Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala vor fi luate in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului
Potrivit Ordonantei de Urgenta. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni anumite tipuri de venituri expres mentionate in cuprinsul ordonantei, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Pana in luna martie a acestui an, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala erau considerate venituri din activitati independente si astfel incluse in sfera veniturilor ce dadeau dreptul la concediul si indemnizatia mentionata mai sus, insa, din martie 2018, acestea au fost excluse din aceasta categorie. Consecinta directa a acestui lucru este aceea ca pentru veniturile obtinute din drepturi de proprietate intelectuala nu se mai acorda concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Opinia publica a facut sesizari referitoare la impactul social pe care modificarile Codului Fiscal le pot avea, intrucat excluderea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala din categoria veniturilor din activitati independente afecta un numar semnificativ de persoane care nu mai indeplineau conditiile de eligibilitate pentru in vederea obtinerii concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului. In urma acestor sesizari a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 81/2018 pentru modificarea O.U.G. 111/2010.
Astfel, se reintroduce posibilitatea persoanelor care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala sa beneficieze de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului.
Important de retinut este ca ordonanta mentioneaza ca persoanele indreptatite care au solicitat acordarea acestei indemnizatii lunare, al carei cuantum a fost stabilit fara a fi luate in calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate incepand cu 23 martie 2018, pot depune direct la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, documentele necesare pentru a dovedi realizarea acestor venituri, in termen de 60 de zile de intrarea in vigoare a Ordonantei. Agentiile pentru plati si inspectie sociala au obligatia ca in 60 de zile de la depunerea documentelor sau, dupa caz, de la intrarea in vigoare a Ordonantei, sa stabileasca un nou cuantum al indemnizatiei.
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.