</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Eliminarea facilitatilor fiscale pentru sectoarele IT, constructii si agroalimentar

Eliminarea facilitatilor fiscale pentru sectoarele IT, constructii si agroalimentar

În data de 31 decembrie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1334, Ordonanţa de urgenţă nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.

Ordonanța aduce modificări importante prin eliminarea facilităților fiscale pentru domeniile IT, construcții și agroalimentar, astfel se abrogă articolele 60 alin. 2, 5 si 7, art. 60^1, art. 138^2, art. 138^4 și art. 138^5 din Codul Fiscal. Prin urmare, salariații din aceste sectoare de activitate nu vor mai beneficia de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii și nici de cota redusă pentru contribuția de asigurări sociale de 20.25%, astfel salariile acestor angajați se vor calcula conform prevederilor generale în vigoare.

Prin O.U.G. nr.156/2024 se prelungește și măsura legată de suma netaxabilă din salariul minim, de 300 de lei, până la data de 31.12.2025.

Textul de lege, prevede:

“Art. LXVI. -

(1)Prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) şi ale art. 2204alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2025, în cazul salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit şi nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 300 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a)nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;

b)venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, fără a include contravaloarea tichetelor de masă, voucherelor de vacanţă, respectiv indemnizaţia de hrană, după caz, acordate potrivit legii, în baza aceluiaşi contract individual de muncă, pentru aceeaşi lună, nu depăşeşte nivelul de 4.300 lei inclusiv.

(2)Condiţia prevăzută la alin. (1) lit. a) nu se consideră a fi îndeplinită dacă, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi 31 decembrie 2025, este diminuat nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri.

(3)Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică în aceleaşi condiţii şi în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, astfel cum sunt definite la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, obţinute în baza unui raport de serviciu, potrivit legii.

(4)Suma de 300 lei prevăzută la alin. (1) se diminuează în funcţie de:

a)perioada din lună în care salariul de bază/solda lunar(ă) din contractul individual de muncă sau raportul de serviciu, după caz, este menţinut(ă) la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin act normativ;

b)data de la care angajaţii noi sunt încadraţi în muncă la un nivel al salariului/soldei lunar(e), după caz, egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată;

c)fracţia din lună pentru care se determină veniturile din salarii şi asimilate salariilor;

d)data de la care încetează contractul individual de muncă/raportul de serviciu, după caz.

(5)Prin derogare de la prevederile art. 146 alin. (56) şi ale art. 168 alin. (61) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile aferente anului 2025, nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare în luna pentru care se aplică prevederile art. 146 alin. (56)-(59) şi ale art. 168 alin. (61) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se diminuează cu suma de 300 lei lunar.

(6)Prevederile prezentului articol se aplică veniturilor aferente lunilor ianuarie-decembrie 2025 inclusiv.”

Actul normativ abrogă Ordonanța de urgență nr.93/2023, care stabilea salariile minime în construcții și în domeniul agroalimentar și stabilește salariile minime în aceste domenii începând cu 01 ianuarie 2025:

  • Pentru domeniul construcțiilor salariul minim rămâne 4.582 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună, reprezentând în medie 27,714 lei/oră.
  • Pentru domeniul agricol și industria alimentară salariul minim se stabilește la același nivel cu salariul minim garantat în plată, 4.050 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună, reprezentând în medie 24,496 lei/oră.

O.U.G. nr.156/2024, stabilește și majorarea cotei pentru impozitul pe dividende, de la 8% la 10%, începând cu dividendele distribuite după data de 01 ianuarie 2025.

Totodată, ordonanța prevede și o serie de măsuri aplicabile personalulului din instituţiile şi autorităţile publice cum ar fi înghețarea salariilor acestora pentru anul 2025, precum și alte măsuri prin care se dorește reducerea deficitului bugetar.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide