Cum pot obtine cetatenii straini permis de sedere cu drept de munca in Romania - conditii, documente, drepturi
Spre deosebire de permisul de sedere care ofera dreptul cetatenilor straini sa stea in Romania, permisul de sedere pe termen indelungat este obligatoriu pentru cetatenii straini care vor sa munceasca aici.
In acest articol vei afla ce trebuie sa stii despre permisul de sedere in Romania, dar si care sunt conditiile pentru obtinerea dreptului de munca, precum si drepturile si obligatiile pe care le ofera permisul de sedere.
- Cine poate munci in Romania - cetateni UE si non-UE
- Categorii de muncitori straini in Romania si acte necesare pentru avizul de munca
- Conditii pentru obtinerea dreptului de munca pentru cetatenii non-UE
- Ce este permisul de sedere pe termen lung si cum poate fi obtinut
- Conditiile necesare pentru obtinerea unui permis de sedere pe termen lung
- Drepturile pe care le confera un permis de sedere pe termen lung
- Cand inceteaza dreptul de sedere pe termen lung cu drept de munca
Cine poate munci in Romania - cetateni UE si non-UE
Dreptul de munca si rezidenta persoanelor straine in Romania este reglementata de Ordonanta de Urgenta 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.
Astfel, in Romania pot sa munceasca atat cetatenii care fac parte din Uniunea Europeana (UE), Spatiul Economic European (SEE) sau Confederatia Elvetiana (CE), cat si cei din spatiul non-UE, in conformitate cu normele legale in vigoare.
Pentru fiecare dintre aceste doua categorii de cetateni straini, dreptul de munca poate fi obtinut, daca indeplinesc conditiile legale, in urma depunerii actelor necesare.
Dreptul de munca in Romania pentru cetatenii UE
In cazul cetatenilor care fac parte din Uniunea Europeana si doresc sa munceasca in Romania, nu este necesara obtinerea permisului de sedere.
Angajarea unui cetatean membru UE este similara cu angajarea persoanelor cetatene romane, nefiind necesare formalitati suplimentare. In schimb, acesta trebuie sa obtina un CNP de la Inspectoratul General pentru Imigrari.
Totodata, angajatul strain trebuie sa solicite si o adeverinta medicala si sa se inscrie la un medic de familie din Romania, astfel incat sa poata plati contributiile sociale si impozitul pe venit in Romania. In situatia in care acesta doreste sa ramana asigurat in sistemul de asigurari sociale din tara din care provine si indeplineste conditiile legale pentru a proceda astfel, trebuie sa obtina formularul A1 de la Casa de Pensii din tara de origine. Astfel, acesta va trebui sa achite contributiile sociale in tara in care doreste sa ramana asigurat.
Citeste mai multe despre plata contributiilor sociale si a impozitului de venit in acest articol.
Dreptul de munca in Romania pentru cetatenii non-UE
In cazul cetatenilor din afara Uniunii Europene care doresc sa lucreze in Romania este necesara obtinerea unui aviz de munca, care este valabil pentru o perioada determinata de timp. Este important de mentionat ca cetatenii straini pot fi angajati doar de catre un singur angajator, iar dreptul de munca este acordat doar pentru desfasurarea activitatii la angajatorul declarat.
Pentru obtinerea avizului de munca, angajatorul trebuie sa depuna o serie de documente la Inspectoratul General pentru Imigrari, in functie de tipul activitatii efectuate de cetateanul strain.
Categorii de muncitori straini in Romania si acte necesare pentru avizul de munca
In functie de activitatea desfasurata de cetatenii straini care urmeaza sa lucreze in Romania, acestia pot fi incadrati in una din urmatoarele categorii:
- Lucrator permanent - angajat strain cu contract individual de munca, pe o perioada nedeterminata sau determinata, incheiat cu angajatorul in baza unui aviz de angajare. Documentele necesare pentru obtinerea avizului le gasesti aici.
- Lucrator stagiar - angajat strain in baza unui aviz de angajare, care efectueaza un stagiu cu o durata determinata, astfel incat sa obtina o calificare profesionala sau sa isi imbunatateasca abilitatile profesionale sau cunostintele lingvistice si culturale. Documentele necesare pentru obtinerea avizului le gasesti aici.
- Lucrator sezonier - angajat strain intr-un domeniu in care activitatea se desfasoara in functie de succesiunea anotimpurilor, cu un contract individual de munca pe o perioada determinata care nu trebuie sa depaseasca mai mult de sase luni, intr-un interval de 12 luni. Documentele necesare pentru obtinerea avizului le gasesti aici.
- Lucrator transfrontalier - angajat strain care provine dintr-un stat care are granita comuna cu Romania si care lucreaza intr-o localitate de frontiera de pe teritoriul Romaniei, in baza unui contract de munca cu durata nedeterminata sau determinata. Documentele necesare pentru obtinerea avizului le gasesti aici.
