</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Asigurarea de sanatate: de stat, privata, pentru sporturi de iarna. Beneficii si conditii

by Mihaela Colesnic , 29 nov 2018 Beneficii / Concedii
Asigurarea de sanatate: de stat, privata, pentru sporturi de iarna. Beneficii si conditii

Toti salariatii romani beneficiaza de asigurarea medicala obligatorie, in baza platii asigurarilor sociale de sanatate. Pe langa aceasta insa, multe persoane opteaza pentru o asigurare medicala privata. Este o masura in plus de siguranta care permite, printre altele, si servicii medicale superioare in spitale dotate cu aparatura moderna.

 

Astfel, daca vei opta pentru o astfel de polita de asigurare, vei beneficia de acoperirea cheltuielilor medicale in baza cardului de asigurat pe care il furnizeaza companiile de asigurari. Este recomandat sa verifici inainte serviciile medicale incluse in asigurare si reteaua de spitale in care aceste servicii pot fi acccesate.

 

 

 

In Romania exista anumite categorii de persoane, stabilite in Codul fiscal, care beneficiaza de servicii medicale gratuite la spitalele de stat, fara sa plateasca CASS; acestea sunt mentionate in art. 154 din Codul Fiscal.

 

Mai jos am selectat cateva categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:

  • copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, care nu lucreaza;
  • tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si inca nu lucreaza;
  • sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
  • persoanele cu handicap;
  • bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni;
  • femeile insarcinate si lauzele;
  • persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;
  • persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
  • persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv in penitenciare;
  • personalul monahal al cultelor recunoscute.

Asigurarea de sanatate de stat

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente sunt obligate prin lege sa isi plateasca indatoririle prin plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), care acopera asigurarea obligatorie de sanatate.

Prin asigurarea obligatorie, orice asigurat trebuie sa se inscrie la un medic de familie pentru a beneficia de servicii de medicina primara si de asistenta medicala de specialitate analize medicale de laborator, servicii de medicina dentara, medicamente compensate sau dispozitive medicale, precum orteze si proteze. Medicul de familie este cel care completeaza trimiterile pentru consultatii catre medicii specialisti, pentru efectuarea unor investigatii paraclinice sau internarea in spital.

Asigurarea de sanatate privata

Persoanele care opteaza pentru asigurarea privata de sanatate isi doresc sa beneficieze de o ingrijire medicala de specialitate, in spitale private, care pun la dispozitia pacientului aparatura medicala moderna.

Asigurarea medicala privata pune la dispozitia asiguratului o lista cu spitalele private sau de stat, din tara sau din strainatate, in care acesta alege sa se trateze.

Cardul European de Sanatate

Romanii care si-au platit contributiile pentru asigurarile sociale de sanatate au dreptul la asistenta medicala necesara in timpul sederii temporare( pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioada de cel mult sase luni) pe teritoriul statelor membre UE, Spatiul Economic European sau Elvetia. Decontarea se face la nivel interinstitutional si nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza in scopul obtinerii unui tratament medical planificat.

Cardul European se elibereaza pe baza unei cereri care se depune la sediul casei de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla asiguratul, in termen de sapte zile lucratoare de la data inregistrarii cererii.

Costul cardului european este suportat din FNUASS (Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate), iar perioada de valabilitate este de un an de la data emiterii.

Trebuie mentionat ca, in functie de sistemul de asigurari din tara in care sunt acordate serviciile medicale, pentru anumite servicii poate fi necesara coplata, chiar daca in Romania aceleasi servicii se deduc.

 

Citeste si: Voucherele de vacanta - ce beneficii aduc angajatorilor si salariatilor

Asigurarea medicala pentru calatorii

 

Daca pleci intr-o excursie in strainatate si ai nevoie de ingrijiri medicale de specialitate, serviciile medicale sunt de cele mai multe ori costisitoare.

De aceea, multe persoane isi incheie o asigurare medicala pentru calatorii, chiar inainte de a pleca in vacanta. Aceasta acopera mai multe tipuri de servicii medicale, in functie de tipul de polita incheiat si de prima platita.

Asigurarea medicala pentru calatorii se incheie pe o anumita perioada si pentru o anumita destinatie. In unele cazuri, aceasta poate sa acopere si pierderea bagajului. Totusi anumite destinatii care se afla in zone de conflict armat nu beneficiaza de acoperire din partea asiguratorului (tari ca Irak, Afganistan, Siria etc.).

Este foarte important de mentionat ca acest tip de asigurare nu acopera practicarea sporturilor extreme (cum ar fi bungee-jumping, alpinism, sarituri cu parasuta), pentru ca sunt considerate activitati cu risc crescut. Pasionatilor de adrenalina li se recomanda incheierea unor asigurari speciale care acopera toate sporturile de aventura, dar au costuri mai mari fata de asigurarile simple pentru calatorii.

Asigurare de sanatate pentru sporturile de iarna

Daca sporturile de iarna se numara printre marile tale pasiuni, trebuie sa ai in vedere sa nu pleci in vacanta fara asigurarea potrivita. Atat schiul, cat si snowboardingul au grad ridicat de accidentare, pentru ca depind de experienta practicantului si de complexitatea echipamentului avut.

Printre cele mai frecvente leziuni survenite in urma practicarii sporturilor de iarna se numara cele ale ligamentelor, dizlocari sau chiar fracturi ale oaselor. Cei care sufera o accidentare si nu au asigurare medicala care sa acopere cheltuielile tratamentului si ale transportului pot fi nevoiti sa suporte costuri destul de mari, mai ales ca multe spitale sunt foarte indepartate de statiunile de schi.

De cele mai multe ori, companiile de asigurari iau in calcul factorii care influenteaza accidentele de pe partie (vremea instabila/terenul accidentat) si concep politele astfel incat iubitorii sporturilor de iarna sa beneficieze de transport, interventii medicale si chiar recuperarea sumei echipamentului, daca acesta a fost distrus.

 

Serviciile medicale incluse difera in functie de asigurator si pot fi:

 

  • Interventie in caz de accident
  • Transport cu ambulanta de la locul accidentului la spital
  • Examinare medicala
  • Tratament medical
  • Interventii chirurgicale urgente
  • Terapie intensiva
  • Tratament dentar in caz de urgenta pentru calmarea durerilor
  • Cheltuieli medicale pentru transferul medical in Romania

 

Chiar daca esti prevazator si iei in calcul incheierea unei asigurari de sanatate pentru sporturile de iarna, este recomandat sa nu te aventurezi sa schiezi in zonele neamenajate si sa investesti in calitatea echipamentului, care iti poate salva viata inaintea medicilor.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide