</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Amnistia fiscala 2020: ce este si dupa ce norme se aplica. Noul termen

by Mihaela Colesnic , 04 nov 2019 Data modificarii: 22 mai 2020 Venituri salariale / Venituri independente
Amnistia fiscala 2020: ce este si dupa ce norme se aplica. Noul termen

Anularea dobanzilor si penalitatilor aferente sumelor datorate catre ANAF poate fi obtinuta de anumite firme, persoane fizice si entitati fara personalitate juridica, in conditii speciale, prevazute de lege. Parghia pe care o poti accesa in acest scop este o Ordonanta de Urgenta intrata in vigoare pe data de 8 august 2019, ce vizeaza amnistia fiscala prin restructurarea datoriilor de peste un milion de lei, precum si anularea accesoriilor la datoriile cifrate sub pragul de un milion de lei.

Care este cadrul legislativ al amnistiei fiscale

Cunoscuta si ca legea amnistiei fiscale, Ordonanta de Urgenta nr. 6/2019, privind instituirea unor facilitati fiscale, este emisa cu aplicabilitate in instituirea unor facilitati fiscale adresate contribuabililor cu datorii la stat. Ordonanta emisa la data de 8 august 2019 se aplica in cazul obligatiilor fiscale administrate la nivel local, numai in cazul in care consiliile locale emit hotarari in consecinta si adopta proceduri aferente in acest sens. Dreptul de a beneficia de amnistia fiscala este conditionat de achitarea obligatiilor principale, precum taxele, impozitele sau contributiile care sunt administrate de organul fiscal central. O alta interdictie stabilita de actul normativ se refera la anularea dobanzilor si penalitatilor solicitate pentru datoriile care au beneficiat de inlesniri la plata.

Cadrul legislativ al amnistiei fiscale

Cine beneficiaza de aceasta masura

Printre beneficiarii Ordonantei de Urgenta nr. 6/2019, cu privire la amnistia fiscala, se numara urmatoarele categorii de contribuabili:

  • persoanele fizice;
  • persoanele juridice;
  • entitati fara personalitate juridica;
  • persoanele cu obligatii bugetare principale de un milion de lei sau cu valoare mai mare;
  • unitati administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti sau ale institutiilor publice.

Tipuri de obligatii bugetare pentru care se aplica amnistia fiscala

Actul normativ prevede anularea dobanzilor si penalitatilor pentru datoriile fiscale restante la 31 decembrie 2018. Diferentele de obligatii bugetare principale, stabilite prin decizie de impunere si comunicate pana la finele anului precedent, beneficiaza si ele de amnistia fiscala. Masura legislativa este valabila si in cazul altor obligatii de plata individualizate prin titluri executorii emise conform prevederilor legii, care se afla in evidenta organului fiscal pentru recuperare la data de 31 decembrie 2018.

Conditiile de amnistie fiscala

Care sunt conditiile de amnistie fiscala pentru accesorii

Anularea obligatiilor fiscale accesorii se aplica numai in cazul anumitor restante bugetare. Astfel, o conditie de baza valabila in cazul tuturor contribuabililor, in cazul acestui demers, este existenta unui plafon al obligatiilor fiscale principale mai mici de un milion de lei. Debitorul este obligat sa figureze in baza de date a ANAF cu toate declaratiile fiscale depuse pana la data depunerii certificatului de atestare fiscala. Persoanele fizice si entitatile care nu au personalitate juridica pot accesa acest mecanism de stergere a obligatiilor fiscale si peste plafonul de un milion de lei. Atat in cazul acestora, cat si in cazul firmelor, cererea de anulare trebuie depusa pana la data de 15 decembrie 2019.

Amnistia fiscala 2020: ce este si dupa ce norme se aplica. Noul termen

In Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata pe 14 mai 2020 Ordonanta de Urgenta nr. 69/2020.Amnistia fiscala se aplica atat pentru persoane fizice sau juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, unitati administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti ori institutii publice. Potrivit acesteia, dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) se sting toate obligatiile principale restante la data de 31 martie 2020 inclusiv pana la data depunerii cererii de anulare;

b) sunt stinse toate obligatiile bugetare principale si accesorii cu termene de plata cuprinse intre data de 1 aprilie 2020 si data depunerii cererii de anulare, prin orice modalitate legala, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;

c) sunt depuse la zi toate declaratiile fiscale;

d) se depune o cerere pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, dupa indeplinirea conditiilor anterioare.

Se anuleaza si dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv si stinse pana la aceasta data sunt indeplinite cumulativ conditiile de mai sus.

Cu informatiile de mai sus, firma ta are la dispozitie ponturile necesare accesarii unui instrument nou, pus la dispozitie de Ministerul Finantelor Publice, prin care conformarea fata de plata impozitelor poate fi contrabalansata de anularea restantelor aferente anului precedent si a anularii accesoriilor de plata.

Credit foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide