</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Concediul de risc maternal - ce este si cine poate beneficia de el

Concediul de risc maternal - ce este si cine poate beneficia de el

Concediul de risc maternal - ce este si cine poate beneficia de el

Concediul de risc maternal se acorda salariatelor insarcinate si are drept scop protejarea sanatatii mamei si a fatului. In ce conditii se poate beneficia de indemnizatie, cand se acorda aceasta, precum si ce obligatii au angajatorul si angajata, poti afla mai jos.

  • Cadru legislativ
  • Cine poate beneficia de concediu de risc maternal
  • Cum si cand se acorda concediul de risc maternal
  • Pasii pentru obtinerea concediului de risc maternal
  • Care sunt obligatiile angajatorului
  • Ce obligatii are beneficiara
  • Cum se calculeaza indemnizatia

Cadru legislativ

Dreptul la concediu de risc maternal se acorda potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004. De asemenea, Ordonanta de Urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate contine o serie de prevederi despre concediul de risc maternal.

Aceste acte legislative vorbesc despre beneficiarele concediului de risc maternal, obligatiile partilor, cum si cand se acorda concediul, precum si despre cum se calculeaza acesta. Toate aceste informatii sunt disponibile ceva mai jos.

De interes aici sunt cateva prevederi referitoare la angajator si la salariata. Potrivit articolului nr. 5 din Ordonanta de Urgenta nr. 96/2003, angajatorul este obligat sa evalueze natura, gradul si durata expunerii salariatelor la agenti sau conditii de munca ce pot afecta dezvoltarea normala a fatului.

Conform legislatiei in vigoare, angajatorul este obligat sa solicite participarea medicului de medicina a muncii, iar rezultatele evaluarii si masurile care trebuie luate vor fi consemnate in rapoarte scrise.

Dupa intocmirea acestor rapoarte, angajatorul trebuie, in termen de cinci zile lucratoare, sa inmaneze o copie a acestora reprezentantilor salariatilor cu raspundere specifica in domeniul securitatii si sanatatii angajatorilor. De asemenea, angajatorul trebuie sa informeze salariata cu privire la evaluarea riscurilor la care este expusa la locul de munca, masurile care se vor lua si drepturile care decurg din ordonanta de urgenta.

Pe baza recomandarilor medicului de familie sau ale medicului specialist, gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, mentinand veniturile salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului (articolul nr. 13 din Ordonanta de Urgenta nr. 96/2003).

👉 Citeste si: Concediul maternal: cat dureaza, cum se obtine, ce conditii trebuie indeplinite, valoarea indemnizatiei, care sunt drepturile pe care le da legea

Cine poate beneficia de concediu de risc maternal

Obiectivul concediului de risc maternal este protejarea salariatei si a fatului de riscurile ce pot aparea la locul de munca. Pentru a beneficia de acest tip de concediu, salariatele trebuie sa se incadreze in una dintre urmatoarele trei categorii:

  • Sa confirme starea de graviditate – o gravida trebuie sa faca o cerere scrisa catre angajator, in care sa anunte ca este insarcinata si sa aduca dovada medicala care atesta graviditatea. Documentul este eliberat de medicul de familie sau de catre medicul ginecolog;
  • Sa fi nascut recent – salariatele ce revin la munca dupa concediul de lauzie pot solicita adoptarea, de catre angajator, a unor masuri de protectie. Acest lucru trebuie dovedit medical. Astfel, angajatei ii este necesar un document medical, prin care sa demonstreze ca mediul de lucru dauneaza ei sau copilului. Pentru a beneficia de concediu de risc maternal, in aceasta situatie, solicitarea trebuie sa fie realizata in cel mult sase luni de la nastere;
  • Sa alapteze copilul – dupa reluarea activitatii profesionale dupa concediul de lauzie, angajata poate solicita concediu de risc maternal. In acest sens, trebuie sa solicite in scris, angajatorului, perioada pentru care anticipeaza alaptarea. Cererea trebuie sa fie insotita si de o adeverinta eliberata de medicul de familie sau de medicul specialist. Poti beneficia de concediul de risc maternal, in acest caz, doar daca nu soliciti si concediu de crestere a copilului pana la varsta de doi ani.

Cum si cand se acorda concediul de risc maternal

Concediul de risc maternal se acorda pe o perioada de cel mult 120 de zile, putand fi fractionat sau integral. Poate fi solicitat inaintea concediului de maternitate sau dupa concediul obligatoriu de lauzie (42 de zile dupa nastere).

In acest ultim caz, poti beneficia de concediu de risc maternal doar daca nu soliciti si indemnizatie de crestere a copilului.

De asemenea, cum acesta este un concediu de tip medical, este nevoie de un certificat eliberat de medicul de familie si/sau de medicul specialist. In plus, certificatul necesita avizul medicului de medicina a muncii, care tine de angajator.

Pasii pentru obtinerea concediului de risc maternal

Pentru a obtine concediul de risc maternal, este indicat sa urmezi urmatorii pasi:

  • Informarea angajatorului despre sarcina - legea spune ca informarea trebuie realizata printr-o cerere scrisa, la care sa alaturi adeverinta eliberata de medicul de familie sau de catre medicul specialist;
  • Eliberarea unui raport de evaluare privind maternitatea - dupa ce ai depus cererea si adeverinta de la medic, departamentul de resurse umane este obligat sa iti trimita un raport de evaluare privind maternitatea la locul de munca. In acest raport sunt trecute informatii despre conditiile de munca, precum timpul de lucru, locul, daca depui efort fizic, daca esti expusa la agenti chimici sau biologici. De asemenea, se evalueaza riscul de a pune in pericol sarcina, daca lucrezi in mediul respectiv;
  • Luarea de masuri pentru a reduce riscul - angajatorul trebuie, in termen de 15 zile, sa ia masurile recomandate de medicul de medicina a muncii, referitoare la protectia maternitatii la locul de munca. Medicul de medicina a muncii poate solicita modificarea programului de munca, a conditiilor de lucru sau repartizarea pe un alt post;
  • Acordarea concediului de risc maternal - daca angajatorul nu face aceste modificari din motive justificate obiectiv, ai dreptul de a solicita concediu de risc maternal;
  • Obtinerea certificatului de risc maternal - poti obtine certificatul de risc maternal de la medicul de familie sau de la medicul ginecolog. Acest document recomanda protejarea ta si a fatului de conditii care pot provoca stres, efort sau expunerea la anumite substante cu potential toxic;
  • Avizarea certificatului de concediu de risc maternal - certificatul de concediu de risc maternal trebuie sa primeasca avizul medicului de medicina a muncii. Documentul se acorda pe o perioada de maximum 30 de zile calendaristice, iar concediul de risc maternal are o durata maxima de 120 de zile calendaristice, ce pot fi solicitate in intregime sau fractionat, in functie de nevoi.

Care sunt obligatiile angajatorului

Orice activitate profesionala implica o serie de riscuri, insa unele locuri de munca pot necesita asumarea unor riscuri mai mari. In acest context, angajatele care lucreaza intr-un mediu cu potential vatamator pentru ele ori pentru fat, dupa nastere ori in perioada de alaptare, pot solicita concediu de risc maternal.

Angajatorul nu poate constrange salariatele sa efectueze o munca daunatoare sanatatii, starii de graviditate sau copilului nou-nascut.

De asemenea, angajatorul are o serie de obligatii, respectiv sa ia masuri pentru a reduce riscurile asociate locului de munca (modificarea conditiilor de munca, igienizarea, reducerea programului sau a expunerii la anumite substante).

Atunci cand nu se pot reduce riscurile, angajatorul are obligatia legala de a muta salariata pe un alt post de lucru, cu mentinerea veniturilor salariale.

La 10 zile lucratoare dupa ce primeste instiintarea de la salariata gravida, angajatorul este obligat sa instiinteze medicul de medicina a muncii si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.

Mai mult, angajatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea asupra graviditatii salariatei si nu are dreptul de a anunta alti angajati fara acordul scris al acesteia si doar in contextul in care sarcina afecteaza desfasurarea procesului de munca.

Ce obligatii are beneficiara

Angajata gravida este obligata sa informeze angajatorul referitor la sarcina, printr-o cerere scrisa, la care sa anexeze certificatul medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist.

Potrivit legii, este obligata sa prezinte certificatul medical pana pe data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se acorda concediul de risc maternal.

De exemplu, daca salariata solicita concediu de risc maternal pentru luna martie, certificatul de concediu de sarcina cu risc trebuie prezentat angajatorului pana cel tarziu pe data de 5 aprilie.

Cum se calculeaza indemnizatia

Pentru concediul de risc maternal, nu este nevoie de stagiu de cotizare. Cu toate acestea, indemnizatia este suportata integral din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).

Baza de calcul este formata din totalul veniturilor brute din ultimele sase luni, impartite la totalul zilelor lucrate din ultimele sase luni. Totusi, venitul brut lunar este plafonat la 12 salarii minime brute pe tara.

Indemnizatia pentru concediul de risc maternal se calculeaza prin inmultirea a 75% cu media zilnica a bazei de calcul si cu numarul de zile de concediu medical. Astfel, avem un salariu brut pe penultimele doua luni in valoare de 4.000 de lei, iar pe patru luni anterioare acestora, de 3.800 de lei.

Media bazei de calcul se calculeaza prin formula (4.000x2 + 3.800x4)/125 (zilele lucratoare din intervalul decembrie 2020 – mai 2021). De aici rezulta 185,6 lei. Indemnizatia de risc maternal se va calcula prin formula 75%x185,6, adica 139,2 lei/zi. Daca presupunem ca o salariata solicita 10 zile de concediu de risc maternal, totalul indemnizatiei va ajunge la 139,2x10, adica la 1.392 lei.

Conform legii, angajatorul este obligat sa plateasca aceasta indemnizatie, iar dupa aceea, poate solicita restituirea, prin Casa de Asigurari de Sanatate.

Impozitarea indemnizatiei de risc maternal

Pentru indemnizatia de risc maternal, se percepe CAS (contributia pentru asigurari sociale), insa nu si CASS (contributia pentru asigurari sociale de sanatate), CAM (contributia asiguratorie pentru munca) si impozitul pe salariu.

Concediul de risc maternal nu se refera la eventuale probleme de sanatate ale salariatei gravide, fatului sau nou-nascutului, ci la masurile prin care se evita riscurile ce pot aparea la locul de munca. Cum acest concediu tine efectiv de locul de munca si de riscurile asociate, daca iti iei cateva zile de concediu de acest fel, vei putea sa te bucuri in continuare de o viata sociala armonioasa.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide