</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Tichete cadou - legislatie, impozitare si beneficii pentru angajati si angajatori

by Mihaela Colesnic , 28 ian 2019
Tichete cadou - legislatie, impozitare si beneficii pentru angajati si angajatori

Tichetele cadou sunt unul dintre cele mai populare beneficii extrasalariale pe care o companie le poate acorda angajatilor. Mai sunt numite, generic, si bilete de valoare si pot fi folosite pentru achizitionarea unor bunuri, dar si pentru plata serviciilor.

Art. 11 din Legea nr. 165/2018 reglementeaza ca acestea pot fi destinate si in scopul utilizarii pentru: „campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, in limita sumelor destinate acoperirii valorii nominale a acestor tichete, prevazute in bugetele proprii, aprobate potrivit legii, in pozitii distincte de cheltuieli”.

 

Cadru legislativ - Legea nr. 165/2018

 

Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2019, reglementeaza modul de acordare a acestora. Reglementarile legii sunt facute in conditiile si cu exceptiile prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 17 din lege descrie conditiile pe care trebuie sa le respecte tichetele cadou pentru a fi valabile. Acestea trebuie sa aiba inscrise numarul si seria sub care au fost inregistrate de catre unitatea emitenta si sa contina urmatoarele informatii:

  • numele si adresa emitentului;
  • valoarea nominala a tichetului cadou;
  • perioada de valabilitate a utilizarii tichetului cadou;
  • spatiu pentru numele, prenumele si codul numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul cadou;
  • spatiu destinat inscrierii datei si aplicarii stampilei unitatii la care tichetul cadou a fost utilizat.


Pe de alta parte, tichetul cadou pe suport electronic este valabil, potrivit legii, „numai daca mentiunile prevazute la alin. (1) lit. a) si c), precum si numele, prenumele si codul numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul cadou sunt inscrise pe tichetul cadou pe suport electronic sau sunt stocate intr-un alt mod in acesta”.

In acelasi timp, modificarile care se impun de la inceputul lui 2019 sunt menite sa sistematizeze toate categoriile de bilete de valoare si sunt legate de modul de acordare si suportul pe care vor fi valabile (atat pe hartie, cat si electronic).

Valoarea tichetelor cadou

Conform legii care reglementeaza tichetele cadou, valoarea unui tichet cadou este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 de lei. Acestea pot fi oferite angajatilor de catre:

  • Societati comerciale
  • Regii autonome
  • Societati si companii nationale
  • Institutii din sectorul bugetar
  • Unitati cooperatiste, celelalte persoane juridice
  • Persoane fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca

Impozitarea tichetelor cadou

Conform prevederilor din Codul Fiscal, tichetele cadou acordate potrivit legii sunt supuse impozitului pe venit. Astfel, in situatia in care sunt acordate salariatilor proprii, aceste beneficii sunt supuse doar impozitului pe venit, daca se acorda pentru cheltuieli sociale.

Orice alta destinatie modifica tratamentul fiscal, si anume, acestea vor fi incluse si in bazele de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

Cu titlu de exceptie, aceste bonuri valorice sunt neimpozabile si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale decat daca sunt acordate cu ocazia Pastelui, Craciunului, de 1 iunie si 8 martie pentru femei si in cazul in care valoarea acestora depaseste 150 de lei, pentru fiecare angajat sau copil minor al angajatului. Mai mult, facilitatea fiscala este conditionata de reglementarea acordarii acestor tipuri de tichete in contractele de munca (fie ele individuale sau colective).

Avantajele angajatorului care ofera tichete cadou

Tichetele cadou sunt o modalitate de recompensare a angajatului si sunt incluse in zona beneficiilor extrasalariale pe care o companie le poate acorda cu diferite ocazii, cum ar fi: 8 Martie, de Craciun, de Paste sau alte sarbatori religioase.

Aceste tipuri de beneficii au cateva avantaje financiare pentru companii. De exemplu, acestea nu sunt impozabile, daca au valoarea mai mica de 150 de lei. In plus, sunt scutite de contributii in cuantum de pana la 150 de lei de persoana.

Pe langa avantajele financiare, tichetele cadou sunt o metoda de motivare si fidelizare a angajatilor si sunt usor de implementat.

Pe langa faptul ca sporesc fidelitatea angajatilor, firmele au posibilitatea sa personalizeze tichetele cadou cu mesajele dorite (logoul firmei sau felicitari cu diferite ocazii) si reprezinta un mod bun de rasplatire a angajatilor. Acestia pot alege apoi, in functie de preferinte, cum le vor folosi.

Avantajele angajatilor care primesc tichete cadou

Oferirea acestui tip de beneficiu creste puterea de cumparare a angajatilor si reprezinta o buna solutie de recompensare.

Fiecare angajat are o multime de optiuni prin care sa foloseasca aceste tichete oferite de angajatori cu diferite ocazii. Sunt zeci de mii de magazine partenere care pun la dispozitie produse si servicii care pot fi achizitionate cu tichetele cadou.

Majoritatea angajatilor folosesc tichetele cadou pentru achizitionarea de mobila, decoratiuni interioare, produse electrocasnice, haine, incaltaminte sau pentru a plati consumatia in restaurante.

           

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide