</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Somaj tehnic: indemnizatia va putea fi subventionata de stat de fiecare data cand este situatie de urgenta

by Maria Ciudin , 08 apr 2020 Beneficii / Legislatia muncii / COVID-19
Somaj tehnic: indemnizatia va putea fi subventionata de stat de fiecare data cand este situatie de urgenta

Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii si pentru reglementarea unor masuri de protectie sociala aduce mai multe noutati dispozitiilor referitoare la somajul tehnic.

Somajul tehnic reprezinta, conform Codului Muncii, reducerea sau intreruperea temporara a activitatii de catre angajator, din motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Aceasta masura implica suspendarea contractelor individuale de munca din initiativa angajatorului si plata unei indemnizatii in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. In prezent, in urma mai multor modificari aduse prin Ordonante de Urgenta ale Guvernului, indemnizatia poate fi subventionata de stat in cuantum de maximum 75% din castigul salarial mediu brut pe economie.

Citeste mai multe despre: Somajul tehnic: conditiile in care statul suporta plata indemnizatiei

Potrivit propunerii legislative, se adauga o situatie in care contractul individual de munca va putea fi suspendat din initiativa angajatorului, si anume pe durata suspendarii temporare a activitatii si/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretarii starii de asediu sau starii de urgenta potrivit art. 93 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

Totodata, proiectul de Lege prevede si faptul ca, in cazul suspendarii temporare a activitatii si/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretarii starii de asediu sau starii de urgenta, salariatii afectati de activitatea redusa sau intrerupta, care au contractul individual de munca suspendat, beneficiaza de o indemnizatie platita din bugetul asigurarilor pentru somaj, in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in vigoare, pe toata durata mentinerii starii de asediu sau starii de urgenta, dupa caz.

In esenta, proiectul de Lege stabileste ca indemnizatia de somaj tehnic va putea fi suportata de catre stat de fiecare data cand se decreteaza stare de urgenta sau stare de asediu pe teritoriul Romaniei, iar contractele individuale de munca sunt suspendate din initiativa angajatorului din acest motiv.

Indemnizatia de somaj tehnic va fi supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, intocmai cum se intampla si in prezent. Calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre angajator din indemnizatiile incasate din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Pentru calculul impozitului pe venit pentru indemnizatia de somaj tehnic subventionata de catre stat se aplica prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (impozitare in afara functiei de baza). In cazul indemnizatiei de somaj tehnic suportata de stat nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca. In plus, angajatorul va trebui sa declare impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii prin intermediul Declaratiei 112, asa cum se intampla si in prezent.

Practic, dispozitiile proiectului de lege reiau cateva dintre prevederile Ordonantelor de Urgenta nr. 30/2020, respectiv 32/2020 in materia subventionarii de stat a indemnizatiei de somaj tehnic. Prin urmare, procedura si documentele prevazute in acest moment pentru plata indemnizatiei de catre stat se mentin in propunerea legislativa de modificare a Codului Muncii.

Descarca aici documentele necesare pentru subventionarea indemnizatiei de somaj tehnic!

Asadar, daca in acest moment aceasta posibilitate a aparut ca un mod de sprijin pentru angajatorii a caror activitate este afectata de coronavirus (COVID-19), ar putea deveni o regula atunci cand se suspenda contractele individuale de munca ca urmare a decretarii starii de asediu sau starii de urgenta.

Reamintim faptul ca dispozitiile analizate sunt in stadiul de proiect legislativ, care a primit vot favorabil in Parlament si a fost trimis Presedintelui Romaniei pentru promulgare. Codul Muncii se va modifica doar in urma publicarii Legii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide