Biletele de transport interurban la care au dreptul gratuit persoanele cu handicap grav si accentuat in acest an vor putea fi folosite si in ianuarie 2021
Hotararea nr. 1118/2020 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, precum si pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 24 alin. (9) si (10) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1297 din 28 decembrie 2020.
Guvernul a anuntat inca din data de 17 decembrie 2020 modificarea si completarea modalitatii de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit pentru persoanele cu handicap si a stabilit modul de decontare a carburantului necesar deplasarii cu autoturismul aflat in proprietatea acestora, a familiei, asistentului personal, insotitorului sau furnizorului de servicii sociale in comunicatul de presa publicat pe pagina oficiala a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
Executivul a decis ca biletele de calatorie gratuita acordate persoanelor cu handicap aferente anului 2020 sa poata fi utilizate si in luna ianuarie a anului 2021.
Prin Hotarare de Guvern s-a stabilit utilizarea unui nou model de bilet pentru transport interurban, cu noi caracteristici si noi elemente de siguranta, fiind adaptat ultimelor modificari aduse Legii nr. 448/2006, referitoare la inlocuirea calatoriilor de tip dus-intors cu calatoriile simple. Astfel, persoana beneficiarapoate efectua calatoria pe intreaga distanta cu un singur operator de transport interurban, fiind eliminate sintagmele „calatorii dus”, respectiv „calatorii intors”.
De asemenea, sunt aduse clarificari cu privire la cheltuielile realizate pentru transportul interurban, s-a simplificat procedura de decontare a carburantului necesar deplasarii cu autoturismul, iar optiunea beneficiarului pentru una dintre cele doua forme de sprijin va putea fi comunicata online, printr-o cerere.
Numarul de calatorii pentru care se deconteaza carburant in cursul unui an nu poate depasi cele 24 calatorii pentru persoana cu handicap grav si 12 calatorii pentru persoana cu handicap accentuat.
Conform Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile aduse de Legea nr. 145/2020 si de Legea nr. 193/2020, persoanele cu handicap grav beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de calatorii pe an calendaristic, iar cele cu handicap accentuat pentru 12 calatorii pe an calendaristic, fiind astfel inlocuite calatoriile dus-intors pe an calendaristic cu calatorii pe an calendaristic.
Totodata, a fost introdus dreptul persoanelor cu handicap de a opta, la cerere, pentru acordarea gratuitatii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar autoturismului, conform legii, si aflat in proprietatea acestora, corespunzator costurilor biletelor de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, dupa caz, fara a depasi suma de 1.500 lei anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.
Sursa foto: pixabay.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.