Impozitul auto 2020 - toate informatiile de care ai nevoie
Ca si in anii precedenti, posesorii de mijloace de transport inmatriculate in Romania sunt obligati sa plateasca statului un impozit pentru aceste autovehicule. In continuare, vei afla cum poti calcula acest impozit, cum il poti plati si ce se intampla daca nu o faci
- Despre legislatia impozitului auto
- Impozit auto 2020: cum il poti calcula
- Cum poti plati impozitul auto
- Ce penalitati primesti in cazul in care nu platesti la timp impozitul auto
Despre legislatia impozitului auto
Legislatia care reglementeaza impozitul auto este Codul Fiscal. Mai specific, partea din Codul Fiscal care se refera la impozitul auto este Capitolul IV - Impozitul pe mijloacele de transport (articolele 468 - 472).
Potrivit Art. 468, „Orice persoana care are in proprietate un mijloc de transport care trebuie inmatriculat/inregistrat in Romania datoreaza un impozit anual pentru mijlocul de transport, cu exceptia cazurilor in care in prezentul capitol se prevede altfel.”
Cine primeste scutiri si reduceri de la impozit?
Tot Codul Fiscal prevede si lista mijloacelor de transport scutite de impozit. Factorii care determina scutirea tin atat de proprietar, cat si de tipul de autovehicul. Conform listei regasite in Art. 469, sunt scutite de impozit:
- mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, vaduvelor de razboi sau vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului
- mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat si a persoanelor incadrate in gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentantilor legali, pe perioada in care au in îngrijire, supraveghere si intretinere persoane cu handicap grav sau accentuat si persoane incadrate in gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului
- mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor persecutate din motive politice sau etnice, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului
- mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea Luptatorilor Raniti, Luptatorilor Retinuti sau Luptatorilor Remarcati prin Fapte Deosebite pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989 sau ale urmasilor eroilor-martiri (soti supravietuitori, parinti, copii) ai Revolutiei, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului
- navele fluviale de pasageri, barcile si luntrele folosite pentru transportul persoanelor fizice cu domiciliul in Delta Dunarii, Insula Mare a Brailei si Insula Balta Ialomitei
- mijloacele de transport ale institutiilor publice
- mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri in regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri in afara unei localitati, daca tariful de transport este stabilit in conditii de transport public
- vehiculele istorice
- mijloacele de transport folosite exclusiv pentru transportul stupilor
- mijloacele de transport folosite exclusiv pentru interventii in situatii de urgenta
- mijloacele de transport ale institutiilor sau unitatilor care functioneaza sub coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice sau a Ministerului Tineretului si Sportului
- mijloacele de transport ale fundatiilor infiintate prin testament constituite conform legii, cu scopul de a intretine, dezvolta si ajuta institutii de cultura nationala, precum si de a sustine actiuni cu caracter umanitar, social si cultural
- mijloacele de transport ale organizatiilor care au ca unica activitate acordarea gratuita de servicii sociale in unitati specializate care asigura gazduire, ingrijire sociala si medicala, asistenta, ocrotire, activitati de recuperare, reabilitare si reinsertie sociala pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane varstnice, precum si pentru alte persoane aflate in dificultate, in conditiile legii
- autovehiculele actionate electric
- autovehiculele second-hand inregistrate ca stoc de marfa si care nu sunt utilizate in folosul propriu al operatorului economic, comerciantului auto sau al societatii de leasing
- mijloacele de transport detinute de catre organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale
Si mijloacelor de transport agricole utilizate efectiv in domeniul agricol li se pot acorda scutiri de impozit sau reduceri ale impozitului, insa doar cu hotararea consiliilor locale.
De asemenea, primesc o reducere de 50% a impozitului cei care locuiesc in anumite zone din Muntii Apuseni (conform Hotarârii Guvernamentale nr. 323/1996).
Mijloacele de transport hibride primesc si ele o reducere de minimum 50% a impozitului.
Cazuri speciale in care trebuie sa platesti impozit
Nu vei fi scutit de impozit daca:
- achizitionezi o masina in leasing - Conform legislatiei, cel care achizitioneaza un autovehicul in leasing trebuie sa plateasca impozit in calitate de
- vinzi masina - Proprietarul care vinde un autovehicul in 2019 trebuie sa continue sa plateasca impozit tot anul. In acest caz, cumparatorul trebuie sa depuna o declaratie fiscala in maximum de 30 zile de la dobandirea autovehiculului. Cumparatorul va incepe sa plateasca impozit de la inceputul anului urmator.
- radiezi masina - Dupa ce depune declaratia fiscala in termen de maximum 30 de zile, proprietarul care a efectuat radierea va inceta sa plateasca impozit abia de la inceputul anului urmator.
De asemenea, daca achizitionezi (si inmatriculezi) un autovehicul intr-o alta tara, esti obligat sa depui o declaratie fiscala si sa platesti impozit incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator.
Diferenta dintre „Taxa auto 2020” si „Impozitul auto 2020”
Desi cele doua sunt adesea confundate, ele reprezinta lucruri diferite si sume diferite pe care proprietarii de mijloace de transport trebuie sa le plateasca.
- Taxa auto 2020va inlocui vechiul timbru de mediu - taxa care a fost absenta de la inceputul anului 2017. Astfel, taxa se va aplica in functie de cat de poluant este un mijloc de transport. Daca detii o masina care se incadreaza in normele de poluarea Euro 1, Euro 2sauEuro 3vei plati mai mult decât, de exemplu, cei cu autoturisme încadrate în normele Euro 5sau Euro 6. Prin aceasta masura, Ministerul Mediului incearca sa reduca numarul de masini poluante din Romania si sa descurajeze achizitionarea acestora.
- Impozitul auto 2020este de ceva vreme implementat in legislatie si se aplica in functie de tipul mijlocului de transport detinut.
Impozit auto 2020: cum il poti calcula
Conform aceluiasi Cod Fiscal, Art. 470, impozitul pe mijlocul de transport este determinat de capacitatea cilindrica a motorului. In acest sens, Codul Fiscal determina sumele ce trebuie platite prin inmultirea fiecarei grupe de 200 centimetri cubi (cm3 sau cmc) sau fractiune din acestea cu suma corespunzatoare.
Daca procedeul este neclar, iata cateva exemple luate chiar din tabelul Articolului 470:
- Pentru motocicletele si autoturismele cu capacitatea cilindrica de pana la 1.600 cm3 trebuie sa platesti 8 lei / 200 cm3.
- Pentru autoturisme cu capacitatea cilindrica intre 1.601 cm3 ?i 2.000 cm3 inclusiv, trebuie sa platesti 18 lei / 200 cm3.
- Pentru autoturisme cu capacitatea cilindrica intre 2.601 cm3 si 3.000 cm3 inclusiv, ar trebui sa platesti 144 lei / 200 cm3.
- Pentru autobuze, autocare sau microbuze vei plati 24 lei / 200cm3.
- Pentru un tractor inmatriculat ar trebui sa platesti 18 lei / 200cm3.
Daca detii un autovehicul de transport de marfa cu masa totala autorizata egala sau mai mare de 12 tone, atunci acelasi Art. 470 prevede sume specifice care vor fi impozitate, in functie de masa, axele si alte sisteme de suspensie ale vehiculului.
In cazul care ai o motocicleta cu atas, vai trebui sa platesti pentru el 50% din impozitul pe motocicleta.
Cum poti plati impozitul auto
Poti plati impozitul pe mijlocul de transport in doua rate egale. Datele limita oficiale sunt 31 martie, respectiv 30 septembrie, inclusiv.
Daca platesti integral impozitul pana la primul termen, atunci statul iti va oferi o reducere (bonificatie) de 10%.
Daca suma totala pe care o datorezi statului este mai mica sau egala cu 50 de lei, atunci esti obligat sa achiti impozitul pana la primul termen.
Unde poti plati impozitul auto
Metoda „clasica” de plata este prin numerar sau card, la ghiseurile Directiei generale de taxe si impozite sau la infochioscuri (daca acestea sunt puse la dispozitie). Aceste directii se afla intotdeauna in subordinea primariei in raza careia esti domiciliat. In cazul Bucurestiului, exista cate o directie generala de taxe si impozite pentru fiecare primarie de sector.
Contribuabilii persoane fizice pot plati numeroase taxe si impozite si la diverse sucursale CEC Bank, dar si la benzinarii OMV sau Petrom (prin Westaco Express).
Atat persoanele fizice cat si cele juridice poti plati impozitul auto si online, prin siteul ghiseul.ro. De asemenea, exista posibilitatea de a achita impozitele prin ordin bancar.
Ce penalitati primesti in cazul in care nu platesti la timp impozitul auto
Ca pentru orice alt impozit neplatit la timp, statul aplica dobanzi si penalitati de intarziere.
- Dobanzile se aplica pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului limita. Dobanda este de 0,02% din suma datorata.
- Penalitatea de intarziere functioneaza exact la fel ca dobanda - se aplica pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului limita. Valoarea penalitatii de intarziere este 0,01% din suma datorata.
Astfel, daca depasesti termenul, suma datorata va creste zilnic cu 0,03%. Vei continua sa acumulezi atat dobanzile, cat si penalitatile de intarziere pana cand vei plati in totalitate suma datorata.
Vezi si Taxe si impozite in 2019: modificari legislative, termene-limita de plata si posibile sanctiuni.
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.