Contractul de munca part-time: ce presupune si care sunt drepturile angajatului
La prima vedere, lucrurile sunt foarte clare: salariatul care lucreaza in regim part-time (cu fractiune de norma) munceste in fiecare saptamana mai putine ore decat angajatul cu norma intreaga. Prevederile Codului Muncii sunt insa mult mai complexe de-atat si iau in considerare o serie de factori importanti.
Iar daca lucrezi pe un astfel de contract (numit contractul individual de munca cu timp partial) sau vrei sa afli mai multe detalii despre acest subiect, in cele ce urmeaza iti prezentam pe larg cadrul legislativ, conditiile de lucru, dar si drepturile unui angajat part-time.
- Ce este contractul individual de munca cu timp partial
- Care sunt drepturile salariatului part-time
- Care sunt obligatiile angajatorului
- Cum se calculeaza salariul unui angajat part-time
Ce este contractul individual de munca cu timp partial
Conform legii, un contract de munca cu timp partial (sau cu fractiune de norma) poate fi incheiat (obligatoriu in forma scrisa) pe o perioada nedeterminata sau determinata intre un angajator si un salariat.
Angajatul part-time poate presta aceeasi activitate sau o activitate similara cu cea a unui salariat care are contract cu norma intreaga. Diferenta este ca numarul orelor lucrate de acesta este mai mic. Altfel spus, daca un salariat full-time trebuie sa efectueze 40 de ore pe saptamana, cel care lucreaza part-time va lucra sub acest interval.
De asemenea, trebuie precizat faptul ca in lege nu exista o limita minima de ore de lucru in cazul angajatilor part-time. Toate activitatile care se desfasoara sub durata de 8 ore/zi se incadreaza la fractiune de norma. Tot un contract cu timp partial este si cel care insumeaza intr-o luna mai putine ore de munca decat cele prestate de un angajat cu norma intreaga.
In ceea ce priveste repartizarea orelor de lucru in cazul contractului cu timp partial, Codul Muncii nu specifica o structura completa: singura conditie este ca norma de lucru sa fie sub cele 40 de ore pe saptamana pe care trebuie sa le efectueze un angajat care are contract individual de munca. In rest, repartizarea lor poate fi discutata si negociata direct cu angajatorul, iar repartizarea acesteia este obligatoriu sa fie inscrisa in contractul de munca.
Pentru angajatii cu fractiune de norma, limita maxima a duratei normale a timpului de munca trebuie sa fie de 7 ore pe zi şi de 35 de ore pe saptamana. In cazul minorilor angajati cu fractiune de norma, limita maxima a duratei normale a timpului de munca este de 5 ore pe zi si de 25 de ore pe saptamana.
Ce trebuie sa contina un contract individual de munca cu timp partial
Pe langa elementele care ar trebui sa se regaseasca in orice contract individual de munca, detaliate la articolul 17 din Codul Muncii (identitatea partilor, locul de munca, sediul, functia ocupata, criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului, riscurile specifice postului, data la care incepe contractul, durata acestuia - in caz ca e incheiat pe o perioada determinata -, durata concediului de odihna acordat, durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul, conditiile de acordare a preavizului de catre partile incluse in contract, salariul de baza si durata perioadei de proba), cel cu timp partial ar trebui sa includa si cateva mentiuni suplimentare:
- Durata muncii si repartizarea programului de lucru;
- Conditiile in care se poate modifica programul de lucru al salariatului;
- Interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru lucrari urgente, ce sunt destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
In cazul in care nu sunt intrunite aceste conditii si nu este precizata clar durata de munca, contractul este considerat a fi incheiat pentru norma intreaga.
Contributia la sanatate si la pensie
Si angajatii part-time platesc la stat contributia la sanatate (CASS) si contributia la pensie (CAS). CASS-ul este de 10% din salariul brut obtinut, in timp ce CAS-ul este de 25% din salariul brut obtinut. In plus, pentru aceste tipuri de contracte se datoreaza contributiile la nivelul salariului minim (daca salariatul nu se incadreaza in categoria de persoane exceptate, conform prevederilor Codului Fiscal), iar diferenta de asigurari sociale recalculata pana la nivelul salariului minim pe economie va fi acoperita de angajator. Astfel, aceste contributii sociale vor fi achitate de ambele parti: atat de angajat, cat si de angajator.
UPDATE:
Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2020, in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor de munca cu timp partial sub nivelul unui salariu minim brut pe economie, contributiile de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate (CAS si CASS) se calculeaza asupra veniturilor efectiv obtinute, chiar daca acestea sunt sub nivelul unui salariu minim brut pe economie.
Vezi aici calculul complet pentru un angajat part-time.
Care sunt drepturile salariatului part-time
Acelasi Cod al Muncii reglementeaza, la articolul 106, egalitatea de tratament a salariatilor cu fractiune de norma, care se bucura de aceleasi drepturi ca salariatii cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
Potrivit articolului 39 din Codul Muncii, toti angajatii se bucura de urmatoarele drepturi:
- dreptul la salarizare pentru munca depusa;
- dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
- dreptul la concediu de odihna anual;
- dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
- dreptul la demnitate in munca;
- dreptul la securitate si sanatate in munca;
- dreptul la acces la formarea profesionala;
- dreptul la informare si consultare;
- dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca;
- dreptul la protectie in caz de concediere;
- dreptul la negociere colectiva si individuala;
- dreptul de a participa la actiuni colective;
- dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat.
In consecinta, indiferent de norma lor de munca, toti angajatii au aceleasi drepturi, inclusiv dreptul de a beneficia de minimum 20 de zile lucratoare de concediu in fiecare an.
Care sunt obligatiile angajatorului
La randul lor, angajatorii au cateva obligatii fata de salariatii care lucreaza cu jumatate de norma (si nu numai). Pe langa respectarea prevederilor contractului de munca cu timp partial, acestia trebuie sa respecte si urmatoarele conditii:
- sa ia in considerare solicitarile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate;
- sa-si informeze angajatii la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers;
- sa asigure, in masura in care acest lucru este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile.
Bineinteles, important de mentionat este faptul ca angajatorul are libertatea de a accepta sau de a refuza cererea unui angajat de a face trecerea de la un loc de munca part-time la unul cu norma intreaga sau invers. Acest lucru este valabil si pentru salariat, care poate refuza trecerea de la fractiunea de norma la norma intreaga si viceversa.
Aceste tipuri de operatiuni pot fi efectuate prin sisteme automate de gestiune a salariatilor.
Cum se calculeaza salariul unui angajat part-time
In ceea ce priveste venitul obtinut, trebuie sa stii ca, daca ai un job part-time, salariul va fi acordat proportional cu timpul lucrat, in raport cu salariul stabilit pentru programul normal de lucru.
In urma celor mai recente modificari legislative, salariul minim net in momentul de fata este 1.263 de lei, in timp ce brutul a urcat la 2.080 de lei.
Conform legii, pentru un contract de munca cu timp partial de 4 ore pe zi, salariul brut nu poate fi mai mic de 1.040 de lei, in timp ce pentru contractele cu timp partial de 2 ore pe zi, salariul brut nu poate scadea sub 520 de lei. Aceste praguri au fost calculate astfel incat, dupa plata impozitului si a contributiilor sociale, angajatul sa nu aiba un venit negativ.
In concluzie, inainte de semnarea unui contract (cu norma intreaga sau cu norma partiala), este foarte important sa citesti cu mare atentie clauzele si prevederile sale, astfel incat sa nu fii luat prin surprindere si sa iti cunosti toate drepturile.
Sursa foto: Shutterstock
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.