</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Diurna legala in anul 2020: ultimele modificari

by Mihaela Colesnic , 17 aug 2016 Data modificarii: 16 sept 2020 Venituri salariale
Diurna legala in anul 2020: ultimele modificari

Diurna reprezinta un drept ce poate fi acordat conform legii oricarui salariat angajat pe baza unui contract de munca si care este delegat intr-o deplasare in interes de serviciu. Conform Codului Muncii, angajatul este indreptatit la plata cheltuielilor de cazare si transport, dar si a unei indemnizatii de delegare, in conditiile prevazute de lege.

Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de timp limitata la maximum 60 de zile calendaristice pe parcursul unui an si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice daca angajatorul are acordul salariatului.

Conform legislatiei in vigoare, in Romania, exista doua tipuri de diurne si anume: diurna interna, care se acorda numai pentru deplasari pe teritoriul tarii si diurna externa, care se acorda numai pentru deplasari pe teritoriul altor state.

Diurna legala externa

Diurna externa este reglementata prin HG 518/1995 cu privire la unele obligatii si drepturi ale personalului roman delegat in strainatate, pentru indeplinirea unor misiuni temporare. Astfel, cuantumul diurnei variaza in functie de statul in care salariatul desfasoara deplasarea, valoarea diurnei pentru fiecare tara fiind stabilita prin HG nr.518/1995. In tarile UE, diurna legala este in prezent situata in jurul valorii de 35 de euro pe zi.

Diurna legala interna

Diurna interna este reglementata prin HG 1860/2006. Printre prevederile hotararii se mentioneaza si faptul ca in situatia delegarii si detasarii salariatului intr-o alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interiorul localitatii pentru servirea intereselor companiei, acesta poate primi diurna daca distanta pe care se deplaseaza este mai mare de cinci kilometri fata de localitatea in care se afla locul de munca.

Este foarte important ca in perioada detasarii sau delegarii salariatul si angajatorul sa completeze ordinul de deplasare unde se specifica data si ora plecarii, cat si data si ora inapoierii salariatului in localitatea unde este situat locul permanent de munca.

Indiferent de durata deplasarii, daca durata delegarii nu depaseste 12 ore in fiecare zi, diurna nu va fi acordata salariatului pentru ziua respectiva.

In anul 2020, conform legislatiei in vigoare, valoarea diurnei pentru bugetari este de 20 RON pe zi.

Incepand cu 2016, este permisa acordarea de diurne administratorilor si directorilor din cadrul institutiilor regulile cu privire la sumele acordate si impozitarea lor fiind identice cu cele ale celorlalti salariati.

Cuantumul decontului pentru cazare in cazul delegatiilor este de 45 lei pe noapte.

Impozitarea diurnei in 2020

De ce este important sa stim care sunt valorile indemnizatiei pentru delegare si detasare valabile in cazul bugetarilor? Pentru ca ele, de fapt, reprezinta un indicator pentru calculul diurnei neimpozabile si in cazul companiilor private.

Daca o companie privata decide sa acorde o diurna de orice fel, interna sau externa, a carei valoare depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice, atunci taxele de platit sunt diferite. Astfel, aceasta diurna va fi supusa impozitului pe salarii (10%) si va fi inclusa in baza lunara pentru contributii sociale obligatorii.

Mai departe, daca societatea in cauza acorda o diurna in limita a de 2,5 ori fata de indemnizatia bugetarilor, socoteala taxelor se schimba. De ce? Pentru ca nu se mai plateste impozit, nefiind inclusa in venituri salariale si pentru ca nu va fi cuprinsa in baza de calcul pentru contributiile sociale.

Este, de asemenea, important de stiut ca valoarea maxima pentru o diurna neimpozabila in cazul salariatilor din privat este din 1 ianuarie 2020 de 50 lei pe zi (adica 2,5 x 20 lei adica diurna zilnica pentru bugetari).

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide