</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Declaratia unica. Ce reprezinta si ce reduceri se acorda pentru plati anticipate de impozit pe venit si contributii sociale

Declaratia unica. Ce reprezinta si ce reduceri se acorda pentru plati anticipate de impozit pe venit si contributii sociale

Declaratia unica este declaratia care va inlocui formularul 600 si alte 6 formulare pe care trebuie sa le depuna persoanele fizice in functie de ce tipuri de venituri realizeaza, dupa cum urmeaza :

  • declaratia 200, care in prezent este utilizata pentru declararea veniturilor realizate din Romania,
  • declaratia 201, utilizata pentru declararea veniturilor realizate din strainatate,
  • declaratia 220, utilizata pentru declararea venitului estimat/norma de venit,
  • declaratia 221, utilizata de cei care obtin venituri din agricultura impozitate pe baza de norme de venit,
  • declaratia 604, utilizata pentru stabilirea CASS in cazul persoanelor fara venit, care doresc sa beneficieze de serviciile publice de sanatate, si
  • declaratia 605 utilizata pentru stoparea CASS pe care il platesc persoanele fara venit, in cazul in care au inceput sa obtina venituri impozabile din punct de vedere al CASS.

Reamintim ca formularul 600 fusese adaptat noilor prevederi introduse in Codul fiscal (legea 227/2015) incepand cu 1 ianuarie 2018 in ceea ce priveste sistemul de contributii sociale si contributii sociale de sanatate.

Astfel, persoanele care obtineau venituri din activitati independente (inclusiv din drepturi de proprietate intelectuala) ar fi trebuit sa depuna acest formular pana pe 31 ianuarie 2018 in vederea stabilirii CAS si CASS, daca depaseau plafonul de venit de 22.800 lei la nivelul anului 2017.

De asemenea, persoanele care obtineau venituri din cedarea folosintei bunurilor (de ex, inchiriere de bunuri imobile), din asocieri cu persoane juridice, din agricultura, piscicultura si silvicultura, venituri din investitii si venituri din alte surse, trebuiau sa depuna acest formular daca depaseau pe cumulat (inclusiv venituri din activitati independente) plafonul de 22.800 lei in vederea stabilirii CASS.

Prezentarea oficiala in ceea ce priveste declaratia unica, facuta de Ministerul de Finante, o puteti regasi aici.

ANAF estimeaza ca vor fi aproape 1 milion de persoane care vor trebui sa depuna declaratia unica. Inca nu este clar daca cei care au depus deja formularul 600 inainte de 31 ianuarie 2018 vor mai trebui sa depuna si declaratia unica. Cel mai probabil da.

Pentru 2018 se intentioneaza ca termenul de depunere al acestui formular sa fie 15 iulie 2018. Prin acest formular se va face regularizarea anului fiscal precedent si estimarea venitului pentru anul fiscal curent.

Incepand cu 2019, va fi un singur termen de declarare si plata si definitivare, respectiv 31 martie.

Se prevede si acordarea unor bonificatii la nivelul anului 2018, in cazul in care plata este facuta anticipat.

Bonificatiile difera si in functie de modalitatea prin care s-a facut declararea, fiind acordate bonificatii mai mari pentru cei care vor depune declaratia prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV).

Astfel, pentru cei care vor depune declaratia prin SPV se intentioneaza introducerea unor bonificatii de:

- 10% pentru plata anticipata integrala pana la 15 iulie 2018 si

- 5% daca plata anticipata integrala este efectuata pana la 30 septembrie 2018.

Daca declaratia unica se depune pe suport de hartie bonificatiile acordate ar putea fi:

- 5% pentru plata anticipata integrala pana la 15 iulie 2018 si

- 2% daca plata anticipata integrala este efectuata pana la 30 septembrie 2018.

Cum arata declaratia unica in forma ei simplificata:

Puteti vedea si declaratia in forma ei intreaga aici.

Mentionam ca aceasta este forma in faza de proiect. Forma finala oficiala va fi cea publicata in Monitorul Oficial.

De asemenea, mentionam ca se intentioneaza ca sa se simplifice si unele formulare depuse de persoanele juridice, in mod similar cu declaratia unica. E posibil sa avem noutati in aceasta privinta pe la sfarsitul lunii martie.

Update : pe data de 9 martie a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finante proiectul de OUG cu privire la modificari aduse sistemului de contributii sociale, in care unele termene au fost modificate fata de ceea ce a fost publicat in ppt-ul initial de prezentare de unde au fost preluate informatiile de mai sus.
 
Astfel, fata de ceea ce a fost prezentat mai sus, s-au modificat urmatoarele :
 
Incepand cu 2019, termenul pentru depunerea declaratiei unice si pentru plata obligatiilor fiscale aferente este 15 martie a anului urmator celui de realizare a veniturilor.  
 
Iar pentru bonificatii, sunt prevazute in proiect urmatoarele, la nivelul anului 2018 :
 
-          Se acorda o bonificatie de 5% daca s-a efectuat transmiterea declaratiei unice prin mijloace de transmitere electronica la distanta pana pe 15 iulie 2018 si daca a fost achitat impozitul pe venit pentru anul 2018 integral pana la data de 15 martie 2019.
-          Se acorda o bonificatie de 5% pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit estimat anual platit integral pana la data de 15 decembrie 2018.
-          Daca sunt indeplinite ambele conditii, se acorda ambele bonificatii, prin urmare bonificatia totala ar putea fi de 10%.
 
Regasiti proiectul de OUG aici.
Si nota de fundamentare aici.
 
Cu mentiunea ca si acestea mai pot fi modificate pana la varianta finala oficiala, care va fi cea publicata in Monitorul Oficial.
 
===========

Autor: Ina Tornea, ADIT

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide