</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Despre internship si ucenicie - avantaje pentru angajator, beneficii pentru tineri si diferentele dintre aceste doua programe

Despre internship si ucenicie - avantaje pentru angajator, beneficii pentru tineri si diferentele dintre aceste doua programe

Internshipul este un program oferit de companiile care isi cauta potentiali angajati. Pentru interni, acest program reprezinta o oportunitate de invatare si de acumulare de experienta intr-un anumit domeniu, dar si o oportunitate de a ramane angajat intr-o companie.

Ce este internshipul - prevederi legale de care trebuie sa tina cont angajatorii

Daca pana in prezent programele de internship nu erau reglementate din punct de vedere legal, incepand cu data de 18 august a intrat in vigoare Legea nr. 176/2018, care stabileste conditiile legale pentru un internship:

  • varsta minima a persoanelor care pot sa urmeze un program de internship este de 16 ani sau 15 ani cu acordul parintilor;
  • stagiul trebuie sa se desfasoare in baza unui contract de internship, iar la finalul stagiului angajatorul trebuie sa ii ofere internului un certificat de internship;
  • perioada maxima a unui internship este de sase luni, in cadrul aceleiasi firme;
  • programul de lucru este de maximum 40 de ore/saptamana si nu sunt permise orele suplimentare de lucru;
  • internul are dreptul la o indemnizatie lunara, care trebuie sa fie cel putin jumatate din valoarea salariului minim brut (care in prezent este de 1.900 de lei), in functie de numarul de ore lucrate;
  • perioada in care se va desfasura internshipul va fi considerata vechime in munca.

De obicei, internii sunt studentii care doresc sa lucreze pe o perioada scurta si care vor sa acumuleze experienta de munca in domeniul pe care il studiaza.

Este important de mentionat ca si tinerii care au varsta de 15 ani pot sa fie interni, cu conditia ca parintii/reprezentantii legali sa fie de acord.

Noile reglementari privind programele de internship obliga angajatorul sa ofere o indemnizatie internului. Obligatia de a oferi acest beneficiu financiar inseamna ca firmele nu se mai pot baza pe programe de internship neplatit.

Cum se desfasoara un program de internship

Conform prevederilor legale, internshipul trebuie sa se desfasoare in baza unui contract de internship si presupune angajament atat din partea companiei, cat si din partea internului.

Pe perioada internshipului, tanarul intern trebuie sa respecte indatoririle din contract si isi va desfasura activitatea sub indrumarea unui indrumator, care va fi unul dintre angajatii firmei desemnati pentru aceasta activitate.

Asa cum am mentionat mai sus, perioada maxima in care internul va putea sa lucreze intr-o companie este de cel mult sase luni consecutive, maximum 720 de ore. Internii care au sub 18 ani pot sa lucreze cel mult 30 de ore pe saptamana, iar programul zilnic de lucru nu trebuie sa depaseasca sase ore.

Important de mentionat este faptul ca programul de lucru al unui internship este flexibil, poate fi full-time sau part-time, astfel ca internul poate sa opteze pentru una dintre aceste doua variante, in functie de programul de la facultate sau de timpul liber pe care il are la dispozitie.

Totodata, internul va putea sa efectueze mai multe stagii de internship in cadrul aceleiasi firme, numai daca sunt programe diferite de internship, iar perioada cumulata nu trebuie sa depaseasca mai mult de sase luni.

In cazul in care internul se va afla in incapacitate temporara de munca, contractul va fi suspendat, iar aceasta perioada nu va fi luata in calcul la perioada stagiului total de internship.

Pe toata durata programului, internul are dreptul sa fie indrumat si sa primeasca toate materialele si informatiile de care are nevoie pentru programul de studii pe care il urmeaza. Lunar, acesta va fi platit asa cum a fost stabilit in contract.

Odata ce a fost finalizat programul de internship, internul trebuie sa fie evaluat in mod obligatoriu de catre supervizor. Acesta va redacta un raport de evaluare care trebuie sa includa: aptitudinile dobandite de intern, cum s-a comportat, care este nivelul de cunostinte si competente teoretice in domeniul respectiv, daca a atins obiectivele de performanta, dar si alte concluzii.

In baza raportului de evaluare, angajatorul este obligat sa ii ofere internului un certificat de internship, in cel mult cinci zile de la comunicarea raportului. Certificatul de internship trebuie sa cuprinda perioada de internship, activitatile desfasurate si calificativul obtinut la evaluare.

Programul de internship poate sa inceteze si prin acordul partilor, daca firma si-a incetat activitatea (prin reziliere), dar si prin denuntare unilaterala, prin notificare in prealabil de cel putin 15 zile.

In cazul in care programul de internship sa va finaliza cu angajarea internului, angajatorul trebuie sa incheie un contract de munca cu acesta, in cel mult 60 de zile de la momentul in care a expirat contractul de internship. In aceasta situatie, firma poate sa ceara de la stat o prima in valoare de aproximativ 1.000 de euro, numai daca angajatul intern ramane in firma cel putin doi ani. Mai exact, prima va fi platita abia dupa aceasta perioada de doi ani.

Beneficiile unui internship pentru cariera tinerilor absolventi

Programele de internship se adreseaza in general studentilor, masteranzilor, dar si absolventilor care doresc sa capete experienta practica in domeniul studiat. Mai exact, rolul unui internship este sa ofere oportunitatea acumularii de cunostinte si experienta de lucru care, pe viitor, il vor ajuta pe intern sa isi gaseasca mai usor un loc de munca.

Printre beneficiile internshipului pentru cariera se numara:

  • dobandirea de cunostinte si abilitati practice intr-un anumit domeniu;
  • obtinerea unui certificat care atesta dobandirea acestor abilitati practice;
  • acces la resursele companiei pentru dezvoltare pe plan profesional, cursuri, programe de training, certificari si acces la evenimente organizate de companie;
  • posibilitatea de a face networking si de a relationa cu profesionstii din domeniu;
  • suplineste lipsa unui loc de munca anterior;
  • adaugarea experientei dintr-un program de internship in CV aduce un avantaj fata de ceilalti canditati pentru un loc de munca.

Cea mai potrivita perioada pentru un internship este cea din studentie, deoarece tinerii vor capata experienta inainte sa finalizeze studiile si vor fi pregatiti pentru viitorul loc de munca odata ce vor absolvi. Acest lucru este cu atat mai important cu cat inceputul unei cariere poate fi dificil pentru oricine.

Tinerii care sunt in cautarea unui program de internship potrivit isi pot mari sansele de a fi selectati de catre angajator daca, pe langa CV, adauga si o scrisoare de intentie care arata motivatia de a obtine acel post de intern.

Internship vs. ucenicie - care sunt diferentele

Ucenicia este reglementata in Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de munca si reprezinta un tip de formare profesionala a unei persoane care a implinit 16 ani, formare care este desfasurata direct la locul de munca, in baza unui contract de ucenicie, prin care angajatorul se obliga sa pregateasca profesional un ucenic intr-o meserie potrivita domeniului sau de activitate.

Principalele diferente dintre internship si ucenicie le detaliem in graficul de mai jos:

internship vs ucenicie

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide