Declaratia unica 2021 PFA - posibile sanctiuni si ce este important sa stii
Declaratia unica trebuie depusa de catre persoanele fizice autorizate (PFA) care obtin venituri din activitati independente (productie, comert sau prestari servicii), pentru definitivarea situatiei pe anul anterior (daca este cazul). Declaratia are ca scop stabilirea concreta a veniturilor obtinute in 2020, a taxelor aferente, precum si estimarea veniturilor ce ar urma sa fie realizate in 2021. Indiferent de nivelul veniturilor, persoanele fizice autorizate datoreaza catre stat impozitul pe venit, in cota de 10%.
- Cine depune formularul 212
- Data limita si sanctiuni
- Categoriile de venituri care trebuie declarate
- Taxe datorate
- Rectificarea Declaratiei unice
- Depunerea Declaratiei
Cine depune formularul 212
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Ministerul Finantelor au publicat un ghid de completare si depunere a noului formular pentru Declaratia unica 2021, privind veniturile realizate de persoanele fizice autorizate, care obtin venituri din drepturi de autor, din chirii si cedarea folosintei de bunuri, activitati sportive, drepturi de proprietate intelectuala, activitati agricole, silvicultura si piscicultura si altele.
Declaratia (formularul 212) trebuie depusa si de avocati, si de alte categorii de profesionisti, inregistrati ca PFA, inclusiv intreprinderi individuale, persoana fizica independenta, intreprinderi familiale si care desfasoara activitati independente, indiferent de tipul acestora.
Incetarea activitatii PFA sau a celor asimilate unui PFA, pe parcursul anului fiscal 2020, impune depunerea unei declaratii care sa acopere perioada de timp cu activitate, indiferent de durata acesteia. Declaratia unica trebuie sa cuprinda si data la care activitatea a incetat.
Data limita si sanctiuni
Una dintre principalele modificari, comparativ cu anii anteriori, este termenul limita de depunere a acestei declaratii. Astfel, in 2021, termenul pentru depunerea Declaratiei Unice, dar si pentru plata taxelor, a fost stabilit pentru 25 mai.
In cazul in care termenul este depasit, Codul Fiscal impune sanctiuni sub forma de amenda contraventionala, cuprinsa intre 50 si 500 de lei. Valoarea amenzii este stabilita de angajatii ANAF, in functie de fiecare situatie in parte. Cel mai comun criteriu este numarul de zile de intarziere, dar si circumstantele care au dus la producerea acesteia.
Informatiile referitoare la venituri sunt declarate pe propria raspundere a semnatarului. Conform Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, se considera infractiune de evaziune fiscala si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi faptele care au ca scop sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale, ascunderea bunului ori a sursei impozabile si omisiunea. In mod concret, aceste situatii sunt extrem de rare, in cazul persoanelor fizice autorizate, de cele mai multe ori, organul fiscal constatand unele inadvertente, dobanzi si penalitati de intarziere.
Nivelul penalitatilor la veniturile nedeclarate este de 0,08% pe zi, incepand din ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect si stabilite ulterior de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere.
In plus, nedepunerea pana la data de 25 mai a Declaratiei Unice atrage dupa sine pierderea dreptului de a directiona voluntar, catre organizatii non-profit, 3,5% din impozit.
In mod particular, in cazul in care, pe parcursul anului 2021, dar dupa data de 25 mai, se obtine statutul de PFA sau se demareaza o activitate din cadrul celor descrise, inclusiv venituri din chirii, pentru care trebuie depus formularul 212, acesta trebuie redactat si adresat catre sediul ANAF competent teritorial, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului dintre parti.
Categoriile de venituri care trebuie declarate
Sunt obligati sa depuna Declaratia 212 toti cei care functioneaza ca persoane fizice autorizate si cei care realizeaza venituri din activitati independente. Datele cuprinse in Declaratia unica se refera la situatia veniturilor obtinute pe parcursul anului 2020.
Sunt luate in calcul veniturile realizate de persoane fizice autorizate, cele din drepturi de autor, din cedarea folosintei bunurilor si din chirii, dividende, dobanzi, castigurile din investitii, veniturile din agricultura, silvicultura, piscicultura, castigurile din alte surse, precum si veniturile din strainatate, care nu au fost impozitate.
Declaratia contine si un estimat al veniturilor care sunt anticipate, pentru a fi realizate pe parcursul anului 2021, daca pentru acestea nu exista o retinere la sursa a impozitelor.
Daca ai nevoie de asistenta in completarea si depunerea Declaratiei unice, poti intra in legatura cu un consultant fiscal AICI.
Taxe datorate
Indiferent de nivelul veniturilor, persoanele fizice autorizate datoreaza impozitul pe venit, in cota de 10%.
Daca nivelul veniturilor a atins, in anul anterior, plafonul de 12 salarii minime brute (in 2021 se aplica un plafon de 27.600 de lei), atunci se datoreaza la bugetul de stat si contributiile sociale pentru pensii (CAS - in cota de 25%) si sanatate (CASS - in cota de 10%). Daca veniturile sunt sub plafon, CAS si CASS sunt optionale.
Codul Fiscal, la articolul 154, include o lista de categorii de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, care cuprinde: persoanele sub 18 ani sau cele care urmeaza diferite forme de invatamant, bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, sotul sau sotia celui asigurat, pensionarii, refugiatii, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, personalul cultelor monahale recunoscute si altii.
Daca persoana fizica autorizata a primit, in 2020, indemnizatii de la stat, reglementate de OUG 30/2020 (cei cu activitate intrerupta) si OUG 132/2020 (cei cu activitate redusa), in contextul crizei sanitare provocate de pandemia de COVID 19, calculul pentru impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii se face separat pentru indemnizatiile de la stat, fara ca aceste venituri sa fie insumate laolalta cu alte venituri, realizate din desfasurarea activitatii specifice.
Indemnizatiile acordate de stat, in situatiile speciale ale anilor 2020 si 2021, sunt ignorate, cand se face calculul pentru stabilirea plafonului in functie de care persoanele cu venituri independente datoreaza obligatoriu CAS si CASS, cu mentiunea ca, pentru indemnizatiile incasate de la stat, CAS si CASS sunt obligatorii si s-au retinut la sursa.
Declaratia unica pentru veniturile anului 2020 nu mai beneficiaza de niciuna dintre bonificatiile de plata care au fost valabile in cursul anului 2020, pentru veniturile din 2019. Se deduce de la plata impozitului costul achizitiei aparatelor de marcat, pe baza de chitanta de la furnizor, daca acestea sunt puse in functiune.
Este necesar de precizat ca ANAF a publicat ghiduri complete pentru fiecare categorie de persoane cu statut PFA, care trebuie sa completeze formularul 212, precum si modele de completare a formularelor 212. Ghidul poate fi consultat AICI, iar modelele de declaratii completate pot fi vizualizate AICI (model pentru cedarea folosintei bunurilor), AICI (model pentru activitati independente, cu norma de venit) si AICI (model pentru activitati independente in sistem real).
Rectificarea Declaratiei unice
Potrivit Ordinului 49/2019, orice contribuabil poate face oricand si oricate rectificari considera ca sunt necesare. Efectuarea unei rectificari in declaratie trebuie, insa, bifata in casuta corespunzatoare. Venitul estimat se poate corecta pana la termenul-limita de plata a impozitului pe venit.
Principalele cazuri in care se poate apela la o declaratie rectificativa sunt:
- corectarea impozitului pe venit si/sau a contributiilor sociale;
- modificarea datelor de identificare ale persoanei fizice;
- modificarea datelor referitoare la sursa de venit sau schimbarile care apar in aceasta privinta;
- modificarea datelor referitoare la contributia de asigurari sociale si la asigurarile sociale de sanatate;
- corectarea altor informatii marcate pe formular.
Corectiile si rectificarile se pot face de catre contribuabili, din proprie initiativa, pe propria raspundere, ori de cate ori informatiile nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative, in conditiile prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Depunerea Declaratiei
Declaratia completata pe formularul 212 se poate depune online, in spatiul privat virtual, daca acesta exista pentru contribuabilul respectiv (dar este necesara semnatura digitala), direct la ghiseele ANAF teritoriale ori prin posta, cu metoda „confirmare de primire”. Declaratia unica poate fi descarcata de pe site-ul ANAF sau de AICI.
Rectificarile se pot face, ulterior, virtual sau direct la sediul ANAF.
Sediile ANAF din localitati acorda asistenta contribuabililor pentru completarea declaratiei 212. In cazul in care localitatea nu are un sediu teritorial ANAF, Directia generala de asistenta pentru contribuabili a solicitat directiilor generale ale finantelor publice intocmirea unui calendar pentru perioada 15 ianuarie - 25 mai 2021 al instruirilor comune cu organele fiscale teritoriale, calendar care se regaseste pe site-ul ANAF, in sectiunea „Asistenta contribuabili”.
Luand in calcul situatiile frecvent intalnite din anii precedenti, depunerea din timp a declaratiei este un demers inteligent, in conditiile in care aglomeratia va fi inevitabila, in jurul datei limita, iar probabilitatea blocajelor serviciilor online trebuie luata in calcul.
Sursa foto: Unsplash.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.