</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Noi modificari intentionate la noul sistem de impozit pe venit si contributii sociale. CASS ar putea fi retinuta la sursa pentru drepturile de autor

Noi modificari intentionate la noul sistem de impozit pe venit si contributii sociale. CASS ar putea fi retinuta la sursa pentru drepturile de autor

Joi, pe 1 martie 2018, reprezentantii Ministerului de Finante au facut publice intentiile pe care le au cu privire la modificarea noului sistem de contributii sociale introdus de la 1 ianuarie 2018.

Vedeti comunicatul emis de Ministerul de finante aici.

Documentul ppt care sumarizeaza aceste intentii poate fi regasit aici.

Documentul a fost prezentat pe www.profit.ro aici.

Principalele modificari intentionate sunt dupa cum urmeaza:

Declararea si plata

  • Comasarea a 7 declaratii depuse in prezent de persoanele fizice intr-o declaratie unica privind impozitul pe venit si a contributiilor sociale. Astfel, declaratiile 200 (veniturile realizate din Romania), 201 (veniturile realizate din strainatate), 220 (venitul estimat/norma de venit), 221 (norme de venit – agricultura), 600 (baza impozabila pentru CAS), 604 (stabilire CASS persoane fara venit) si 605 (stopare CASS persoane fara venit) se intentioneaza sa fie inlocuite de noul formular.
  • Termenul de depunere ar fi 15 iulie 2018 pentru definitivarea anului fiscal 2017 si estimare 2018. Incepand cu 2019, va fi un singur termen de depunere, 31 martie, pentru definitivarea anului fiscal precedent si estimarea venitului pentru anul fiscal curent.
  • Cele 5 termene de plata din prezent (4 plati anticipate plus regularizarea anuala) vor fi inlocuite de 1 singur termen de plata, si anume 31 martie a anului urmator celui in care au fost realizate veniturile.
  • Vor exista mai multe modalitati de depunere a declaratiei: prin Spatiul Privat Virtual (SPV), prin portalul e-guvernare.ro, impreuna cu reprezentanti de la ANAF care vor acorda asistenta la completare si vor depune ulterior tot electronic declaratia. Si, doar pentru 2018, se va mai putea depune si pe suport de hartie, fizic, la ghiseu.
  • Pentru cei care vor depune declaratia prin SPV se intentioneaza introducerea unor bonificatii mai mari pentru plata anticipata a impozitului (de ex, 10% pentru plata anticipata pana la 15 iulie si 5% daca plata este efectuata pana la 30 septembrie). In celelalte cazuri bonificatiile sunt mai mici.
  • Mentiune: crearea unui SPV este destul de usoara – trebuie doar completat un formular online (timp de completare cam 5 minute), care apoi trebuie validat fie la ghiseu, la orice reprezentanta ANAF (dureaza tot cam 3-5 minute procesarea efectiva) sau direct online, daca contribuabilul dispune deja de o decizie de impunere mai veche.

Impozit pe venit

  • Pentru cei pentru care era aplicabil sistemul cu plati anticipate si definitivare anuala, pentru care impozitarea se facea in sistem real (activitati independente precum PFA, PFI in sistem real, agricultura, piscicultura si silvicultura, cedarea folosintei bunurilor in cazul in care e vorba de mai mult de 5 contracte pe an, inchirierea a mai mult de 5 camere in scop turistic, drepturi de proprietate intelectuala in sistem real), sistemul de plati anticipate se va inlocui cu un sistem de autoimpunere, prin calcularea de catre contribuabil a impozitului pe venit, aplicand 10% la venitul estimat pentru anul curent si declararea prin declaratia unica. Iar ulterior se va face regularizarea impozitului pe venit aplicand 10% la veniturile efectiv realizate, declarate tot prin declaratia unica.
  • In cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit se retine la sursa se mentine mecanismul retinerii la sursa (drepturi de autor, dividende, dobanzi, lichidarea unei persoane juridice, alte surse, asocieri cu persoane juridice, premii si jocuri de noroc, salarii, pensii).

CAS

  • CAS pentru activitati independente (cu exceptia drepturilor de proprietate intelectuala, pentru care se doreste constituirea unei categorii separate) – declararea se va face tot prin declaratia unica. Baza impozabila lunara va fi la alegere, dar nu mai mica decat salariul minim brut pe economie. Daca venitul estimat se situeaza sub plafonul anual de 22.800 lei (adica echivalentul a 12 salarii minime pe economie), nu se datoreaza CAS.
  • Pentru cei care datoreaza CAS calculul se va face aplicand cota de 25% la baza impozabila aleasa.
  • Se prevede si posibilitatea introducerii unui plafon maxim la nivelul celui mai mare salariu din sectorul public ( 273.600 lei/an).
  • Pentru cei care sunt sub plafonul minim se prevede posibilitatea asigurarii facultative la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
  • Ulterior, se va face o regularizare anuala pentru cei pentru care venitul realizat difera de cel estimat si depaseste plafonul minim. Adica pentru cei care aveau venit estimat sub plafon si nu datorau CAS, iar venitul realizat depaseste plafonul, se va calcula CAS pentru anul anterior la o baza impozabila aleasa de contribuabil, dar nu mai mica decat salariul minim brut pe economie.
  • Stagiul de cotizare se constituie cu data de 1 a anului pentru care se depune declaratia unica.

CASS

  • Si pentru CASS se trece la sistemul de autoimpunere. CASS se va declara, de asemenea, prin declaratia unica.
  • Daca se depaseste plafonul anual de 22.800 lei se datoreaza CASS la nivelul salariului minim pe economie. Modificarea care se doreste a fi introdusa este ca se determina incadrarea in plafon doar pe baza venitului estimat.
  • Cei care au venituri estimate sub plafon, vor avea doua posibilitati pentru a putea beneficia de serviciile sistemului public de sanatate: 

✓daca isi exercita optiunea prin Declaratia unica pana la termenul de depunere, platesc CASS la 6 salarii minime și sunt asigurati 12 luni 

✓daca isi exercita optiunea prin Declaratia unica după termenul de depunere platesc CASS la 12 salarii minime și sunt asigurati 12 luni

  • Persoanele care nu au venituri in anul curent, platesc CASS la 6 salarii minime pe economie si sunt asigurate 12 luni, indiferent de termenul de depunere al declaratiei.

Drepturi de autor / drepturi de proprietate intelectuala 

  • Se intentioneaza sa fie vazute ca o categorie distincta, si exista posibilitatea sa fie exceptate de CAS, cu posibilitatea incheierii de contracte facultative cu CNPP.
  • Se intentioneaza reintroducerea posibilitatii de a retine la sursa CASS, insa nu este inca clar mecanismul (adica daca se va calcula CASS la salariul minim brut pe economie sau la nivelul efectiv al veniturilor obtinute cu plafon minim la nivelul salariului minim brut pe economie). De asemenea, se investigheaza posibilitatea exceptarii de la CASS pentru veniturile din drepturi de autor a anumitor categorii de persoane, cum ar fi, de ex, pensionarii.

Ina Tornea, ADIT

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide