</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ce reprezinta algoritmul de calcul pentru contributia la fondul de handicap

Ce reprezinta algoritmul de calcul pentru contributia la fondul de handicap

Companiile si institutiile care au 50 de angajati au si obligatia legala de a angaja doua persoane cu handicap. Obligatia continua, desigur, pentru toate companiile si institutiile publice care au de la 50 de angajati in sus. Daca respectivele entitati nu fac totusi din diverse motive angajarile vizate, statul le-a pus la dispozitie alte doua variante. Prima este aceea de a plati lunar catre bugetul de stat 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, asa cum ar fi trebuit. Cea de-a doua prevede ca organizatia in cauza sa achizitioneze produse sau servicii realizate de persoane cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in conditiile prevazute exact in fraza de mai sus. In cazul in care compania sau institutia pe care o reprezentati a ajuns la peste 50 de angajati sau se apropie de acest nivel, atunci este timpul sa va pregatiti pentru o schimbare. Informatiile concrete privind modul de calcul al contributiei la fondul de handicap se regasesc in Ordinul nr. 590 din 12/11/2008 privind aprobarea instructiunilor pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Algoritmul de calcul efectiv pentru contributia la fondul de handicap (H2)

Asa cum enuntam si mai sus, contributia se calculeaza ca jumatate din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au fost angajate persoane cu handicap. Mai departe, numarul de angajati ce se iau in considerare la determinarea obligatiei de plata a contributiei, precum si la calculul acesteia se determina ca numar mediu lunar – medie aritmetica din suma efectivelor zilnice din luna, inclusiv zile de repaus saptamanal, zile de sarbatori legale si alte zile in care nu se lucreaza – si care este impartita la numarul total de zile calendaristice. De altfel, legiutorul a stabilit ca in efectivele zilnice nu se includ salariatii aflati in concedii fara plata, greva, detasati in strainatate si nici cei ale caror contracte de munca sunt suspendate. Pentru zilele de repaus saptamanal si pentru sarbatorile legale se vor lua in calcul efectivele de salariati din ziua precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract de munca a incetat in acea zi. Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga vor fi inclusi in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca. Astfel, daca un angajat cu norma intreaga (opt ore) va fi notat cu 1, in cazul in care vorbim despre salariatii cu patru ore/zi, acestia vor fi notati cu 0,5 iar cei cu doua ore vor fi notati cu 0,25. Specific, legea prevede ca autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. La final, cand faceti calculele pentru a stabili exact care este contributia datorata statului, procentul de 4% rezultat conform legii va fi format din doua zecimale si se va inmulti cu 50% din salariul minim brut pe tara stabilit prin HG in vigoare in luna pentru care se plateste.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide