Care sunt veniturile scutite la plata impozitului?
Scutirea la impozitul pe venit, datorat asupra venitului realizat de o persoana fizica prin derularea de activitati dependente si independente este posibila in anumite situatii, asa cum prevede articolul 60 din Codul Fiscal.
Cele 3 situatii in care venitul este scutit la plata impozitului pe venit sunt:
- 1. Pentru veniturile obtinute de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat atat din salarii cat si din activitati independente
- 2. Pentru veniturile din salarii obtinute ca urmare a desfasurarii activitatii de creare programe pe calculator
- 3. Pentru veniturile din salarii obtinute ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare aplicativa, si/sau dezvoltare tehnologica
Pentru un venit salarial net de 5.000 lei, contributiile sociale si impozitul datorate sunt de 3.752 lei in cazul in care nu exista o scutire (75% raportat la salariul net).
Pentru acelasi venit net de 5.000 lei, in cazul scutirii la plata impozitului, se vor datora doar contributii sociale, si acestea vor fi in cuantum de 2.350 lei (47% raportat la salariul net).
O comparatie interesanta este situatia specialistilor IT care pot lucra cu contract individual de munca cu scutire de impozit sau pot opta sa lucreze ca independenti (PFA cu norma de venit).
Intrebarea in acest caz este: de la ce venit net este mai economic pentru un angajator sa lucreze cu forta de munca independenta?
Persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati in domeniul IT care au optat pentru determinarea venitului net ca norma datoreaza in anul 2016 contributii sociale si impozit in suma fixa de 720 lei.
In cazul contractului individual de munca cu scutire de impozit, venitul net de la care contributiile sociale, datorate atat de salariat cat si de catre angajator sunt mai mari de 720 lei este de 1532 lei. Practic, pentru orice venit net incepand cu 1532 lei este mai avantajos pentru o companie IT sa lucreze cu colaboratori – PFA-uri cu norma de venit.
Incadrarea pentru scutirea la impozit a persoanelor cu handicap grav si accentuat se face incepand cu data incadrarii in gradul de handicap, ulterior prezentarii documentelor justificative platitorului de venituri.
Incadrarea in activitatile mai sus mentionate se face potrivit prevederilor ordinelor emise de autoritatile competente.
Criteriile de eligibilitate pentru scutirea la impozit a veniturilor din salarii obtinute din creatia de programe pentru calculator, potrivit Ordinului comun nr. 217/4172/1348/835/2015 se refera atat la persoanele care obtin scutirea, cat si la companie.
Astfel, se incadreaza pentru scutire acei salariati care ocupa una dintre pozitiile mentionate in anexa Ordinului si in cazul in care au absolvit una dintre institutiile mentionate in anexa Ordinului, in companiile in care toate aceste posturi sunt parte dintr-un departament specializat de informatica si in conditiile in care venitul inregistrat in anul fiscal precedent din crearea de programe pe calculator este cel putin echivalentul a 10.000 dolari SUA, pentru fiecare salariat care beneficiaza de scutire.
Scutirea la impozit in cazul activitatilor de cercetare a fost introdusa incepand cu luna august 2016 si detalii despre incadrarea in activitatea de cercetare aplicativa si/sau dezvoltare tehnologica se face potrivit prevederilor Ordinului comun nr. 4947/899/2018/1840/906/2016 publicat in 16 septembrie.
Scutirea la impozit este un beneficiu al salariatului/persoanei care se incadreaza in situatia respectiva.
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.