De la 01 august se reintroduce supraimpozitarea contractelor de munca cu timp partial
Conform Ordonanței nr.16/2022, ordonanță ce aduce o serie de modificări Codului Fiscal și ce a fost publicată în data de 15 iulie în Monitorul Oficial, începând cu data de 01 august 2022, deci pentru veniturile aferente lunii august 2022, se va reintroduce suprataxarea contractelor cu timp parțial la salariul minim brut aferent contractelor de muncă cu normă întreagă.
Astfel, la fel ca în perioada august 2017 – decembrie 2019, începând cu veniturile salariale aferente lunii august, pentru contractele part-time remunerate cu mai puțin de 2.550 lei/lună, cuantumul CAS va fi de 638 lei, iar cel al CASS de 255 lei, iar angajatorul va trebui să completeze diferența între contribuțiile pe care le virează în acest moment pentru contractele part-time și cele raportate la salariul minim brut.Prevederile sunt introduse prin punctele 68 și 80 din OG 16 (care modifică articolele 146 și 168 din Codul fiscal), stabilindu-se că baza de calcul a CAS și CASS este reprezentată de salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează CAS și CASS, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună, în care contractul a fost activ.
Măsura nu se aplică însă, dacă un salariat are mai multe contracte part-time, iar cumulul acestora este la nivelul unui salariu minim, pentru că atunci se vor plăti contribuţiile proporţional cu contractele part-time. Altfel, se plătesc contribuţii la nivelul salariului minim.
Excepțiile de la suprataxarea contractelor part-time sunt:
- elevii sau studenţii, cu vârsta de până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare;
- ucenicii de până la 18 ani;
- persoanele cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţîn de 8 ore pe zi;
- pensionarii pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii.
Anterior, aceeași măsură de suprataxare a contractelor de muncă cu timp parțial, a fost valabilă în perioada august 2017 – decembrie 2019, însă începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2020, pentru contractele de muncă cu timp parțial se plăteau din nou contribuții proporțional cu veniturile efectiv obținute de acești salariați.
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.