</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ce presupune detasarea unui angajat in alta tara: acte necesare

Ce presupune detasarea unui angajat in alta tara: acte necesare

Angajatorul ii poate solicita unui angajat sa isi schimbe temporar locul de munca la un alt angajator, de exemplu, intr-o tara membra a Uniunii Europene, in scopul executarii unor sarcini in interesul acestuia, in urma unei proceduri numite detasare. Motivele de relocare a unui loc de munca pot fi variate: de la un schimb de experienta, extinderea unei companii si pana la a acoperi nevoia de personal calificat.

Potrivit Codului Muncii, detasarea poate sa aiba o durata de maximum un an de zile. In conditii exceptionale, perioada poate sa fie prelungita din sase in sase luni, lucru pentru care trebuie sa isi dea acordul atat angajatul, cat si angajatorul. Potrivit Art. 46 din Codul Muncii, un salariat poate sa nu accepte detasarea numai in mod exceptional daca are motive personale temeinice. Este bine de stiut ca detasarea salariatilor poate sa insemne si modificarea felului muncii pe care acestia o presteaza insa doar daca isi dau consimtamantul scris. Exista, de asemenea, si posibilitatea ca angajatorul sa poata sa modifice pentru o perioada temporara locul si felul muncii fara sa aiba consimtamantul salariatului, daca exista situatii de forta majora, ca sanctiune disciplinara sau in anumite situatii ca masura de protectie a salariatului.

Ce acte sunt necesare pentru detasare:

  • contract de prestari servicii incheiat intre cele doua companii;
  • nota informativa a angajatului;
  • decizia de detasare, act care trebuie sa cuprinda motivul deciziei de detasare, perioada in care angajatul este detasat, cine este firma care plateste drepturile salariale ale angajatului.
  • Pe toata perioada detasarii in strainatate, angajatul isi va desfasura activitatea in baza deciziei de detasare si nu va semna un alt contract individual de munca.

Detasare salariat roman in spatiu UE: drepturi si beneficii pentru angajati

Pe toata perioada de detasare in strainatate, salariatul are dreptul la plata cheltuielilor aferente cazarii si transportului si la indemnizatia de detasare, potrivit conditiilor pe care le prevede legea sau contractul colectiv de munca aplicabil. Potrivit Codului Muncii, drepturile salariatului detasat sunt acordate de catre angajatorul unde are loc detasarea. Unele companii pot sa le acorde atat pachete de relocare (pot include masina, telefon etc.), cat si prima de relocare angajatilor detasati, pentru a le oferi nu numai o motivatie profesionala, ci si una financiara pentru a pleca sa lucreze pentru o perioada in strainatate.

In cazul in care compania la care s-a dispus detasarea nu-si indeplineste obligatiile fata de salariatul detasat, atunci aceste drepturi vor fi acordate de catre angajatorul care a dispus detasarea.

Daca niciuna dintre cele doua companii angajatoare nu-si indeplineste obligatiile fata de salariatul detasat, atunci el are dreptul legal de a se reintoarce la locul de munca de unde a fost detasat si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.

In perioada de detasare in strainatate, persoana in cauza poate sa ramana asigurata in sistemul de asigurari de sanatate din Romania, dar cu o conditie: ca perioada in care este detasata sa fie mai mica de doi ani de zile, Daca sunteti in situatia in care sunteti detasat si vreti sa ramaneti asigurat, aveti nevoie de formularul S1 care se elibereaza la casa de asigurari de sanatate de care apartineti.

Angajatorul este obligat prin lege (Art. 18 din Codul Muncii) sa-i comunice angajatului detasat inainte de plecare informatii referitoare la durata perioadei de sedere in strainatate, moneda in care isi va primi remuneratia lunara, informatii legate de clima tarii in care va lucra, de obiceiurile tarii respective care nu trebuie sa fie inculcate. De asemenea, angajatorul este obligat sa isi puna in tema salariatul detasat cu legislatia muncii din statul respectiv. Pe toata durata detasarii, angajatul trebuie sa se subordoneze angajatorului actual, cel la care a fost facuta detasarea.

Diferente intre detasare si delegare

Un angajat isi poate modifica locul de munca si in urma delegarii. Cele doua notiuni nu trebuie sa fie confundate, pentru ca difera mult una de cealalata. Daca detasarea inseamna schimbarea pe o perioada determinata a serviciului, la un alt angajator, delegarea se refera la exercitarea temporara de catre salariat, in urma unei dispozitii date de angajator, a unor sarcini de serviciu, in afara locului sau obisnuit de munca. Perioada in care un angajat poate sa fie delegat intr-o alta tara sau intr-o alta localitate din Romania este de maximum 60 de zile calendaristice intr-un an de zile, spre deosebire de detasare, care se poate intinde pana la un an de zile si chiar si mai mult daca sunt respectate anumite conditii.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide