</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ce reguli se aplica privind telemunca

Ce reguli se aplica privind telemunca

In Monitorul Oficial nr. 296 din data de 2 aprilie 2018 a fost publicata Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.

Activitatea de telemunca este definita ca fiind forma de organizare a muncii care ii permite salariatului sa lucreze, in mod regulat si voluntar, cel putin o zi pe luna, din alt loc decat de la locul de munca organizat de angajator. Iar munca se desfasoara prin intermediul tehnologiei informatiei si a mijloacelor de telecomunicatii la distanta.

Obligatie sau comun acord?

Salariatul nu poate fi obligat sa lucreze de acasa. Refuzul acestuia de a desfasura activitatea in regim de telemunca nu poate constitui motiv de concediere sau sanctionare.

Astfel, desfasurarea activitatii in regim de telemunca trebuie agreata de ambele parti si prevazuta expres in contractul individual de munca sau intr-un act aditional la acesta.

Cum se desfasoara activitatea de telemunca

Programul de lucru este stabilit de comun acord cu angajatorul, conform prevederilor contractului individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.

Munca suplimentara poate fi efectuata de catre telesalariatii cu norma intreaga la solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului.

Ce trebuie prevazut in contractul individual de munca

In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca trebuie sa contina, in plus fata de elementele prevazute la art. 17 alin. (3) din Codul muncii (Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare), urmatoarele elemente specifice:

  1. precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
  2. perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
  3. locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, convenite de parti;
  4. programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului;
  5. modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
  6. responsabilitatile partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca;
  7. obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurarii activitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, dupa caz;
  8. obligatiile in materia protectiei datelor cu caracter personal (obligatia de informare a telesalariatului de catre angajator si cea a telesalariatului de a respecta aceste prevederi);
  9. masurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
  10. conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.

Drepturile si obligatiile telesalariatului

Telesalariatul beneficiaza de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne si contractele colective de munca aplicabile salariatilor care au locul de munca la sediul sau domiciliul angajatorului.

Prin contractele individuale sau colective de munca se pot stabili si alte conditii specifice, in conformitate cu Codul muncii si cu Legea dialogului social (Legea nr. 62/2011).

Printre obligatiile telesalariatului se numara:

  1. sa informeze angajatorul cu privire la echipamentele de munca utilizate si la conditiile existente la locurile desfasurarii activitatii de telemunca si sa ii permita acestuia accesul, in masura in care este posibil, in vederea stabilirii si realizarii masurilor de securitate si sanatate in munca.
  2. sa nu schimbe conditiile de securitate si sanatate in munca de la locurile in care desfasoara activitatea de telemunca;
  3. sa utilizeze numai echipamente de munca care nu prezinta pericol pentru securitatea si sanatatea sa;
  4. sa respecte prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare si clauzele contractului individual de munca;
  5. sa respecte regulile specifice si restrictiile stabilite de catre angajator cu privire la retele de internet folosite sau cu privire la folosirea echipamentului pus la dispozitie.

Obligatiile angajatorului

Angajatorul are urmatoarele obligatii specifice privind securitatea si sanatatea in munca a telesalariatului:

  1. sa asigure mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii, cu exceptia cazului in care partile convin altfel;
  2. sa instaleze, sa verifice si sa intretina echipamentul de munca necesar, cu exceptia cazului in care partile convin altfel;
  3. sa asigure conditii pentru ca telesalariatul sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Cum se realizeaza verificarea activitatii telesalariatului

Pentru aplicarea si verificarea conditiilor de munca, precum si a respectarii cerintelor legale, reprezentantii organizatiilor salariale , reprezentantii salariatilor, precum si autoritatile competente pot avea acces la locul desfasurarii activitatii de telemunca.

Daca telemunca se desfasoara la domiciliul telesalariatului, este necesara o notificare in avans si consimtamantul acestuia.

Angajatorul are dreptul sa verifice activitatea telesalariatului in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern, sau contractul colectiv de munca.

Sanctiuni

Daca nu este precizat expres in contractul individual de munca ca salariatul poate desfasura activitatea in regim de telemunca, este aplicabila o amenda de 10.000 lei per persoana.

Daca nu este precizat acordul telesalariatului in contractul individual de munca, se aplica o amenda de 5.000 lei.

Tot o amenda de 5.000 lei se aplica pentru munca suplimentara prestata fara acordul in scris al telesalariatului.

Se sanctioneaza cu amenda de 5.000 lei si cazul in care nu sunt trecute in contractul individual de munca toate elementele specifice solicitate de legea privind telemunca.

Iar cu amenda de 2.000 lei sunt sanctionate urmatoarele fapte:

  • daca angajatorul nu pune la dispozitie echipamentele necesare, cu exceptia cazului in care partile au convenit altfel;
  • daca angajatorul nu a facut verificarile necesare ale echipamentelor, cu exceptia cazului in care partile au convenit altfel;
  • daca angajatorul nu a asigurat conditiile ca telesariatul sa primeasca o instruire adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Amenzile sunt reduse la jumatate daca plata acestora se face in 48 de ore de la data incheierii procesului verbal de constatare sau de la data comunicarii acestuia.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide