuse doar in conditiile impuse de legislatia in vigoare, in urma unei hotarari judecatoresti definitive. Tot in acest act se precizeaza si ordinea prioritatii legale a popririlor, in cazul in care debitorul are mai multe datorii, dupa cum urmeaza:
- Obligatii de intretinere, definite conform Codului Familiei;
- Contributii si impozite datorate catre stat;
- Daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
- Acoperirea altor datorii; in aceasta categorie includem datoriile catre banci, catre alti creditori sau garantii.
Articolul 729, Codul de Procedura Civila
In acest articol legislativ se vorbeste despre limitarile urmaririi veniturilor banesti si restrictiile ce se impun atunci cand este vorba de impunerea popririi. Astfel, se prevad urmatoarele lucruri:
- Atunci cand popririle sunt impuse pe venituri periodice, menite sa asigure existenta debitorului, suma retinuta poate ajunge la o treime din valoarea acestora. Singura exceptie de la aceasta regula o reprezinta obligatiile de intretinere sau alocatie pentru copii, caz in care se va dispune retinerea de pana la jumatate din venituri;
- In cazul in care veniturile unei persoane sunt sub nivelul salariului minim pe economie, pot fi poprite doar sumele care depasesc o jumatate din salariul minim;
- Indiferent de natura creantelor si de numarul de obligatii ale debitorului, suma care va fi supusa popririi nu poate depasi jumatate din venituri;
- Ajutoarele de maternitate, alocatiile, alte indemnizatii alocate copiilor, bursele de studii, diurnele sau ajutoarele in caz de deces nu pot fi supuse popririi, indiferent de natura datoriei;
- Sumele provenite din ajutoarele de somaj sau cele primite drept compensatii in cazul desfacerii contractului de munca pot fi supuse popririi in cazul executarilor cu titlu de obligatie de intretinere sau daune provocate pentru moarte sau vatamare corporala.
Articolul 780, Codul de Procedura Civila
In acest articol, legea popririi defineste obiectul impunerii si specifica urmatoarele aspecte:
- Se poate pune poprire pe conturile datornicului dar si pe ale incasarilor ulterioare ale acestuia, cu respectarea normelor legale anterior mentionate;
- Pot fi supuse popririi sumele de bani, titlurile de valoare, bunurile detinute de catre datornic dar si alte bunuri detinute de terte persoane in numele acestuia;
- Sumele asupra carora debitorul nu are drept de dispozitie, cele care provin din finantari sau din salarii ulterioare instituirii popririi cu trei luni de la instiintarea privind aceasta, nu pot fi supuse executarii silite.
Citeste si: Cheltuielile deductibile si nedeductibile pentru PFA - cum se calculeaza si cum pot poti beneficia de ele
Noile schimbari legislative privind legea popririlor
Prin ordinul ANAF nr. 2.098/2019, conturile nu vor mai fi poprite pentru datoriile mici ale firmelor, insa doar temporar. Prin aceasta decizie, se acorda un ragaz de cateva luni acestor entitati, pana cand se va trece la blocarea efectiva a conturilor. Aceasta amanare a popririi impuse de ANAF difera in functie de dimensiunea economica a contribuabililor, dupa cum urmeaza:
Marii contribuabili
Pentru marii contribuabili, poprirea se impune daca, dupa 15 zile de la comunicarea instiintarii, datoriile depasesc inca suma de 40.000 de lei. De asemenea, se poate impune poprirea daca, la 90 de zile de la emiterea somatiei, datoriile sunt de peste 20.000 de lei sau la 180 de zile, daca entitatea are creante ce depasesc suma de 3.000 de lei.
Contribuabili mijlocii
In cazul acestei categorii de debitori, decizia de poprire intra in vigoare daca, dupa 15 zile de la emiterea somatiei, datoriile entitatii sunt de peste 40.000 de lei. In continuare, poprirea se dispune dupa 90 de zile de la emiterea instiiintarii, daca datoriile ramase sunt de peste 20.000 de lei sau dupa 180 de zile, daca exista datorii de peste 3.000 de lei.
Contribuabili mici
Pentru micii contribuabili, se va impune poprirea doar daca entitatea are datorii de peste 10.000 de lei la 15 zile de la emiterea instiintarii. Masura se aplica si daca, dupa 90 de zile, datoriile ramase sunt de peste 5.000 de lei sau la 180 de zile, daca exista creante mai mari de 500 de lei.
Inainte de aceasta modificare legislativa, popririle se impuneau direct, daca existau datorii de 3.000, 1.500 sau 500 de lei.
Cum se poate ajunge la poprire
Poprirea propriu-zisa incepe din momentul in care se comunica somatia. Potrivit Codului de Procedura Fiscala, din momentul primirii documentului, debitorul are la dispozitie un termen de 15 zile pentru a-si plati restantele. In cazul in care datoriile nu sunt achitate in termenul stabilit sau nu se apeleaza la mediere, autoritatile vor trece la poprirea conturilor bancare.
Ca regula, somatiile de plata se emit dupa ce trec 180 de zile de la inregistrarea datoriilor, daca acestea depasesc plafonul de:
- 000 de lei pentru marii contribuabili;
- 500 de lei pentru contribuabilii mijlocii;
- 500 de lei pentru micii contribuabili;
- 100 de lei pentru persoanele fizice.
Ce presupune poprirea
In momentul in care termenele au fost incalcate, autoritatile iau in calcul impunerea popririi si se vor lua urmatoarele masuri: banca va dispune blocarea contului, iar clientul nu va mai avea acces la sumele sale de bani. Dupa blocare, acesta nu va mai putea retrage bani de la bancomat si nu va mai putea sa faca transferuri bancare sau plati prin intermediul acelui cont.
Institutiile bancare sunt obligate sa blocheze sumele existente in contul clientului, daca sunt sesizate de un executor, insa doar dupa depasirea termenului de 15 zile de la data trimiterii notificarii in scris de catre executor, executantului. Bancile se obliga sa popreasca si sumele ajunse in conturi din alte incasari ulterioare, pana la acoperirea integrala a datoriei.
Veniturile asupra carora banca nu are drept de poprire
Cu toate ca banca are obligatia legala de a impune poprirea asupra veniturilor, exista anumite exceptii. Daca sumele dintr-un cont provin din salarii, pensii sau sume care au rolul de a asigura mijloacele de trai ale persoanelor cu datorii, banca va putea bloca cel mult o treime din aceste venituri.
In cazul in care exista mai multe hotarari judecatoresti prin care s-a decis poprirea, banca va putea imobiliza cel mult jumatate din veniturile persoanei indatorate.
De asemenea, nu se supun popririi sumele care provin din alocatii de stat, ajutoare de maternitate, indemnizatii pentru copii, diurne, burse, ajutoare acordate in caz de deces, ajutoare pentru ingrijirea copilului bolnav sau alte indemnizatii cu cadru special. Potrivit legii, aceste sume nu pot fi supuse popririi, indiferent de numarul executarilor.
Cine are autoritatea de a stabili blocarea si deblocarea conturilor
Legea nu obliga institutiile bancare sa urmareasca sau sa analizeze in vreun fel sumele incasate de clienti. Totusi, acestea au obligata legala de a bloca, din contul clientului, sumele supuse deciziei de poprire.
O institutie bancara trebuie sa permita executorului judecatoresc sa analizeze si sa determine natura sumelor din contul persoanei vizate, insa pana la finalizarea acestui calcul, banca poate indisponibiliza integral contul.
Potrivit Codului de Procedura Civila, deblocarea conturilor este stabilita tot de executorul judecatoresc sau la cererea debitorului, in situatia in care sumele datorate au fost platite integral, iar obiectul popririi nu mai exista.
In cazul in care debitorul face o cerere prin care solicita plata esalonata a contributiilor catre ANAF sau catre alte institutii ale statului, se poate dispune deblocarea contului si desfiintarea popririi.
Cum eviti executarea silita
Pentru a evita inceperea executarii silite si a inconvenientelor generate de aceasta situatie, este necesar sa trimiti o notificare catre ANAF prin care soliciti medierea, in termenul de 15 zile de la emiterea somatiei de plata.
Depunerea medierii se face la ghiseul organului fiscal, iar autoritatea are la dispozitie doua zile pentru a-i transmite data si locul intalnirii. Procedura de mediere se va finaliza printr-un proces verbal, in care vor fi incluse informatii precum: obligatiile de plata ale datornicului, optiunea acestuia de a intra intr-un proces de inlesnire la plata si precizarea ca acesta are la dispozitie 15 zile pentru a-si achita datoriile sau pentru a solicita inlesnirea la plata.
In cazul in care nici dupa aceste 15 zile nu s-au platit obligatiile financiare sau nu s-a cerut inlesnirea, ANAF va pune in aplicare executarea silita.
Citeste si: Deducerile personale: ce inseamna si cum se calculeaza
Despre aplicatia e-Popriri si despre automatizarea intregului proces de poprire ANAF
Aplicatia e-Popriri isi propune sa automatizeze atat impunerea, cat si ridicarea popririlor bancare, cu scopul de a simplifica intregul proces si de a evita situatiile in care conturile sunt debitate cu sume mai mari decat cele care ar trebui recuperate.
Prin aceasta aplicatie, se va face un schimb rapid de informatii intre ANAF, entitatile din subordinea sa si banci, fiind folosita pentru:
- Centralizarea la nivel national a tuturor informatiilor detinute de ANAF si banci, astfel incat sa fie in concordanta;
- Gestionarea informatiilor legate de infiintarea popririlor de catre organele fiscale dar si suspendarea, continuarea si ridicarea acestora;
- Actualizarea sumelor nerecuperate, pentru a nu se ajunge in situatia in care debitorului sa-i fie retrasi din cont mai multi bani decat datoria.
Indiferent de datoriile tale, este important sa eviti cu orice pret poprirea veniturilor. Incearca sa discuti cu autoritatile abilitate si sa gasesti o rezolvare la problema, fie ca este vorba despre plata esalonata, fie despre o amanare. Planifica-ti cheltuielile in mod responsabil, astfel incat sa poti sa-ti achiti toate datoriile la timp si sa nu ajungi in situatia nefericita de a-ti fi blocate veniturile.
Sursa Foto: Shutterstock
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.