Ce obligatii ai daca beneficiezi de ajutor de somaj
Daca iti pierzi jobul sau daca esti absolvent si nu iti gasesti loc de munca, poti sa primesti ajutor de somaj, insa numai daca indeplinesti conditiile specificate de lege. Documentele care reglementeaza ajutorul de somaj sunt Legea nr.76/2012 si Ordonanta de Urgenta nr.95/2017, ordonanta care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, avand in vedere modificarile aduse Codului Fiscal.
- Conditiile acordarii ajutorului de somaj
- Cat timp primesti ajutor de somaj?
- Actele necesare pentru somaj
- Obligatii pe care le ai daca primesti somaj
- Cand poate inceta plata ajutorului de somaj
Conditiile acordarii ajutorului de somaj
Persoanele care intra in categoria somerilor sunt, dupa cum spune Legea nr.76/2012, cele care indeplinesc cumulativ aceste conditii: isi cauta un job de la varsta de cel putin 16 ani si pana cand indeplinesc conditiile de pensionare, sunt apte din punct de vedere psihic si fizic sa lucreze, nu au serviciu, nu au venituri sau castiga o suma de bani mai mica, in raport cu indicatorul social de referinta (ISR). Valoarea ISR este in prezent de 500 de lei.
Se incadreaza in categoria celor care pot primi ajutor de somaj persoanele care au ramas fara serviciu din motive care nu li se pot imputa (de exemplu: incetarea unui contract de munca pe durata determinata, desfiintarea postului, concediere in timpul perioadei de proba), in cazul in care li s-a terminat mandatul, in situatia in care anterior nu au fost incadrati in munca sau daca nu mai este posibil sa isi reia activitatea, pentru ca angajatorul si-a sistat activitatea. Din categoria celor care pot sa ia somaj fac parte si absolventii institutiilor de invatamant si cei care au absolvit scoli speciale pentru persoane cu handicap in varsta de cel putin 16 ani, care nu si-au gasit loc de munca, in termen de 60 de zile de la absolvire. Tot din lista de conditii pentru ajutor de somaj face parte si cerinta ca persoana in cauza sa fie disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca se gaseste un job pentru ea.
O persoana care a fost in campul muncii are voie sa ia ajutor de somaj daca a cotizat cel putin 12 luni in ultimii doi ani anteriori depunerii cererii de somaj. Stagiul de cotizare reprezinta perioada in care persoana a fost asigurata obligatoriu in sistemul asigurarilor pentru somaj, precum si perioada cand cel in cauza s-a asigurat facultativ si a platit contributiile pentru somaj. Potrivit legislatiei in vigoare, angajatorii au obligatia sa vireze contributia asiguratorie pentru munca, de 2,25%.
Ajutor de somaj: Calcul
Sumele de bani acordate somerilor sunt diferite, pentru ca valorile sunt calculate in functie de stagiul de cotizare corespunzator fiecarei persoane in parte.
Ajutor de somaj: Suma
Suma pe care o primesti la ajutorul de somaj este de:
- 75% din valoarea ISR daca a cotizat minimum un an;
- 75% din valoarea ISR, la care se adauga o suma calculata aplicandu-se asupra mediei salariului de baza lunar brut din ultimele 12 luni de cotizare o cota procentuala, care se diferentiaza tinand cont de stagiul de cotizare:
- 3% pentru cei care au cotizat cel putin 3 ani;
- 5% pentru un stagiu de cotizare de minimum 5 ani;
- 7% pentru cei care au stagiul de cotizare de minimum 10 ani;
- 10% in cazul persoanelor cu un stagiu de cotizare de minimum 20 de ani.
Este important de mentionat ca absolventii unei institutii de invatamant nu trebuie sa aiba un stagiu de cotizare. In cazul unui ajutor de somaj pentru absolventi, acestia vor primi 250 lei pe luna, adica jumatate din valoarea ISR.
Cat timp primesti ajutor de somaj?
Durata perioadei in care o persoana primeste suma stabilita pentru ajutor de somaj este diferita, fiind influentata tot de stagiul de cotizare. Cei care au cotizat cel putin un an primesc banii timp de sase luni, cei care au avut o perioada de cotizare de cinci ani vor lua somaj noua luni, iar cei care au cotizat mai mult de zece ani vor beneficia de ajutorul de somaj timp de un an.
Actele necesare pentru somaj
Ca sa primesti indemnizatia, este nevoie de un dosar care sa cuprinda un set de ”acte necesare somaj”, conform Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca ( ANOFM). Este nevoie de original si de o copie a actului de identitate, original si copie a documentelor de studii, original si copie dupa certificatul de nastere, adeverinta medicala din care sa reiasa ca persoana in cauza este apta de munca sau ca are eventuale restrictii din punct de vedere medical, dupa caz, dar si de o adeverinta de la Fisc, care sa ateste ca cel care solicita somaj nu are venituri sau ca veniturile pe care le are sunt mai mici decat valoarea ISR in vigoare.
Lista documentelor cu somaj este completata si de alte acte, in functie de situatia in care se afla persoana care solicita indemnizatia. Astfel, poate sa fie nevoie de carnetul de munca (original si copie), de o copie a hotararii judecatoresti definitive, in cazul in care a fost desfiintata unitatea unde persoana respectiva lucra, iar reintegrarea in munca nu mai este posibila sau de diferite adeverinte, dupa caz.
Obligatii pe care le ai daca primesti somaj
Ca sa nu fie suspendata indemnizatia de somaj, cei care beneficiaza de acesti bani au mai multe obligatii pe care trebuie sa le respecte.
Ei trebuie sa isi caute activ job, sa mearga luna de luna, cand sunt solicitati sau in baza unei programari, la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) de care apartin, ca sa primeasca sprijin pentru gasirea unui nou loc de munca, sa participe la activitatile pe care agentia le organizeaza pentru formarea profesionala si asa mai departe.
Beneficiarul ajutorului de somaj trebuie sa notifice AJOFM in cazul in care se modifica una sau mai multe conditii care au dus la acordarea somajului si sa anunte in scris agentia in cazul in care apare o incapacitate temporara de munca.
Legea mai spune ca suspendarea somajului are loc in perioada in care beneficiarul este in armata, daca se pensioneaza pentru invaliditate, daca pleaca din Romania pentru mai putin de trei luni, la cererea sa, daca este arestat preventiv sau are o pedeapsa care il priveaza de libertate pentru mai putin de 12 luni de zile. Somajul se suspenda, de asemenea, de la data la care o persoana a inceput sa lucreze in baza unui contract pe perioada determainata, perioada mai mica de un an.
Cand poate inceta plata ajutorului de somaj
Potrivit art. 44 din Legea nr.76/2012, plata ajutorului de somaj inceteaza in mai multe situatii:
- in momentul in care o persoana este incadrata in munca pentru mai mult de un an;
- la data de 1 a lunii urmatoare daca a castigat venituri lunare mai mari decat valoarea ISR;
- la 90 de zile de la data la care a fost emisa o autorizatie pentru activitati independente sau a unui certificat de inmatriculare, in cazul in care persoana respectiva are venituri mai mari decat ajutorul de somaj;
- in ziua in care refuza nejustificat un job conform pregatirii sale, job aflat la o distanta de cel mult 50 de km fata de domiciliul sau, dar si in ziua in care refuza nejustificat sa ia parte la cursuri de formare profesionala;
- in cazul in care perioada de pensionare pentru invaliditate este mai mare de un an;
- in momentul cand indeplineste conditiile sa iasa la pensie pentru limita de varsta, de la data cand a solicitat pensie anticipata sau pensie anticipata partial sau la data cand pensia
- a devenit nerevizuibila;
- in cazul in care persoana respectiva pleaca din tara pentru mai mult de 3 luni;
- in ziua cand incepe executarea unei pedepse care priveaza beneficiarul de libertate pentru mai mult de 12 luni, dar si in cazul decesului persoanei in cauza;
- in cazul in care beneficiarul a fost admis intr-o forma de invatamant.
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.