PFA-uri: ce se intampla cu ele in starea de alerta
Existenta restrictiilor in unele domenii de activitate pe durata starii de urgenta si, apoi, in timpul starii de alerta a dus la acordarea unor indemnizatii PFA-urilor, angajatilor independenti si celor care lucreaza in profesii liberale si au fost nevoiti sa isi intrerupa activitatea.
Daca legislatia din martie-aprilie 2020 prevedea acordarea unei indemnizatii in cuantum de 75% din salariul mediu brut, aproximativ 4.072 de lei, pentru PFA-urile care si-au intrerupt activitatea, prin ordonanta de urgenta 132/2020 se acorda o indemnizatie pentru reducerea activitatii, intr-un cuantum mai mic. Mai jos poti citi in detaliu despre ordonantele care au stat la baza acestor masuri de sprijin, ce spun noile prevederi si ce diferente exista intre masurile stabilite de autoritati in sprijinul PFA-urilor
- Cadru legal
- Unde se depun documentele si cand
- Comparatie intre indemnizatia din OUG 132/2020 si cea din OUG 30/2020
Cadru legal
Primele prevederi referitoare la indemnizatia oferita celor care lucreaza in regim PFA a aparut prin OUG nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, intrata in vigoare la data de 21 martie 2020. Acest act normativ prevedea o suma fixa, echivalenta cu salariul minim pe economie, 2.230 de lei.
La 30 martie, are loc publicarea OUG nr. 32/2020 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative. Aceasta vine in completarea primului OUG (cel de pe 21 martie) si prevede ca se acorda subventii sub forma somajului tehnic pentru „alti profesionisti”, asa cum sunt definiti de art. 3 alin. 2 din Codul Civil, iar cuantumul indemnizatiei este de 75% din salariul mediu brut prevazut de articolul nr. 15 din Legea nr. 6/2020 privind asigurarile sociale de stat. Salariul mediu brut in 2020 este de 5.429 de lei. Astfel, indemnizatia fixa pentru PFA-uri si profesionisti in domenii liberale a caror activitate a fost afectata de pandemie ajunge astfel la 4.071 lei brut.
Potrivit OUG nr. 53/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind masurile de protectie sociala determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru indemnizatia incasata se datoreaza:
- CAS (contributia la asigurari sociale, pensia) - 25%;
- CASS (contributia la asigurari sociale de sanatate) - 10%;
- Impozit pe venit - 10%.
Pentru solicitarea indemnizatiei se depun o cerere si o declaratie pe propria rapsundere la agentiile teritoriale pentru plati si inspectie sociala, unde este inregistrat sediul social, pana pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.
Urmatorul act legislativ este OUG nr. 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative, publicat pe 29 mai. Acesta prevede ca indemnizatiile prevazute la art XV din OUG 30/2020 se acorda si dupa data de 31 mai 2020, pentru toate domeniile in care se mentin restrictii, pana la ridicarea acestor restrictii.
Observam ca indemnizatia prevazuta de OUG 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare se acorda pentru intreruperea activitatii. La 10 august 2020 a intrat in vigoare OUG nr. 132/2020 privind masurile de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, prin care se introduc noi prevederi. Potrivit acestui act normativ, profesionistii, precum si persoanele care au incheiat conventii individuale de munca beneficiaza, in cazul reducerii temporare a activitatii pe fondul starii de urgenta/alerta si pe baza unei cereri pe proprie raspundere, de o indemnizatie lunara echivalenta cu 41,5% din salariul mediu brut pe 2020, respectiv 2.253 de lei.
Alte masuri au fost reglementate prin OUG nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene, conform careia se pot accesa microgranturi de pana la 2000 de euro pentru acele PFA-uri care si-au inceput activitatea inainte de 1 februarie 2020, nu au beneficiat de ajutor de la stat pe fondul pandemiei si sunt dispuse sa isi mentina activitatea cel putin sase luni dupa acordarea finantarii. De asemenea, pentru a se califica in acest program, PFA-urile trebuie sa activeze in domeniile prevazute la anexa 1 din OUG 130/2020, domenii precum comertul cu amanuntul (cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor), editarii de carte, ghiduri, ziare, productie cinematografica, video si de televiziune, cultura, publicitate, telecomunicatii sau servicii informatice. Microgranturile se pot acorda si PFA-urilor care au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor diagnosticati cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulentul medical acordat în baza Ordonantei de urgenta a Guvernuluinr. 43/2020.
Procedura de implementare a masurii prevede ca aceasta este valabila pana la 31 decembrie 2020, iar platile in cadrul masurii vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2023.
Unde se depun documentele prevazute de OUG 132/2020 si cand
Indemnizatia de41,5% prevazuta de OUG 132/2020 se poate obtine atat prin aplicarea pe platforma aici.gov.ro, cat si fizic, in cadrul agentiilor pentru plati si inspectie sociala din judetul in care se afla sediul social. Documentele trebuie depuse in luna curenta pentru luna anterioara, iar plata se va face in cel mult zece zile de la depunerea documentelor.
Pentru a obtine indemnizatia, este nevoie de urmatoarele documente:
- Cererea (exista un model pe platforma aici.gov.ro);
- Declaratia pe proprie raspundere;
- Copie dupa actul de identitate;
- Copie dupa extrasul de cont - foarte important este ca acel cont bancar sa fie deschis pentru profesionist si nu pe persoana fizica (pentru persoana care detine PFA-ul).
Pentru indemnizatia incasata se datoreaza:
- CAS (contributia la asigurari sociale, pensia) - 25%;
- CASS (contributia la asigurari sociale de sanatate) - 10%;
- Impozit pe venit - 10%.
Aspecte ce trebuie avute in vedere la completarea declaratiei pe propria rapsundere:
- Care a fost media incasarilor/veniturilor brute lunare in 2019;
- Daca PFA-ul a beneficiat de indemnizatie pe durata starii de urgenta (prin OUG nr. 30/2020) si in ce cuantum
- Daca PFA-ul a avut venituri dupa incheierea starii de urgenta si care sunt acelea;
- Raportat la luna pentru care se cere indemnizatie pentru reducerea volumului de activitate, PFA-ul trebuie sa arate autoritatilor cuantumul veniturilor obtinute.
Cu alte cuvinte, declaratia pe proprie raspundere va trebui sa includa si cifre exacte, referitoare la faptul ca, in luna precedenta (pentru care se solicita indemnizatia), PFA-ul si-a redus activitatea si, drept urmare, si-a diminuat veniturile.
Indemnizatia primita se inregistreaza in Registrul Jurnal de Incasari si Plati din 2020, iar impozitul si contributiile sociale calculate se declara prin formularul declaratiei unice din 2021.
Comparatie intre indemnizatia din OUG 30/2020si cea prevazuta de OUG 132/2020
Comparand indemnizatia de 75% din salariul mediu brut, reglementata prin OUG nr. 30/2020 cu cea de 41,5%, reglementata prin OUG nr. 132/2020, se observa o serie de diferente importante.
In primul rand, daca la prima indemnizatie, acordarea banilor venea pe fondul sistarii totale a activitatii, noua indemnizatie vine ca o forma de sprijin financiar pe fondul reducerii activitatii.
Pe langa acest lucru, suma oferita este evident mai mica. Ca o asemanare, pentru ambele indemnizatii, si cea din OUG 30/2020, dar si cea din OUG 132/2020 se plateste impozit, CAS si CASS si se declara prin Declaratia unica. De asemenea, ambele pot fi accesate prin depunerea documentelor prin platforma aici.gov.ro.
Un aspect comun celor doua indemnizatii este faptul ca statul nu conditioneaza acordarea banilor de obtinerea altor venituri; un PFA poate solicita si primi indemnizatia chiar daca obtine bani si din salarii sau chirii.
Sursa foto: Shutterstock
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.