Perioada de proba: de la legislatie la beneficii pentru angajat si angajator
Perioada de proba este un interval de timp de circa 3-4 luni in care un angajator are ocazia de a evalua cunostintele si abilitatile unui potential angajat si de a vedea daca se integreaza in organizatie. Aceasta forma de lucru vine cu avantaje pentru ambele parti, pentru angajator si angajat.
- Cadrul legislativ
- Durata perioadei de proba
- Situatii in care nu este nevoie de perioada de proba
- Numarul perioadelor de proba inserate in CIM
- Cum poate inceta CIM in perioada de proba
- Beneficiile perioadei de proba
- Sfaturi pentru angajatori
- Sfaturi pentru angajati
Cadrul legislativ
Perioada de proba este reglementata prin art. 17 din Codul Muncii, art. 448/2004 din Codul Muncii, art. 31 din Codul Muncii, art. 85 din Codul Muncii, art. 97 din Codul Muncii, revizuite si adaugate. Aceste legi ofera cadrul pentru durata perioadei de proba, drepturile si obligatiile angajatului, precum si cazurile in care poate inceta contractul individual de munca (CIM).
Durata perioadei de proba
Potrivit art. 31 din Codul Muncii, incheierea contractului de munca pentru a verifica aptitudinile angajatului poate dura cel mult 90 de zile calendaristice, pentru functiile de executie si cel mult 120 de zile calendaristice pentru cele de conducere. Regula se aplica doar in cazul incheierii unui contract individual de munca pe perioada nedeterminata.
De asemenea, pentru verificarea aptitudinilor persoanelor cu handicap, art. 31, alin. 2 spune ca perioada de proba trebuie sa fie de maximum 30 de zile calendaristice.
Merita mentionat ca perioada de proba nu este obligatorie, ci reprezinta doar un instrument de a testa cunostintele si abilitatile salariatului pentru a vedea daca va fi un bun angajat.
Perioada de proba - contract individual de munca pe durata determinata
Potrivit art. 85 din Codul Muncii, salariatul care are contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade pe proba care nu va depasi:
- 5 zile lucratoare - in cazul contractelor individuale de munca mai mici de 3 luni;
- 10 zile lucratoare - pentru contractele individuale de munca avand o durata cuprinsa intre 3 si 6 luni;
- 30 de zile lucratoare - in cazul contractelor individuale de munca mai mari de 6 luni;
- 45 de zile lucratoare - pentru contractele individuale de munca pentru functii de conducere pentru o perioada mai mare de 6 luni.
Perioada de proba - contract de munca temporara
Potrivit art. 97 din Codul Muncii, contractul de munca temporara implica stabilirea unei perioade de proba a carei durata nu poate fi mai mare de:
- 2 zile lucratoare - in cazul contractelor de munca temporara realizate pe o perioada mai mica de o luna;
- 5 zile lucratoare - pentru contractele de munca temporara realizate pe o perioada cuprinsa intre 1 si 3 luni;
- 15 zile lucratoare - in cazul contractelor de munca temporara incheiate pe o perioada mai mare de 6 luni;
- 30 de zile lucratoare - pentru salariatii in functii de conducere atunci cand contractul de munca temporara are o durata mai mare de 6 luni.
Situatii in care nu este nevoie de perioada de proba
Nu este nevoie de perioada de proba in doua situatii clare. Atunci cand angajatii au trecut printr-o concediere colectiva, posturile au fost reinfiintate in maximum 45 de zile calendaristice si au fost reangajati cu prioritate. Al doilea caz vizeaza situatia in care o persoana a fost angajata pe un post pe care anterior au lucrat sub perioada de proba, timp de 12 luni la rand mai multe persoane.
Numarul perioadelor de proba inserate in CIM
In general, la o singura firma exista o singura perioada de proba. Exceptie fac situatiile in care un salariat trebuie sa indeplineasca o noua perioada de proba pe o alta pozitie, intr-un alt departament al firmei sau daca urmeaza sa lucreze intr-o functie in conditii grele ori vatamatoare.
Un angajator poate propune acelasi post la maximum 12 luni de lucru in perioada de proba. Daca timp de 12 luni, nicio persoana care a fost angajata de proba nu s-a incadrat in companie sau nu a respectat sarcinile de lucru, angajatorul este nevoit sa angajeze urmatorul salariat pe aceeasi pozitie, fara perioada de proba.
Cum poate inceta CIM in perioada de proba
Contractul individual de munca (CIM) poate inceta atat pe durata, cat si la sfarsitul perioadei de proba. Incetarea contractului se poate realiza printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricarei parti.
Decizia este favorabila mai ales angajatorului, deoarece din punctul sau de vedere, este suficienta o simpla notificare pentru incetarea contractului. Privit din punctul de vedere al angajatului, incetarea contractului poate fi considerata neutra, singurul avantaj fiind acela ca incetarea muncii se poate realiza in aceeasi zi fara a mai fi nevoie de un preaviz, ca in cazul unei demisii.