- Lucrator inalt calificat - angajat strain care lucreaza in Romania intr-un loc de munca inalt calificat, in baza unui contract de munca incheiat pe perioada nedeterminata sau pe o perioada determinata, de cel putin un an. Documentele necesare pentru obtinerea avizului le gasesti aici.
- Lucrator detasat - angajat strain calificat care este detasat temporar de la compania care are sediu intr-o tara terta si care ramane in continuare angajat cu contract de munca valabil la un beneficiar care apartine de aceeasi companie de la care se face detasarea si care are sediul in Romania. Documentele necesare pentru obtinerea avizului le gasesti aici.
- Lucrator ICT (persoana transferata in cadrul aceleiasi companii) - angajat strain care locuieste intr-o tara terta la momentul cand este depusa cererea pentru avizul de detasare si care este transferat in cadrul aceleiasi companii. Documentele necesare pentru obtinerea avizului le gasesti aici.
Conditii pentru obtinerea dreptului de munca pentru cetatenii non-UE
Persoanele care nu au cetatenia romana sau persoanele care provin dintr-o tara din afara Uniunii Europene sau a Spatiului Economic European se pot angaja in Romania in baza avizului de angajare daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
- Locurile de munca vacante nu au fost ocupate de cetateni romani, de cetateni ai statelor membre UE sau SEE sau de rezidenti permanenti pe teritoriul Romaniei;
- Persoanele straine indeplinesc conditiile speciale de pregatire profesionala si au experienta in domeniul respectiv;
- Sunt apte din punct de vedere medical pentru a desfasura activitatea respectiva;
- Nu au antecedente penale care sunt incompatibile cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare;
- Se incadreaza in contingentul anual aprobat prin Hotarare a Guvernului;
- Angajatorul are achitate la zi toate obligatiile catre bugetul de stat;
- Angajatorul desfasoara efectiv activitatea pentru care este solicitat avizul de angajare;
- Angajatorul nu a fost sanctionat pentru nedeclararea muncii sau pentru angajari ilegale in ultimele sase luni anterioare depunerii cererii pentru lucratorii permanenti, sezonieri, stagiari, transfrontalieri sau inalt calificati, respectiv trei ani pentru lucratorii detasati si ICT.
Trebuie mentionat ca nu este necesara indeplinirea primei conditii mentionate mai sus daca angajatul strain se incadreaza in una din urmatoarele categorii:
- Detine functia de administrator intr-o societate comerciala cu activitate straina si este singura persoana numita in aceasta functie;
- Este sportiv profesionist si are dovada ca a desfasurat o activitate similara in alta tara;
- Solicita un aviz de angajare pentru lucratori transfrontalieri sau lucratori sezonieri.
Dupa obtinerea avizului de angajare, angajatorul trebuie sa plateasca:
- 200 euro (echivalent in lei) - pentru lucratori permanenti, detasati, transfrontalieri, stagiari;
- 50 euro (echivalent in lei) - pentru lucratori sezonieri;
- 50 euro (echivalent in lei) - daca angajatorul vrea sa angajeze o persoana care detine drept de sedere temporara dupa absolvirea studiilor sau pentru reintregirea familiei, dar si in cazul schimbarii angajatorului sau a functiei, la acelasi angajator.
Chitanta care dovedeste achitarea taxei trebuie prezentata in original, cu semnatura si stampila trezoreriei. In cazul in care taxa nu este achitata la trezorerie, documentele trebuie confirmate de o unitate de trezorerie, prin semnatura si stampila.
Dupa depunerea documentelor la Inspectoratul General pentru Imigrari, acestia vor solutiona cererea in termen de 30 de la zile de la data la care a fost inregistrata cererea. Daca sunt necesare alte verificari ulterioare, termenul poate fi prelungit cu 15 zile.
Odata obtinut avizul de munca, angajatorul trebuie sa trimita acest document angajatului care, la randul lui va obtine permisul de sedere pe termen lung de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.
Ce este permisul de sedere pe termen lung si cum poate fi obtinut
Permisul de sedere pe termen lung atesta dreptul de sedere in Romania si ofera drept de munca pentru persoanele care indeplinesc conditiile legale de munca.
Permisul de sedere este emis de catre Inspectorarul General pentru Imigrari in baza unei solicitari efectuate de catre cetateanul strain, care provine dintr-o tara din afara UE si SEE. In cazul in care solicitarea este aprobata, urmatorul pas este depunerea documentelor pentru obtinerea permisului de sedere pe termen lung.
Documentele necesare sunt urmatoarele:
- cerere tip care poate fi descarcata de aici;
- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in original si copie;
- acte doveditoare privind spatiul de locuit (copie si original);
- dovada asigurarii sociale de sanatate;
- dovada mijloacelor de intretinere (cu exceptia membrilor de familie ai cetatenilor romani);
- certificatul de cazier judiciar eliberat de autoritatile romane;
- documente de stare civila, dupa caz.
Cererea pentru acordarea dreptului de sedere pe termen lung este solutionata in cel mult sase luni. Odata ce a fost solutionata cererea, raspunsul va fi trimis catre solicitant in 15 zile lucratoare.
In cazul in care raspunsul este pozitiv, in cel mult 30 de zile de la primirea raspunsului, cetatenii straini trebuie sa depuna documentele necesare pentru eliberarea permisului de sedere pe termen lung la Inspectoratul General pentru Imigrari unde a fost inregistrata cererea. Documentele sunt urmatoarele:
- cerere tip;
- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in original si copie;
- acte doveditoare privind spatiul de locuit (copie si original);
- achitarea taxelor, asa cum sunt mentionate aici.
In cazul in care a fost refuzat dreptul de sedere pe termen lung, motivele trebuie comunicate in scris catre solicitant, in termen de 15 zile de la solutionarea cererii. Bineinteles, solicitantul poate ataca aceasta decizie in termen de 30 de zile de la data la care a fost comunicata decizia, la Curtea de Apel Bucuresti.
Permisul de sedere pe termen lung este valabil pentru cinci ani pentru cetatenii straini care doresc sa munceasca in Romania.
Conditiile necesare pentru obtinerea unui permis de sedere pe termen lung
Conditiile pentru obtinerea dreptului de sedere pe termen lung pe care trebuie sa le indeplineasca un cetatean strain sunt urmatoarele:
- Sa fi avut o sedere continua in Romania in ultimii cinci ani, timp in care absenta din tara nu trebuie sa fi depasit sase luni consecutive, iar cumulat sa nu fi depasit 10 luni;
- Sa nu existe nicio masura de indepartare de pe teritoriul Romaniei a persoanei care a solicitat permisul de sedere.
Totodata, nu este considerata absenta de pe teritoriul Romaniei deplasarea in afara tarii in scopul unor activitati de transport international si care poate fi sustinuta prin documente doveditoare.
Persoanele care nu pot primi drept de sedere pe termen indelungat sunt cele care:
- Au drept de sedere temporara pentru studii;
- Au solicitat azil sau sunt beneficiare ale protectiei umanitare temporare sau se afla sub protectia temporara a statului roman;
- Sa afla in Romania cu viza de sedere scurta sau drept de sedere/viza diplomatica.
Drepturile pe care le confera un permis de sedere pe termen lung
Persoanele care obtin permisul de sedere pe termen indelungat cu drept de munca beneficiaza de urmatoarele drepturi:
- Au acces la toate formele de invatamant si de pregatire profesionala, inclusiv la burse de studiu, echivalarea studiilor si recunoasterea certificatelor, diplomelor, atestatelor de competenta si calificarilor profesionale;
- Au dreptul la securitate si protectie sociala, asistenta medicala si sociala;
- Beneficiaza de scutiri de taxe si deduceri la impozit pe venitul global;
- Au acces la servicii si bunuri publice, dar si la afiliere profesionala.
Cand inceteaza dreptul de sedere pe termen lung cu drept de munca
Dreptul de sedere indelungata inceteaza in una din urmatoarele situatii:
- La cerere;
- La dobandirea cetateniei romane;
- Dreptul este anulat sau revocat;
- In cazul in care cetateanul strain obtine alt drept de sedere pe termen lung in alta tara;
- In cazul in care acesta lipseste din Romania pe o perioada mai mare de 12 luni consecutive sau 6 ani consecutivi, exceptand cazul in care a beneficiat de un drept de sedere temporara in alta tara, membra a Uniunii Europene;
- In cazul in care acesta sau un membru de familie caruia i-a fost acordat statutul de rezident pe termen lung, lipseste de pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau al Confederatiei Elvetiene pe o perioada mai are de 2 ani consecutivi;
- In cazul in care a fost anulata protectia internationala in Romania, iar permisul de sedere pe termen lung a fost obtinut in acest scop.
Atat cetatenii care fac parte din Uniunea Europeana, cat si cetatenii non-UE pot opta pentru un loc de munca in Romania, daca indeplinesc conditiile legale de munca detaliate mai sus. Este important de studiat conditiile in care cetatenii strainin pot desfasura activitati in Romania, pentru a fi in concordanta cu prevederile legilor nationale. Recomandam companiilor care doresc sa angajaeze forta de munca straina sa apeleze la companiile specializate in vederea indeplinirii tuturor formalitatilor legale.
Sursa foto: Shutterstock
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.