Deducerile personale: ce inseamna si cum se calculeaza
Avantaj fiscal pentru angajat, deducerea personala este bine reglementata de lege, iar pentru acordarea ei este nevoie de indeplinirea unor conditii specifice. Odata bifate acestea, posesorii unui contract individual de munca pot beneficia de sume importante de bani, in functie de situatia familiala si de veniturile inregistrate lunar.
Cine sunt persoanele luate in intretinere
Cine nu beneficiaza de deducere personala pentru copiii aflati in intretinere
Conditiile in care nu se acorda deducerile personale
Cum se face calculul veniturilor
Ce acte trebuie depuse la angajator
Pentru ce perioada se acorda deducerea personala
Care este cadrul legislativ
Potrivit articolului 77 din Codul Fiscal, persoanele care au dreptul la deducere personala din venitul lunar inregistrat din salarii sunt cele fizice, cu un venit lunar egal sau mai mic de 3.000 de lei brut, cu rezidenta si cu domiciliul in Romania, care au obtinut venituri din orice sursa, atat in tara noastra, cat si in afara ei.
De asemenea, se incadreaza la posibilitatea de a obtine deduceri persoanele fizice nerezidente in Romania, care au centrul intereselor vitale ale persoanei in tara sau care sunt prezente pe teritoriul tarii pentru o perioada totala de 183 de zile, pe parcursul a 12 luni consecutive.
Ordinul nr. 52/2016, emis de Ministerul Finantelor Publice, aduce lamuriri suplimentare cu privire la modul de calculare pentru determinarea deducerilor personale pentru contribuabilii care realizeaza venituri din salarii la functia de baza. De exemplu, un contribuabil care are doua persoane in intretinere si care inregistreaza un venit lunar brut cuprins intre 1.951 si 2000 lei, poate avea o deducere de 815 de lei.
Cine sunt persoanele luate in intretinere
La capitolul persoane in intretinere, contribuabilul care se incadreaza la acordarea deducerilor personale va putea completa in formular numele urmatorilor membri ai familiei:
- Sotul sau sotia;
- Copiii;
- Alti membri ai familiei pana la gradul al doilea de rudenie.
Copilul minor al salariatului este considerat intotdeauna intretinut.
Cine nu beneficiaza de deducere personala pentru copiii aflati in intretinere
Printre cei care, indiferent de natura veniturilor realizate, nu beneficiaza de dreptul la deduceri personale se numara parintii ai caror copii se afla in plasament sau sunt incredintati unei alte familii sau unei persoane. De asemenea, nici parintii copiilor aflati in grija unui organism privat autorizat sau unui serviciu public autorizat nu se incadreaza la acordarea de deduceri.
Conditiile in care nu se acorda deducerile personale
Potrivit normelor in vigoare, deducerile personale sunt anulate de urmatoarele situatii:
- Declararea functiei de baza la angajator
- Obtinerea unor venituri lunare brute de peste 3.600 de lei;
- Detinerea de terenuri agricole si silvice;
- Statutul de membru al personalului trimis in misiune permanenta in strainatate;
- Incasarea de venituri cu o valoare de peste 510 lei lunar de catre sot sau sotie.
Cum se face calculul veniturilor
Formula de calcul a sumei ce reprezinta deducere personala in 2019 prevede ca salariatii cu un venit lunar brut care incepe de la 1.951 de lei, dar care nu este mai mare de 3.600 de lei, pot beneficia de o deducere personala cuprinsa intre 510 si 1.310 lei. Prima dintre valori corespunde persoanelor fizice care nu au pe nimeni in intretinere, in timp ce ultima este valabila pentru cei cu patru sau cu mai multe persoane in intretinere.
Ce acte trebuie depuse la angajator
Demersurile intreprinse de persoana fizica la angajator sunt complete doar daca actele depuse sunt urmatoarele:
- Declaratie pe propria raspundere ce cuprinde informatii personale si datele de identificare aferente fiecarei persoane aflate in intretinere;
- Declaratie pe propria raspundere a celui aflat in intretinere, in care se precizeaza venitul lunar;
- Documente justificative pentru legaturile de rudenie si pentru valoarea veniturilor obtinute.
Documentele trebuie depuse la angajator odata cu declararea functiei de baza si in termen de 15 zile de la data producerii modificarii, astfel incat angajatorul sa reconsidere nivelul deducerii incepand cu luna urmatoare celei in care s-a produs evenimentul.
Pentru ce perioada se acorda deducerea personala
Potrivit articolului nr. 77 din Codul Fiscal, deducerea personala se acorda pentru persoanele care se afla in intretinerea contribuabilului, pentru perioada impozabila din anul fiscal pe perioada caruia acestea s-au aflat in intretinere.
Persoanele care au un venit lunar egal sau mai mic de 3.600 de lei brut pot beneficia de un salariu net mai mare in mod legal, prin simpla cunoastere a legii care reglementeaza deducerile personale.
Credit foto: Shutterstock
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.