</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Impozitul pe dividende. Ce trebuie sa stii despre cadrul legislativ si cotele de impozitare

Impozitul pe dividende. Ce trebuie sa stii despre cadrul legislativ si cotele de impozitare
  1. Ce este impozitul pe dividende
    1. Ce sunt dividendele
    2. Cum se distribuie dividendele
    3. Cadrul legislativ ce reglementeaza plata dividendelor
    4. Cum se calculeaza impozitul pe dividende
    5. Ce alte taxe se achita pentru dividendele primite
  2. Declararea veniturilor din dividende
    1. Cand, cum si unde se declara veniturile din dividendele primite
    2. Cand, cum si unde se declara veniturile din dividendele primite in strainatate
  3. Plata impozitului pe dividende
    1. Cand, unde si cum se plateste impozitul pe dividende
    2. Plata altor taxe aferente dividendelor primite

Ce este impozitul pe dividende

Dividendele fac parte din vocabularul companiilor listate la bursa si reprezinta, pe scurt, cota-parte din profit care se plateste fiecarui asociat sau investitor, dupa ce companiile isi anunta rezultatele financiare anuale.

Ce sunt dividendele

Dividendele sunt o parte din profitul pe care o companie il realizeaza si pe care o distribuie actionarilor.

Cu exceptia companiilor de stat, care sunt obligate prin lege sa distribuie peste 50% din profitul net sub forma de dividende, companiile private nu au aceasta obligatie, decizia de a distribui dividende apartinand consiliului de administratie, in urma cererii actionarilor. In general, dividendele sunt platite de catre companiile cu cifre de afaceri mari, care pot sustine aceste distributii si companiile care nu au in vedere investitii majore imediate.

Cum se distribuie dividendele

Distribuirea dividendelor se realizeaza dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar valoarea acestora este stabilita de Adunarea Generala a Asociatilor, care se intruneste cel putin o data pe an, in termen de 5 luni de la incheierea exercitiului financiar. Legea prevede ca dividendele nedistribuite se prescriu dupa 3 ani.

Potrivit legii, hotararea Adunarii Generale de stabilire a dividendelor se depune in termen de 15 zile la Oficiul Registrului Comertului, pentru a fi mentionata in registru si publicata apoi in Monitorul Oficial. Hotararea constituie titlu executoriu, in temeiul caruia actionarii pot cere executarea silita impotriva societatii.

Cadrul legislativ ce reglementeaza plata dividendelor

Cadrul legal al distribuirii dividendelor este stabilit prin Legea 31/90 privind societatile comerciale, in timp ce dispozitiile speciale pentru emitentii de pe Bursa de Valori Bucuresti se gasesc in Legea 297/04 si in Regulamentul CNVM 1/06.

Impozitarea veniturilor obtinute prin dividende este reglementata de Codul fiscal, care a suferit modificari la inceputul lui 2017, aceasta dupa ce 2016 a fost probabil cel mai bun an pentru ridicarea de dividende, impozitul datorat fiind de doar 5%, fara plata altor taxe suplimentare.

In 2017, veniturile din dividende se taxeaza cu impozit pe venit de 5% (la fel ca in 2016) si cu CASS de 5,5%. In ceea ce priveste plata CASS, noile prevederi, intrate in vigoare anul acesta, in ianuarie, au fost eliminate dupa doar o luna, motiv pentru care obligatiile fiscale pentru luna ianuarie 2017 sunt diferite fata de cele valabile de la 1 februarie 2017, cand s-a decis pentru revenirea, in mare parte, la regimul de impozitare al anului anterior.

Cum se calculeaza impozitul pe dividende

Incepand cu 1 ianuarie 2016 (prevedere valabila si in 2017), impozitul pe venitul obtinut din dividende distribuite este stabilit prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut.

Impozitul poate fi insa zero daca persoana juridica care primeste dividendele detine, la momentul platii dividendelor, minim 10% din titlurile de participare (actiuni si alte titluri) ale companiei care distribuie dividendele, pentru o perioada de un an.

Contributia la asigurarile sociale de sanatate este stabilita de catre organul fiscal in anul urmator celui in care au fost realizate dividendele, cotei de impozitare asupra venitului brut, in acest caz, fiind de 5,5%.

Poti utiliza calculatorul online pentru un calcul al veniturilor din alte surse decat salariul.

Ce alte taxe se achita pentru dividendele primite

Alaturi de impozitul pe dividende, beneficiarii datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS), de 5,5%, dar in anumite conditii.

Nu platesc CASS persoanele care obtin venituri exclusiv din dividende si nu au alte venituri din salarii, pensii, indemnizatii pentru somaj / cresterea copilului / handicap, ajutoare sociale, venituri din activitati agricole si independente sau din asocierea cu o persoana juridica.

Declararea veniturilor din dividende

Pentru dividende este obligatorie depunerea urmatoarelor declaratii de venit:

  • Declaratia 205, prin care se raporteaza impozitul retinut la sursa si care trebuie depusa pana in ultima zi a lunii februarie.
  • Declaratia 100, depusa pana la data de 25 a lunii urmatoare repartizarii dividendelor.
  • Declaratia 201, care se depune doar in cazul veniturilor din dividende realizate in strainatate.

Cand, cum si unde se declara veniturile din dividendele primite

Potrivit articolului 43 din Codul fiscal, impozitul pe dividende, cu o cota de impozit de 5% asupra dividendului brut, trebuie declarat si platit la bugetul de stat, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.

Veniturile obtinute din dividende se declara prin intermediul fomularului 100 - Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat - care se depune la organul fiscal competent, in format PDF, pe suport CD, alaturi de formatul hartie, semnat conform legii, dar se poate transmite si prin e-mail.

Cand, cum si unde se declara veniturile din dividendele primite in strainatate

In situatia in care dividendele au fost obtinute din strainatate, beneficirarii lor (persoane fizice rezidente) sunt obligate prin lege sa raporteze aceste venituri anual, prin completarea si depunerea formularului 201 - Declaratie privind veniturile realizate din strainatate - pana pe data de 25 mai a anului urmator celui in care au primit dividendele.

Formularul 201 poate fi descarcat gratuit pe site-ul ANAF (www.anaf.ro), la rubrica Formulare fiscale si ghid de completare sau poate fi obtinut de la sediul unitatilor fiscale.

Dupa completarea datelor, declaratia se depune, in format hartie, la organul fiscal competent sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Data depunerii declaratiei este aceeasi cu data depunerii la posta.

Plata impozitului pe dividende

Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile din dividende revine platitorului de venit la momentul platii.

Cand, unde si cum se plateste impozitul pe dividende

Impozitul pe dividende, de 5% asupra dividendului brut, trebuie platit la bugetul de stat, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se distribuie dividendul.

Exista si o exceptie: in cazul dividendelor distribuite care nu au fost platite pana la finalul anului in care au fost aprobate situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende va fi platit pana la data de 25 ianuarie a urmatorului an sau pana la data de 25 a primei luni din anul fiscal modificat, care urmeaza anului in care s-au aprobat situatiile financiare.

Plata altor taxe aferente dividendelor primite

Contributia CASS se realizeaza tot prin depunerea Declaratiei 100 - pana la data de 25 a lunii urmatoare repartizarii dividendelor (vezi rubrica Cand, cum si unde se declara veniturile din dividendele primite).

Sursa foto: Nik MacMillan, Unsplash

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide