Proiect legislativ: venit minim garantat pentru fiecare adult pe perioada epidemiei de coronavirus
La Senatul Romaniei a fost inregistrat pentru dezbatere un proiect de Lege care instituie o noua masura de protectie sociala.
Astfel, proiectul legislativ privind sprijinul pentru un trai decent in contextul pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV 2 reglementeaza accesul cetatenilor romani cu varsta de peste 18 ani la un venit minim garantat lunar de 1500 lei pe perioada epidemiei de coronavirus.
Art. 2 al propunerii legislative defineste sprijinul pentru un trai decent ca fiind ajutorul statutului si se stabileste ca diferenta intre venitul de 1500 si venitul net lunar al persoanei. Se iau in calculul venitului net toate veniturile considerate impozabile din Codul Fiscal (venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii, venituri din pensii, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din premii si jocuri de noroc, venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, venituri din alte surse).
Pentru a beneficia de sprijinul pentru un trai decent, persoana ar trebui sa depuna o cerere, insotita de acte doveditoare privind veniturile proprii. Lipsa veniturilor sau existenta altor venituri decat cele enumerate mai sus se mentioneaza intr-o declaratie pe propria raspundere a persoanei in cauza.
Cererea s-ar putea depune doar de persoanele care au capacitate deplina de exercitiu a drepturilor civile (au implinit varsta de 18 ani ori au implinit varsta de 16 ani si sunt casatorite, in conditiile legii civile).
Documentele ar urma sa se depuna, fizic sau in format electronic, la Agentia Judeteana/a Municipiului Bucuresti pentru Plati si Inspectie Sociala in a carei raza teritoriala locuieste titularul. In cazul persoanelor fara domiciliu, aflate in situatie de nevoie, cererea se va depune la orice agentie, insotita de o declaratie pe propria raspundere ca nu au solicitat drepturile de la alte primarii.
Plata sprijinului pentru un trai decent s-ar putea face incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea. Orice modificare intervenita cu privire la venituri naste obligatia titularului drepturilor de a anunta Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea. Plata sprijinului inceteaza in care beneficiarii nu ar mai indeplini conditiile prevazute de prezentul proiect legislativ.
Fondurile necesare pentru plata sprijinului pentru un trai decent se vor suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, in cazul in care legea este publicata in Monitorul Oficial. De asemenea, in situatia adoptarii, dispozitiile analizate isi vor produce efectele pe perioada starii de urgenta decretata ca urmare a pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV 2, precum si pentru o perioada de 6 luni de la incetarea acesteia.
Reamintim ca dispozitiile analizate fac obiectul unui proiect de Lege. Pentru a se putea aplica, Legea trebuie promulgata de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Vom reveni cu lamuririle necesare in cazul intrarii in vigoare a prezentului proiect.
Sursa foto: pixabay.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.