Beneficiile perioadei de proba
Desi ofera avantaje si pentru angajat (de exemplu, isi da seama daca se potriveste in acel mediu, daca activitatile zilnice il stimuleaza suficient etc.), cele mai multe beneficii tin de angajator. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele:
- Testarea abilitatilor noului venit si observarea daca se integreaza usor in echipa;
- Stabilirea unor obiective de la noul angajat, pentru a vedea daca se poate adapta pentru a deveni persoana dorita pentru acel job;
- Motivarea noului coleg spre performanta si chiar incurajarea restului echipei prin entuziasmul sau;
- Ocazia pentru a vedea daca angajatul se potriveste postului;
- Incetarea oricand a contractului de munca fara existenta unei motivatii;
- Economia resurselor - in functie de cum evolueaza noul coleg, angajatorul isi poate da seama daca merita sa investeasca in continuare in formarea sa.
Sfaturi pentru angajatori
Desi perioada de proba le permite angajatorilor sa renunte la angajati oricand in acest interval, adevaratul scop este alegerea persoanei potrivite pentru locul de munca neocupat. Mai jos sunt cateva sfaturi pentru angajatori:
- Sa se asigure ca noul coleg a inteles care sunt atributiile incluse in fisa postului;
- Sa aiba o atitudine pozitiva si deschisa;
- Sa ajute noul angajat sa deprinda cunostintele si abilitatile necesare noului loc de munca;
- Sa ofere informatii referitoare la evolutia sa pe tot parcursul perioadei de proba;
- Sa clarifice eventualele probleme care vor aparea in mod inevitabil;
- Sa ofere feedback pozitiv asupra zonelor in care noul coleg se descurca bine;
- Sa atentioneze noul angajat atunci cand standardele de performanta nu au fost atinse;
- Sa ii spuna noului coleg atunci cand munca sa este sub standard si poate duce la concediere.
Sfaturi pentru angajati
In ceea ce priveste angajatii, si acestia trebuie sa aiba o atitudine pozitiva asupra locului de munca. Mai jos sunt cateva sfaturi in acest sens:
- Da-ti interesul - deseori, atunci cand incepi un nou loc de munca, nu ai foarte multe de facut. Participarea la training, cunoasterea colegilor si familiarizarea cu noul mediu pot dura cateva saptamani. Aceasta este ocazia perfecta pentru a munci mai mult, pentru a fi proactiv si pentru a te oferi sa ajuti;
- Nu exagera - una este sa iei initiativa si sa te oferi sa lucrezi o ora in plus si altceva este sa ai senzatia ca le stii pe toate. Lumea o sa te deteste daca faci pe desteptul. Lucrul in echipa poate fi crucial in multe companii, asa ca o relatie problematica nu va aduce niciun beneficiu nimanui;
- Fii atent cum te prezinti - este important sa ai o prezenta decenta la locul de munca; in functie de industrie, poti alege intre formal si smart casual, insa in niciun caz nu este o idee buna sa vii in hainele cu care ai fost in club cu o seara inainte. Doar pentru ca un angajat cu vechime si-a uitat cravata acasa nu inseamna ca ar trebui sa ii urmezi exemplul;
- Nu barfi - nici colegii si nici sefii. Toata lumea a lucrat mai devreme sau mai tarziu cu un coleg nesuferit, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa incepi sa te plangi in stanga si in dreapta. Daca un coleg incearca sa te provoace, ignora-l;
- Uita de casti, cel putin in primele saptamani - chiar daca te concentrezi mai bine in liniste sau cu muzica, este recomandat sa eviti acest lucru, macar la inceput, pana te familiarizezi cu colegii si cu noul loc de munca;
- Nu pleca mai devreme decat ceilalti - in ultimii ani, tot mai putina lume are un program de lucru rigid (9:00-17:00). De aceea, chiar daca ai vrea sa pleci la 17:00 fix, este bine sa astepti plecarea a 2-3 colegi inainte de a-ti face bagajele. Daca echipa ta lucreaza la un proiect complex si sunteti pe ultima suta de metri, ii poti acorda cateva ore suplimentare;
- Nu intarzia dimineata - 38% dintre oameni rateaza un loc de munca dupa perioada de proba pe fondul intarzierii la serviciu. Transportul in comun este, uneori, un cosmar sau poate ca serialul din seara precedenta a fost asa de captivant, incat te-ai uitat la trei episoade, insa aceste scuze nu ar trebui sa existe. Pentru a evita intarzierea, cea mai buna solutie este sa pleci mai devreme de acasa.
Perioada de proba reprezinta o oportunitate atat pentru angajator, cat si pentru angajat, pentru a vedea daca locul de munca i se potriveste noului venit. Daca angajatorul este deschis si dispus sa ii sustina dezvoltarea, iar angajatul vrea sa invete si este dispus sa lase de la el pentru a se integra, ambele parti au de castigat, iar perioada de proba se incheie cu o angajare permanenta.
Sursa foto: Shutterstock
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.
Buna ziua! la ce se refera formularea: ,,iar perioada de proba se incheie cu o angajare permanenta?" Este necesar ca angajatorul sa intocmeasca o documentaţie la finalul perioadei de proba?
Buna ziua,
Se refera la faptul ca dupa incheierea perioadei de proba, incetarea contractului nu se mai poate realiza printr-o notificarea scrisa , fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti.
Nu este necesar ca angajatorul sa intocmeasca o documentatie la finalul perioadei de proba, deoarece in contractul individual de munca este specificata perioada de proba aferenta.
Speram ca v-au fost utile informatiile primite.
O zi frumoasa!
Echipa calculatorvenituri.ro