</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cand si in ce conditii poate fi dispusa delegarea

Cand si in ce conditii poate fi dispusa delegarea

In unele domenii de activitate (atat in institutiile publice, cat si in companiile private), pot aparea situatii in care angajatii sunt nevoiti sa se deplaseze de la locul obisnuit de serviciu si sa lucreze intr-o alta companie ori institutie situata fie in alte localitati, fie in alta tara. Delegarea se poate dispune unilateral de catre compania angajatoare.

Potrivit art. 43 al Codului Muncii, angajatorul poate sa ii dea dispozitie salariatului sa isi exercite temporar functia in afara locului sau obisnuit de munca. Sarcinile pe care le are de executat angajatul sunt conforme cu atributiile sale de serviciu, tipul muncii exercitate ramanand acelasi. Asadar, atat timp cat este in delegatie, salariatul are de respectat in continuare fisa postului pe care a semnat-o in momentul angajarii.

Pe toata perioada delegarii, contractul de munca al salariatului ramane in vigoare, nu se suspenda. Actul prin care se dispune delegarea este fie o decizie, o dispozitie sau chiar un ordin de delegare.

Cat timp poti sta in delegatie

Codul Muncii spune ca delegarea poate sa fie dispusa pentru o perioada de maximum 60 de zile calendaristice in decursul unui an de zile. Perioada de delegare poate sa fie prelungita pentru perioade succesive de cel mult 60 de zile calendaristice, insa doar daca salariatul isi da acordul, ceea ce inseamna ca daca angajatul refuza prelungirea nu poate sa fie sanctionat disciplinar.

Numarul de zile de delegatie sunt calculate de la ora si data plecarii pana la ora si data intoarcerii.

Plata salariului pe perioada delegarii

Salariatul delegat beneficiaza de acelasi salariu si de aceleasi drepturi stipulate in contractul individual de munca. In plus, el va beneficia de o indemnizatie de delegare (diurna) in conditiile legii sau ale contractului colectiv de munca aplicabil, bani acordati pentru compensarea cheltuilelior din timpul delegatiei, dar si de decontarea cheltuielilor pentru cazare si pentru transport.

Pentru a fi decontata cazarea si masa este nevoie de documente care sa faca dovada platilor effectuate. Este vorba despre: bonuri, facturi si extras de cont. Angajatii care nu se cazeaza in unitati de cazare pot primi 45 de lei pe noapte.

Cati bani se acorda pentru diurna

In ceea ce priveste valoarea diurnei, in cazul angajatilor din sectorul privat, aceasta suma de bani este stabilita in conformitate cu prevederile trecute in contractul individual de munca sau in cel colectiv. Daca nu exista astfel de prevederi, atunci diurna este stabilita printr-un act aditional la contractul individual de munca. Diurna poate sa fie interna adica pentru deplasarile in interes de serviciu efectuate in interiorul tarii sau externa, pentru deplasari in afara tarii.

Potrivit HG 1860/2006, act normativ care reglementeaza diurna interna, pot beneficia de aceasta suma de bani persoanele care se deplaseaza in interes de serviciu pe o distanta mai mare de 5 km de locul sau permanent de munca. In cazul delegatiilor de o zi, diurna se acorda doar daca durata deplasarii este de minimum 12 ore. Valoarea diurnei interne pentru persoanele care lucreaza in institutiile publice este de 17 lei pe zi.

In cazul angajatorilor privati, daca diurna interna sau externa depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru personalul din institutiile publice, atunci trebuie sa fie supusa impozitarii de 16% pe salarii si se include in calculul pentru contributii sociale. Nu este supusa impozitarii diurna acordata in limita a 42,5 lei pe zi (adica 2,5 x 17 lei).

Ce trebuie sa stii despre calculul diurnei externe

Diurna externa este acordata in conformitate cu HG 518/1995 in valuta, la nivelul prevazut pentru statul in care are loc deplasarea. La ora actuala, cuantumul diurnei pentru fiecare tara este stabilit in anexa din HG nr. 518/1995. In statele membre ale Uniunii Europene, valoarea zilnica a diurnei este de 35 de euro pe zi, cu o posibilitate de maxim fiscal de 2,5 ori ( 87,5 euro/zi).

Exemple de situatii in care poate fi dispusa delegarea

– un salariat poate sa fie trimis in alta tara sau in alta localitate pentru a incheia un contract;

– personal din institutiile publice care pleaca in strainatate pentru a exercita anumite misiuni de serviciu care au un caracter temporar.

Toata perioada delegarii este considerata vechime in munca. Totodata, in perioada delegarii, angajatorul vireaza toate contributiile pentru somaj, pentru sanatate si pentru pensii.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide