</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

In ce conditii le pot deconta salariatilor abonamentele medicale facute la clinici private?

Venituri salariale 28 dec 2017
  • Calculator Venituri 28 dec 2017

    Conform Codului fiscal valabil in 2017, serviciile medicale furnizate sub forma de abonament suportate de angajator pentru angajatii proprii nu sunt venituri impozabile din perspectiva impozitului pe venit, conform art. 76, alin. 4, lit. t.


    Una din conditii este ca sa se incadreze in limita de 400 EUR pe an (echivalent in lei). Aceasta limita este la comun si pentru primele de asigurare voluntara de sanatate. Ceea ce depaseste limita anuala va reprezenta un beneficiu de natura salariala taxabil.


    De asemenea, trebuie sa fie suportate de angajator. Daca salariatul plateste singur abonamentul, atunci compania va trebui sa i-l deconteze pe baza documentelor justificative precum contract si factura.


    Nu se aplica nici contributii sociale, conform art. 142 lit. s, punctul 6, art. 157, alin. 2, art. 187, alin. 2, art.195, alin. 2, art. 204, alin. 2 si art. 212 alin. 2 din Codul fiscal.


    La calculul impozitului pe profit, pentru companie, aceste cheltuieli vor fi deductibile.


    Nu se schimba tratamentul fiscal incepand cu 1 ianuarie 2018.


    Ar mai fi de mentionat ca Legea 95/2006 defineste serviciile medicale furnizate sub forma de abonament ca fiind servicii medicale preplatite pe care furnizorii le ofera in mod direct abonatilor si nu prin intermediul asiguratorilor, in afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de baza din sistemul de asigurari sociale de sanatate.

    Extrase din Codul fiscal 2017 si Legea 95/2006

    Art. 76 – Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor

    (4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

    […]

    t) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;

    ART. 78 - Determinarea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor

    (1) Beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar, final, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.

    (2) Impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:

    a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:

    […]

    (iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (3);

    ART. 142 - Venituri din salarii si venituri asimilate salariilor care nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale

    Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:

    […]

    s) urmatoarele avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta:

    […]

    6. contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. s) si t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc profesional;

    Legea 95/2006

    Art. 347

    […]

    h) servicii medicale furnizate sub forma de abonament - servicii medicale preplatite pe care furnizorii le ofera in mod direct abonatilor si nu prin intermediul asiguratorilor, in afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de baza din sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide