Masuri fiscale pentru sprijinirea mediului de afaceri aplicabile pe perioada starii de alerta
UPDATE
In Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea unor acte normative si prorogarea unor termene, prin care se adopta masurile cuprinse in proiectul legislativ publicat recent pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice.
***
Pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice a fost publicat un proiect de Ordonanta de Urgenta ce se doreste a fi adoptat pentru a sprijini mediul de afaceri si contribuabilii, avand in vedere dificultatile financiare pe care le-a generat pandemia de coronavirus (SARS-CoV 2).
Cele mai importante masuri prevazute de proiectul de Ordonanta de Urgenta sunt urmatoarele:
1. Contribuabilii obligati la plata impozitului specific unor activitati, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru anul 2020, nu datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 zile.
Din impozitul specific pentru anul 2020 se scade, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 48/2020, perioada in care contribuabilii si-au intrerupt activitatea total sau partial din cauza starii de urgenta.
2.Se suspenda sau nu incepe executarea silita prin infiintarea popririi a creantelor bugetare, cu exceptia executarilor silite care se aplica pentru recuperarea creantelor bugetare stabilite prin hotarari judecatoresti definitive pronuntate in materie penala, precum si a ajutoarelor de stat a caror recuperare a fost dispusa printr-o decizie a Comisiei Europene/furnizorului ajutorului de stat sau a unei instante nationale. Masurile de suspendare a executarii silite prin poprire asupra sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti se aplica, prin efectul legii, de catre institutiile de credit sau alti terti popriti, fara alte formalitati din partea organelor fiscale.
3. Contribuabilii, platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata, precum si contribuabilii platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor, care achita impozitul datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala pana la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, respectiv 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiaza de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului datorat trimestrial/platii anticipate trimestriale.
Asadar, toti contribuabilii care achita impozitul pe profit pana la termenele scadente pot beneficia de bonificatii pentru trimestrele II si III.
Totodata, aceste preveedri se aplica in mod corespunzator si de catre contribuabilii care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru impozitul pe profit/plata anticipata trimestriala aferente trimestrelor I, respectiv pentru trimestrele II si III ale anului 2020, determinat pentru activitatile desfasurate, altele decat cele corespunzatoare codurilor CAEN prevazute de lege.
4. Termenul prevazut la art. VII alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/2020 se proroga pana la data de 25 octombrie 2020 inclusiv. Acest termen se refera la reluarea masurilor de executare silita prin poprire a creantelor bugetare, precum si calcularea si datorarea dobanzilor si penalitatilor de intarziere pentru obligatiile fiscale scadente la data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 29/2020, respectiv 26 iunie 2020.
5. Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere livrarile de masti de protectie individuale si ventilatoare medicale pentru terapie intensiva, necesare pentru constituirea rescEU – rezerva de capacitati a Uniunii Europene, efectuate catre institutiile publice responsabile cu constituirea acestei rezerve, pana la data de 1 octombrie 2020.
In plus, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata importurile si achizitiile intracomunitare de masti de protectie individuale si ventilatoare medicale pentru terapie intensiva, efectuate de catre institutiile publice responsabile, pentru constituirea rescEU – rezerva de capacitati a Uniunii Europene, pana la data de 1 octombrie 2020.
Sursa foto: pixabay.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.