</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cate ore muncesc romanii comparativ cu locuitorii altor tari

Cate ore muncesc romanii comparativ cu locuitorii altor tari

Romanii sunt cei mai harnici angajati ai Uniunii Europene, pentru ca ei isi petrec cel mult timp la serviciu, in comparatie cu locuitorii celorlalte state membre. Astfel, romanii lucreaza mai mult decat nemtii, britanicii ori francezii, popoare ale UE, care desi isi petrec mai putin timp la birou, castiga mai bine, pentru ca salariile sunt mai mari.

Cate ore se lucreaza pe saptamana in Uniunea Europeana

Datele Institutului Roman de Statistica (INS) arata ca trei sferturi dintre angajatii din tara noastra. care muncesc cu norma intreaga, stau la birou intre 30 si 40 de ore pe saptamana.

Un roman angajat cu norma intreaga a lucrat in medie 2080 de ore pe an, in 2015, cu 434 de ore mai mult decat un francez, potrivit ultimelor date disponibile. Franta se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste orele lucrate intr-un an de zile de un angajat full time si anume 1646. Datele apartin unui studiu efectuat de Eurostat, la cererea Centrului de Observare Economica si Cercetare pentru Expansiunea Economica si Dezvoltarea Intreprinderilor (Coe-Rexcode).

Pe locul doi se situeaza Grecia, cu 2010 ore lucrate, in medie, pe an, urmata de Bulgaria, cu 1964 si de Ungaria, cu 1961 de ore. In schimb, nemtii au mers la serviciu, full-time, 1845 de ore, in medie, pe an, britanicii - 1874, belgienii - 1758.

Practic, din aceste date, reiese ca tarile mai sarace ale Europei sunt cele ale caror locuitori muncesc mai mult. Insa castigurile financiare nu sunt pe masura orelor lucrate.

Inca suntem unul dintre statele Uniunii Europene pentru care remuneratia pe ora de munca este mult mai mica, in comparatie cu tarile din Vestul Europei. Ceea ce inseamna ca in ciuda faptului ca romanii muncesc mult, castiga putin. Cifrele arata ca venitul pe cap de locuitor din tara noastra a fost in 2015 de 57% din media Uniunii Europene, spre deosebire de Franta, unde s-a situat la 106% sau de Germania, tara in care a fost la un procent de 125% din aceasta medie.

Suntem fruntasi si la angajatii cu jumatate de norma

Romanii care muncesc part-time aduna si ei, in medie, 1278 de ore lucrate pe an, ceea ce ne plaseaza tot in fruntea clasamentului. In top se mai afla Ungaria, cu 1121 de ore si Polonia, cu 1062 de ore lucrate. La celalalt pol, se afla danezii, cu 783 de ore, part-time, in medie, pe an si portughezii, cu 800 de ore.

Romanii care nu lucreaza cu norma intreaga isi petrec la serviciu mai mult timp decat omologii lor din Germania (889 de ore, 48% din timpul unui angajat german full-time), cei din Marea Britanie (873 ore, 47% din timpul un angajat britanic full-time) si Italia, unde cei care lucreaza cu jumatate de norma stau la birou 1017 ore (47% ).

Ce se intampla in tarile din afara Uniunii Europene

Dincolo de granitele Uniunii Europene, exista popoare care muncesc mai mult decat romanii.

Cifrele Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare arata ca in Mexic si in Costa Rica se munceste in medie 42 de ore pe saptamana, in Corea de Sud - 40 de ore, la fel ca in Romania.

Japonia este una dintre tarile unde se munceste la foc continuu. Astfel, aproximativ 22% dintre japonezi lucreaza mai mult de 49 de ore pe saptamana, in comparatie cu 16% dintre muncitorii din SUA si 11% in Franta si Germania, potrivit unor date ale guvernului. Insa, se poate si mai mult, pentru ca in Coreea de Sud aproximativ 35% dintre cei angajati full-time stau la serviciu 49 de ore, saptamanal. In Romania, potrivit INS, circa 22% dintre angajati stau la serviciu mai mult de 40 de ore pe saptamana.

Si americanii sunt campioni la numarul de ore petrecute la birou, multi dintre ei renuntand chiar si la zilele de concediu. Astfel, in Statele Unite ale Americii, se lucreaza, in medie, cu pana la 25% mai multe ore decat o fac europenii. De asemenea, ei se pensioneaza la varste mai inaintate, spre deosebire de locuitorii din Uniunea Europeana. Astfel, potrivit unei cercetari citate de Bloomberg, in America zilelor noastre, lucreaza cei mai multi oameni in varsta de peste 65 de ani din ultimii 50 de ani.

Printre motivele invocate de oamenii care aleg sa ramana in campul muncii dupa varsta de 65 de ani se numara banii, dar si faptul ca le place sa ramana implicati si sa fie activi, lucruri cre le aduc satisfactii.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide