</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre noua lege a pensiilor din 2021

9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre noua lege a pensiilor din 2021

Un nou proiect de lege care reglementeaza pensiile a fost adoptat de Guvernul Romaniei, dar, pentru a fi pus in aplicare, trebuie sa fie dezbatut si aprobat de Parlament si, ulterior, publicat în Monitorul Oficial.

Daca initiativa legislativa va fi aprobata, noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 septembrie 2021. Iti prezentam mai jos principalele prevederi ale proiectului si modificarile fata de legea anterioara: recalcularea pensiilor actuale, stabilirea studiilor de masterat si doctorat ca vechime in munca si stabilirea unui singur tip de pensie anticipata. 

Pensiile aflate in plata vor fi recalculate

Viitoarea lege a pensiilor prevede o noua formula de calcul pentru aflarea cuantumului pensiei. Astfel, suma pensiei va fi egala cu valoarea punctului de referinta inmultit cu numarul de puncte cumulate de asigurat.

Punctul de referinta va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie si nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia anterioara, si anume 25. La intrarea in vigoarea a legii, pe 1 septembrie 2021, valoarea punctului de referinta ar trebui sa fie de 75 de lei.

Se va ajunge la aceasta suma printr-o crestere progresiva a punctului de pensie, care, in acest moment, este de 1.100 de lei:

  • la 1 septembrie 2019, punctul de pensie ar trebui sa ajunga la 1.265 de lei;
  • la 1 septembrie 2020, punctul de pensie ar trebui sa ajunga la 1.775 de lei;
  • la 1 septembrie 2021, punctul de pensie ar trebui sa ajunga la 1.875 de lei.

In noul proiect de lege este prevazut ca, incepand cu anul 2022, valoarea punctului de referinta se se indexeze anual, tinand cont de rata medie anuala a inflatiei.

Ministerul Muncii precizeaza intr-un comunicat ca nicio pensie in plata nu va scadea. Daca in urma recalcularii va rezulta o suma mai mica decat cea aflata deja in plata, se va mentine cuantumul mai avantajos.

Studiile de masterat si doctorat vor fi considerate vechime in munca

In prezent, doar studiile de licenta sunt considerate vechime in munca. Prin introducerea noii legi a pensiilor, si studiile de masterat si doctorat vor fi luate in considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obtinerea pensiei in sistemul public.

Pentru ca aceste studii sa fie luate in calcul la vechimea necesara pensionarii, conditia de baza va fi existenta unei diplome care sa ateste absolvirea cursurillor si evidentierea unui stagiu minim de cotizare de 15 ani.

Mamele cu mai multi copii vor putea sa iasa mai rapid la pensie

Proiectul de lege prevede ca femeile care au nascut cel putin trei copii si s-au implicat activ in cresterea lor pana cand acestia au implinit 16 ani se vor putea pensiona mai repede cu 6 ani. Pentru a putea beneficia de aceasta reducere, mamele trebuie sa indeplineasca si conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani.

Mai mult, de la patru copii in sus, se va mai adauga cate un an pentru fiecare copil in plus fata de cei sase ani. Spre exemplu, o mama cu cinci copii isi va putea reduce varsta de pensionare cu opt ani.

Va exista un singur tip de pensie anticipata

Prin prezenta lege, exista atat pensie anticipata - fara penalizari de cuantum -, cat si pensie anticipata partiala - cu micsorarea de cuantumului. Prin noua lege, va exista un singur tip: pensie anticipata calculata prin diminuarea cuantumului in raport cu stagiul peste stagiul complet de cotizare si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare.

Astfel, romanii care vor sa se pensioneze anticipat o vor putea face doar cu cel mult cinci ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare si doar daca au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani ( si de cei care l-au depasit cu pana la opt ani).

Cuantumul pensiei anticipate se calculeaza din cuantumul pensiei pentru limita de varsta prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare.

Spre exemplu, daca s-a cotizat cu pana la un an peste stagiul complet, procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare este de 0,50%. 

Vor putea fi facute plati retroactive la pensii pentru perioade la alegere 

Noua lege a pensiilor ofera contribuabilor posibilitatea sa faca o plata retroactiva pentru pensii. Astfel, orice persoana care a realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani poate beneficia de asigurare facultativa si poate cumpara vechime in munca pe o perioada de maximum 5 ani la alegere din perioade diferite, anterioare incheierii contractului, in care nu au desfasurat activitati profesionale. Plata se va putea face in rate, dar nu mai tarziu de 1 an de la data incheierii contractului, iar venitul la care se poate asigura facultativ este cel putin castigul salarial mediu brut pe economie.

Pensie minima sau indemnizatie sociala 

In acest moment, pensia minima garantata este o suma de fixa - 640 de lei - si este acordata oricui ar primi prin lege mai putin. Prin noul proiect de lege, pensia minima se va acorda diferentiat in functie de stagiul de cotizare, astfel:

  • nu va fi mai mica de 45% din salariul minim brut;
  • maximumul va fi de 75% din salariul minim brut;
  • la fiecare an cotizat peste cei 15 ani obligatorii, se va mai adauga 1% la minimum, dar nu se va trece peste maxim.

Noul proiect de lege defineste ca pensionari doar persoanele care dovedesc stagiul minim de cotizare de 15 ani. Romanii care nu indeplinesc aceasta conditie vor primi o indemnizatie sociala care nu face obiectul acestei legi si despre care nu se cunosc alte detalii in acest moment.

Un alt beneficiu al pensionarilor care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani va fi recalcularea indemnizatiilor. Astfel, daca suma rezultata din calcul este sub indemnizatia sociala, persoana va putea opta pentru aceasta din urma. La determinarea cuantumului pensiei vor fi valorificate sumele incasate cu titlu de acord global, sporuri, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii si alte drepturi de natura salariala.

Vor conta doar contributiile platite, nu si datorate

Daca noul proiect de lege va fi aprobat, din 2021, stagiu de cotizare va fi alcatuit doar din perioadele in care asiguratilor li s-au platit contributiile pentru pensii in sistemul public.

Prin prezenta lege, perioadele asigurate sunt cele pentru care s-au datorat contributii pentru pensii. Astfel, angajatii nu sunt responsabili daca angajatorii neglijeaza virarea contributiilor catre stat. Odata cu intrarea in vigoare a noii legi, salariatii vor fi nevoiti sa isi verifice situatia efectiva a platii.

Ajutor in loc de pensia de urmas

Pensia de urmas este urmatoarea categorie vizata de modificarile proiectului de lege. Ea se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Tot aici se introduce si o prestatie, ajutorul pentru sotul supravietuitor, care reprezinta 25% din pensia sotului decedat, ce va putea fi cumulat cu propria pensie. Aceasta prestatie se va acorda doar daca sunt indeplinite anumite conditii, si anume: sotul supravietuitor sa aiba stagiul complet de cotizare, sa aiba varsta standard de pensionare, sa nu fie recasatorit si durata casatoriei sa fi fost de cel putin 10 ani, iar suma totala incasata sa nu depaseasca 80% din salariul minim brut pe economie.

Cum se va acorda pensia de invaliditate

Pensia de invaliditate va fi acordata celor care nu au indeplinit varsta de pensionare doar daca au indeplinit stagiul minim de cotizare de 15 ani. Exista doar doua tipuri de cauze - de pierdere totala sau a cel putin jumatate din capacitatea de munca, iar pensia se acorda daca sunt indeplinite si aceste doua conditii:

  • accidente de munca si boli profesionale;
  • alte boli sau accidente care nu au legatura cu munca.

Vor exista trei grade de invaliditate, definite astfel:

  • gradul I: deficienta functionala grava, capacitate de munca si autoservire diminuate;
  • gradul II: deficienta functionala accentuata, capacitate de munca diminuata si capacitate de autoservire pastrata;
  • gradul III: deficienta functionala medie, capacitate de munca diminuata si capacitatea de autoservire pastrata.

 Citeste si Totul despre ajutoarele financiare acordate persoanelor cu handicap

 Desi noul proiect de lege nu aduce schimbari in ceea ce priveste varsta de pensionare si stagiul minim de cotizare, acesta cuprinde multe modificari importante care afecteaza beneficiarii actuali si viitori. Deoarece legea nu a fost inca aprobata de Parlament, inca poate fi respinsa sau modificata pana ar urma sa intre in vigoare in 2021.

 

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide