Ce trebuie sa stii despre fisa postului si elementele pe care le contine
Informatiile referitoare la cum ar trebui sa arate si ce trebuie sa contina fisa postului, document obligatoriu impus prin Codul Muncii, le sunt utile nu doar oamenilor de HR, ci oricarui angajat, existand si situatii in care salariatii pot contesta forma si continutul acesteia. Textul de fata incearca sa lamureasca diferite aspecte despre care pot exista nelamuriri.
- Fisa postului, un document obligatoriu, dar si util
- Ce este fisa postului
- Legislatia care face referire la fisa postului
- Continutul fisei postului
- Cine intocmeste fisa postului
- Cand se intocmeste fisa postului
- Cand se semneaza fisa postului
- Cine pastreaza fisa postului
- Modificarea fisei postului
- Utilitatea intocmirii fisei postului
- Modele de fisa postului
Fisa postului, un document obligatoriu, dar si util
Fisa postului este obligatorie pentru orice salariat, potrivit Codului Muncii, o conditie care se dovedeste utila, pentru ca prin acest document este stabilit modul in care se desfasoara si inceteaza raporturile de munca.
Ce este fisa postului
Fisa postului este o anexa a contractului individual de munca si cuprinde elemente precum conditiile de lucru, cerintele necesare pentru ocuparea postului, responsabilitatile angajatului, alaturi de sarcinile specifice, standardele de performanta si modalitatile de recompensare.
Ca parte a contractului individual de munca, continutul fisei postului trebuie adus la cunostinta angajatului, de catre angajator, in momentul incheierii acestuia, sau in cazul unei actualizari pe parcursul raporturilor de munca. Fisa postului trebuie semnata de catre angajator si angajat si trebuie prezentata de catre angajator la solicitarea inspectorilor muncii, insa nu intra in categoria documentelor care trebuie depuse in evidenta inspectoratelor teritoriale de munca.
Legislatia care face referire la fisa postului
Codul Muncii contine diferite articole care fac referire la fisa de post, de unde am extras cateva dintre cele mai importante prevederi:
-
Salariatul are obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;
-
Salariatul are obligatia de fidelitate fata de angajator in exercitarea atributiilor de serviciu si obligatia de a respecta secretul de serviciu;
-
Angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii si sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
-
De asemenea, angajatorul poate sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor; sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu; sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern; sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora;
-
In ceea ce priveste obligatiile angajatorului, acestea se refera la informarea angajatilor asupra conditiilor de munca; asigurarea permanenta a conditiilor tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca; la eliberarea, la cerere, a documentelor care atesta calitatea de salariat a solicitantului; respectarea confidentialitatii datelor cu caracter personal ale salariatilor.
-
Fiind vorba despre un document cu caracter obligatoriu, angajatorii care nu respecta aceasta cerinta pot fi amendati de catre inspectoratul teritorial de munca.
Continutul fisei postului
Fisa postului trebuie sa contina urmatoarele elemente:
-
Denumirea oficiala a postului;
-
Locul pe care postul il ocupa in organigrama;
-
Definirea cerintelor necesare ocuparii postului;
-
Definirea responsabilitatilor si a sarcinilor specifice atribuite angajatului;
-
Indicatorii de performanta;
-
Data intocmirii si avizarii si semnaturile angajatului si ale angajatorului.
Denumirea oficiala a postului
Aceasta trebuie sa fie insotita de codul COR asociat pozitiei respective.
Definirea nivelului de pregatire a angajatului
Cerintele necesare ocuparii postului pot face referire la nivelul de studii ale angajatului, la vechime, nivelul de pregatire, aptitudinile tehnice, iar in unele cazuri, la cerintele fizice.
Definirea atributiilor angajatului
Angajatorul are dreptul sa stabileasca atributiile fiecarui angajat, insa este important ca acestea sa fie formulate cat mai clar si sa fie insotite de o detaliere a responsabilitatilor angajatului.
Date privind modul de completare a fisei postului
Fisa postului trebuie sa contina, in mod obligatoriu, si urmatoarele elemente:
-
informatii referitoare la intocmirea fisei de post - data intocmirii si numele, functia si semnatura angajatului care a realizat fisa;
-
informatii privind luarea la cunostinta de catre angajat - aici vor fi completate data, numele angajatului si semnatura acestuia;
-
data avizarii - reprezinta data la care a fost aprobata fisa postului de catre departamentul de resurse umane si de catre superiori. Alaturi de data, aici vor fi inscrise numele persoanei care avizeaza, functia acesteia, precum si semnatura si stampila companiei.
Semnaturile salariatului si ale reprezentantului angajatorului
Fisa postului contine semnaturile ambelor parti si stampila organizatiei.
Cine intocmeste fisa postului
Departamentul de Resurse Umane.
Cand se intocmeste fisa postului
La incheierea contractului individual de munca, insa pot exista modificari pe parcursul derularii raporturilor de munca, in cazul avansarii sau schimbarii de incadrare.
Cand se semneaza fisa postului
In momentul luarii la cunostinta de catre angajat, fie ca este vorba despre incheierea contractului individual de munca, sau modificari aduse ulterior.
Cine pastreaza fisa postului
Angajatorul, care are obligatia sa o prezinte in fata reprezentantilor inspectoratului teritorial de munca.
Modificarea fisei postului
Orice modificare a formei si continutului fisei de post trebuie adusa la cunostinta angajatului, caruia i se solicita din nou semnatura, si trebuie anexata la contractul individual de munca. Potrivit legii, angajatorul are dreptul sa modifice temporar felul muncii si responsabilitatile postului, fara a cere consimtamantul angajatului, doar in situatii de forta majora.
Utilitatea intocmirii fisei postului
Fisa postului este importanta in relatia angajat-angajator, dar si individual.
Utilitatea fisei postului pentru angajator
Fisa postului se dovedeste un document extrem de util pentru angajator, principalele avantaje fiind urmatoarele:
-
Este documentul de baza pentru intocmirea anuntului de angajare si un document de referinta pentru selectarea personalului potrivit postului;
-
Reprezinta un document esential in stabilirea organigramei organizatiei;
-
Contribuie la stabilirea indicatorilor de performanta si formularea modului in care sunt recompensati angajatii;
-
Permite stabilirea prejudiciilor, in functie de fisa postului;
-
Face dovada functionarii legale a angajatorului.
Utilitatea fisei postului pentru angajat
Pentru angajat, continutul fisei postului se poate dovedi util astfel:
-
Este un document care delimiteaza in mod formal indatoririle in cadrul organizatiei;
-
Fisa postului stabileste nivelul ierarhic si de raportare in cadrul organizatiei;
-
Reprezinta un instrument de referinta util pentru angajatii noi;
-
Poate fi contestata de catre angajat, inainte de a-si da semnatura.
Modele de fisa postului
Cum arata fisa postului pentru pozitiile de contabil, asistent manager, lucrator comercial, asistent medical sau conducator auto
Iata si cateva exemple despre cum ar trebui sa arate si ce ar trebui sa contina o fisa de post, in functie de postul ocupat in cadrul unei organizatii, cum ar fi pozitiile de: director, contabil, secretara, asistent manager, lucrator comercial, invatatoare, asistent medical sau conducator auto.
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.
-
Simona Cristian 29 mai 2020 Avand in vedere ca sunt la inceput de drum pe mine ma ajutat foarte mult