Sporul de doctorat: cadru legislativ, conditii, valoarea indemnizatiei
Sporul de doctorat este oferit persoanelor care detin titlul stiintific de doctor si lucreaza la stat. Aceasta indemnizatie este reglementata printr-o lege aparuta in anul 2017, care a suferit modificari in 2021. Despre legislatia care sta la baza sporului de doctorat, care sunt conditiile pentru a beneficia de indemnizatie, precum si care este valoarea sporului poti afla citind in continuare.
- Cadru legislativ
- Conditii pentru a beneficia de sporul de doctorat
- Valoarea sporului
- Alte beneficii ale titlului de doctor
Cadru legislativ
Sporul de doctorat este reglementat prin Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. In articolul nr. 14, intitulat „Drepturi salariale pentru detinerea titlului stiintific de doctor”, se discuta despre valoarea indemnizatiei de doctorat.
Totodata, se mentioneaza si faptul ca aceasta suma nu se ia in calcul la determinarea limitei sporurilor, a compensatiilor, primelor, premiilor si altor forme de indemnizatie. Daca persoana detine mai multe functii, indemnizatia este acordata, la cerere, doar de catre angajatorul unde beneficiarul are functia de baza declarata.
De asemenea, personalul didactic care doreste obtinerea gradului didactic I prin echivalarea doctoratului (potrivit Ordinului ministrului Educatiei nr. 5561/2011, cu modificarile si completarile ulterioare) nu mai poate beneficia de indemnizatia pentru titlul stiintific de doctor. Cu alte cuvinte, profesorii pot opta fie pentru titlul de doctor si sporul de doctorat, fie pentru echivalarea cu gradul didactic I si anularea sporului.
Mai mult, aceeasi lege spune ca profesorii din invatamantul preuniversitar care au obtinut gradul I prin echivalare, pe baza unui titlu de doctor stiintific, nu vor mai beneficia de sporul de doctorat.
La fel de important este si Ordinul nr. 3.993/2021. Potrivit prevederilor sale, nici persoanele care si-au echivalat doctoratul obtinut inainte de 2017 cu gradul I nu se vor mai bucura de indemnizatia de doctorat. Cu alte cuvinte, documentul emis de Ministerul Educatiei si Cercetarii actioneaza retroactiv.
Acest document a starnit mai multe controverse, mai ales pentru ca a fost publicat pe 17 iunie 2021 si afecteaza si salariile, si sporurile din aceasta luna. Multa lume spune ca sporul de doctorat ar trebui sa fie mentinut, deoarece obtinerea titlului a presupus numeroase examene, referate, cercetare aprofundata, articole publicate in reviste de specialitate etc. Aceasta munca este net superioara unei lucrari pentru obtinerea gradului I. Pe de alta parte, chiar si profesorii care au doctorat trebuie sa treaca un examen pentru a obtine gradul I.
Mai mult, apare o dubla masura intre cadrele didactice din preuniversitar si profesorii universitari. Persoanele care predau in invatamantul superior trebuie, in mod obligatoriu, sa detina si titlul stiintific de doctor. In acelasi timp, beneficiaza de sporul de doctorat. Prin comparatie, profesorii din preuniversitar cu gradul I obtinut prin echivalare nu mai beneficiaza de indemnizatia de doctorat.
Conditii pentru a beneficia de sporul de doctorat
Pentru a beneficia de sporul de doctorat, este necesar sa iti desfasori activitatea in domeniul in care detii titlul stiintific de doctor.
De asemenea, daca detii mai multe functii, indemnizatia de doctorat se va acorda doar de catre angajatorul pentru care beneficiarul are functia de baza declarata.
Daca soliciti obtinerea gradului didactic I prin echivalarea doctoratului, nu vei mai beneficia de sporul de doctorat, conform Legii nr. 153/2017.
👉Citeste si Trei trenduri in recrutare, in 2021
Valoarea sporului
Persoanele care detin titlul stiintific de doctor si lucreaza in acelasi domeniu cu tema lucrarii beneficiaza de o indemnizatie lunara in valoare de 50% din nivelul salariului minim brut pe tara.
Valoarea aferenta acestui spor nu se ia in calcul pentru calcularea limitei sporurilor, a primelor, premiilor, compensatiilor si altor indemnizatii.
Alte beneficii ale titlului de doctor
Pe langa sporul de doctorat si, eventual, echivalarea pentru gradul I, in cazul cadrelor didactice din preuniversitar, titlul stiintific de doctor aduce o serie de beneficii, indiferent daca este vorba despre o cariera la stat sau la privat:
- Ai avantaj in fata altor candidati in domenii precum medicina, biologia sau genetica – gandirea critica, solutionarea problemelor complexe si luarea deciziilor reprezinta abilitati de baza indiferent de industrie. Persoanele care detin un doctorat le bifeaza pe toate. Inainte de toate, un doctorand este un cercetator. Acesta identifica problemele si cauta solutiile potrivite. Cercetatorii sunt acele persoane care isi petrec ore, zile sau poate chiar saptamani pentru a gasi raspunsul la unele dintre cele mai dificile intrebari. O persoana care are un doctorat urmareste mai multe articole stiintifice si carti de specialitate, stabilind trenduri. Astfel, poti fi util atat in zona de cercetare, daca te angajezi intr-o organizatie neguvernamentala, cat si in domeniul privat, indiferent de industrie;
- Esti obisnuit cu incertitudinea, un atu mai ales in business – daca detii un doctorat, probabil ca ti-ai petrecut ani buni in compania incertitudinii. Nu stii daca si cand vei primi urmatorul grant, daca o lucrare va ajunge intr-un jurnal stiintific de renume sau daca vei primi acceptul comisiei pentru a-ti sustine teza. De fapt, in lipsa incertitudinii, descoperirile si inovatia ar fi imposibile. Multi oameni cauta stabilitate si calm si ajung sa aiba un parcurs profesional predictibil. Foloseste toleranta fata de incertitudine in avantajul tau;
- Creezi informatii – este dificil sa vii cu informatii noi intr-un anumit domeniu. Probabil de aceea mai putin de 2% dintre oameni detin un doctorat. Toata lumea poate trage concluzii pe baza unor informatii existente. Este mult mai dificil sa creezi informatii si cunostinte. Ca detinator al unui doctorat, esti creator de informatii. Cum nu multa lume se pricepe la acest lucru, tu vei putea fi unul dintre deschizatorii de drumuri in domeniul tau;
- Esti in elementul tau atat in competitii, cat si atunci cand trebuie sa colaborezi cu alte persoane – daca detii un doctorat, ai lucrat indeaproape cu alti studenti. Te-ai zbatut pentru publicatii si ai impartit aceleasi resurse cu altii, pentru ca lucrarile tale sa ajunga in publicatii stiintifice. Putini oameni sunt mai calificati pentru lucrul in echipa decat persoanele care lucreaza in comun pentru publicarea unei lucrari stiintifice. Secretul este sa vorbesti in CV si in interviu despre lucrurile care te scot din anonimat si sa pui intrebari adaptate culturii organizationale;
- Esti mai sociabil – o persoana care detine un doctorat este mai comunicativa, este persuasiva si in prezentari, face cu usurinta networking, iar prin aceste lucruri, cumulate cu rezultatele muncii, se obtine si recunoasterea sociala. Pe parcursul doctoratului, candidatii predau studentilor mai mici, isi prezinta rezultatele cercetarii colegilor, profesorilor si unor audiente diverse, participa la conferinte si evenimente academice. De asemenea, un detinator de doctorat este perseverent si isi organizeaza timpul in mod eficient, abilitati cautate indiferent de industrie;
- Nu vei fi niciodata supracalificat pentru o pozitie in domeniul tau – imagineaza-ti ca esti un angajator in cautare de angajati. Ai refuza o persoana care detine un doctorat exact in domeniul in care activezi? Probabil ca nu. Daca totusi ti se spune acest lucru la interviuri, este timpul sa schimbi tactica. Documenteaza-te temeinic asupra companiei si conditiilor de munca. Adapteaza-te la ceea ce cauta si ofera-le o solutie pentru o problema pe care ai observat-o. Acest lucru iti va lua timp, insa va atrage atentia ca iti doresti cu adevarat sa fii angajat acolo.
Sporul de doctorat este bine-venit, mai ales daca esti la inceput de drum, iar salariul pe care il iei este unul modic. Alegerea intre sistemul preuniversitar si universitar tine de tine si depinde si de alte lucruri, nu doar de indemnizatia de doctorat. Lucrul cu adolescenti te ajuta sa formezi caractere, in timp ce, alaturi de studenti, vei deschide minti. Alege intelept!
Sursa foto: Shutterstock
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.