</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Noi drepturi acordate persoanelor cu handicap: cadru legislativ si conditii

by Maria Ciudin , 23 iul 2020 Beneficii / COVID-19
Noi drepturi acordate persoanelor cu handicap: cadru legislativ si conditii

In Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 145/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

O prima modificare adusa de Legea nr. 145/2020 este modificarea definitiei unitatii autorizate protejate. Astfel, “unitatea protejata autorizata este entitatea de drept public sau privat, cu gestiune proprie, in cadrul careia sunt angajate minimum 3 persoane cu handicap, care reprezinta cel putin 30% din numarul total al angajatilor, iar timpul de lucru cumulat al acestora reprezinta cel putin 50% din totalul timpului de lucru al tuturor angajatilor, precum si orice forma de organizare, potrivit legii, aleasa pentru desfasurarea unei activitati economice de catre o persoana fizica detinatoare a unui certificate de incadrare in grad de handicap”.

Este asimilata unitatii protejate forma de organizare pentru desfasurarea unei activitati economice de catre persoana fizica detinatoare a unui certificate de incadrare in grad de handicap, daca aceasta:

a) este autorizata in baza unei legi speciale sa desfasoare activitati independente, atat individual, cat si in una din formele de organizare ale profesiei respective, reglementate potrivit legii

b) este persoana fizica autorizata sau membru titular al unei intreprinderi individuale ori al unei intreprinderi familiale, organizate potrivit legii.

De asemenea, in urma modificarii legislative persoanele care solicita incadrarea in grad de handicap vor beneficia de gratuitate pentru obtinerea documentelor medicale si pentru evaluarile medicale si psihologice solicitate in vederea intocmirii dosarului de evaluare complexa, in baza alocarilor din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

In cadrul procesului de invatamant, indiferent de nivelul acestuia, persoanele cu handicap vor avea, in baza Legii nr. 145/2020, dreptul la dotarea cu echipament tehnic adaptat cerintelor educationale ale persoanei cu handicap, inclusiv aplicatii informatice sau dispozitive pentru transformarea textului scris/vorbit in forme de comunicare vizuala, auditive, augmentativa, dupa caz. Totodata, autoritatile publice au obligatia sa asigure pregatirea cadrelor didactice in vederea adaptarii practicilor educationale pentru elevii cu handicap din grupe sau clase de invatamant obisnuit.

In ceea ce priveste transportul, autoritatile administratiei publice si locale, precum si societatile comerciale ce detin licenta de traseu au obligatia sa ia urmatoarele masuri specific in vedere asigurarii transportului in comun al persoanelor cu handicap:

a) sa achizitioneze mijloace de transport in comun adaptate nevoilor persoanelor cu handicap, dotate inclusiv cu sisteme de avertizare audio si video

b) sa adapteze mijloacele de transport in comun aflate in circulatie, in limitele tehnice posibile, conform reglementarilor in vigoare, pentru a raspunde nevoilor persoanelor cu handicap, inclusiv in ceea ce priveste dotarea acestora cu sisteme de avertizare audio si video

c) sa realizeze, in colaborare ori in parteneriat cu persoane juridice, publice sau private, programe de transport al persoanelor cu handicap.

Persoanele cu handicap grav beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de calatorii pe an calendaristic. Persoanele cu handicap accentuat beneficiaza de aceleasi drepturi, cu mentiunea ca limita este de 12 calatorii pe an calendaristic.

Mai mult decat atat, se ofera optiunea persoanelor cu handicap de a opta, la cerere, pentru acordarea gratuitatii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar autoturismului adaptat handicapului, conform legii, si aflat in proprietatea acestora, corespunzator costurilor drepturilor mentionate anterior, fara a depasi suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat. Modalitatea de decontare si indexare a limitelor se stabileste prin hotarare a Guvernului.

In sfarsit, persoanei cu handicap i se garanteaza egalitatea de sanse in prestarea activitatii si i se asigura accesibilizarea locului de munca si adaptarea sarcinilor in conformitate cu potentialul sau functional.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide