</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Concediul medical pentru carantina sau izolare: informatii necesare pentru salariati

Concediul medical pentru carantina sau izolare: informatii necesare pentru salariati

Situatia medicala pe care o traversam cu totii, din cauza raspandirii la nivel global a infectiei cu COVID-19, a generat efecte atat pe plan personal, pentru fiecare dintre noi, cat si efecte juridice pentru guvernele tarilor, dar si pentru angajati si angajatori. Au fost luate, inca de la inceputul pandemiei, masuri pentru limitarea raspandirii bolii. Astfel, oamenii au ajuns sa fie plasati fie in carantina, fie in izolare; in ambele situatii, insa, alegerea nu le apartine, ba chiar mai mult, nerespectarea acestei reguli genereaza riscul de a fi pedepsit din punct de vedere legal.

In ultimul an, cu totii am auzit termeni de tipul „carantina” sau „izolare”. Care sunt diferentele legale, care sunt drepturile si obligatiile salariatilor care ajung in aceste situatii, cum trebuie sa procedeze angajatorii si care sunt informatiile necesare pentru obtinerea concediului medical poti afla din articolul de mai jos.

  • Diferenta dintre carantina si izolare
  • Concediul medical pentru carantina sau izolare
  • Cine plateste concediul medical

Diferenta dintre carantina și izolare

Conform legislatiei legale in vigoare, izolarea se impune in situatia in care o persoana este bolnava, are simptome sau semne sugestive, conform definitiei de caz. Se aplica si in cazul persoanelor purtatoare ale virusului, chiar daca acestea nu prezinta semne sau simptome sugestive, in conditile in care medicul constata ca exista un risc ridicat de transmitere.

Cu alte cuvinte, daca faci o forma usoara a bolii si esti in permanenta monitorizat, poti ramane in izolare. Izolarea la domiciliu sau intr-o alta locatie pe care o declari se poate realiza doar daca se constata ca riscul contaminarii altor persoane sau cel al raspandirii virusului este unul redus. Izolarea la domiciliu inceteaza in momentul in care persoana se considera vindecata, pe baza examinarilor medicale si in urma recomandarii medicului care constata ca riscul transmiterii bolii nu mai exista.

Daca ai fost infectat cu coronavirus, ai o forma usoara si trebuie sa te plasezi in izolare, iata cateva recomandari utile: izolarea presupune lipsa oricarui contact cu oricine, inclusiv cu membrii propriei familii sau cu alte persoane cu care locuiesti. De aceea, se recomanda sa te izolezi intr-o camera complet separata, unde sa si mananci, iar daca nu exista posibilitatea de a avea baie si bucatarie separate, ar fi cel putin recomandat sa limitezi accesul tau in aceste spatii comune.

Carantina este valabila pentru persoanele care au fost in contact cu cineva care s-a infectat cu virusul COVID-19 si care, in consecinta, trebuie sa stea acasa pentru o perioada de 14 zile, timp in care ii sunt monitorizate simptomele. Daca te afli in situatia in care trebuie sa intri in carantina, este recomandat sa respecti regulile mentionate pentru izolare, in relatiile cu membrii familiei cu care locuiesti. Carantina este menita sa tina departe de altii pe cineva care a avut un contact apropiat cu o persoana infectata. Specialistii in domeniu considera ca situatia de carantina poate ajuta la stoparea raspandirii virusului de la persoanele care nu stiu inca daca sunt bolnave sau infectate.

Ce trebuie sa faci cand intri in carantina sau izolare? Trebuie, in primul rand, sa anunti Directia de Sanatate Publica, iar aceasta iti va transmite o decizie, pe baza careia medicul de familie iti va elibera un certificat medical. In aceasta situatie, nu mai ai nevoie de adeverinta de la angajator.

Diferenta dintre carantina si izolare tine, in mare parte, de motivul pentru care are loc separarea de semenii din jur, cu scopul de a limita raspandirea infectiei cu coronavirus. In ambele situatii, insa, cel mai important este respectarea regulilor si a normelor legale in vigoare.

Concediul medical pentru carantina sau izolare

Angajatul poate beneficia de concediu medical carantina sau de concediu medical izolare, in ambele situatii, platit de angajator, iar acesta trebuie sa acorde acest concediu pana cand angajatul iese complet din carantina sau izolare.

Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de Directia de Sanatate Publica.

In cazul concediilor medicale pentru salariati in carantina sau izolare, angajatul nu este obligat sa depuna la angajator certificatul pentru luna anterioara pana in data de 5 ale lunii in curs, ci poate face acest lucru pana la sfarsitul lunii in curs. Daca esti angajat si te afli in aceasta situatie, acest lucru iti permite sa depui certificatul pentru concediul medical dupa iesirea din izolare sau carantina.

Daca te intereseaza un model adeverinta asigurat sanatate 2021, il poti gasi si descarca de pe site-urile Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate. Acelasi lucru este valabil si daca te intereseaza un model adeverinta concediu medical 2021.

Cine plateste concediul medical

Daca te intrebi cum sunt platiti angajatii intrati in carantina sau in izolare, atunci e bine sa afli ca toate aceste zile sunt suportate financiar de catre stat. Angajatii si, in general, asiguratii au dreptul la o indemnizatie calculata cu incepere din prima zi de concediu pana in ultima zi in care se afla in incapacitate de munca.

Cu cat se plateste o zi de concediu 2021? Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina este de 100% din baza de calcul.

Cine plateste concediul medical? Calculul si plata indemnizatiilor pentru angajatii intrati in carantina sau in izolare se fac pe baza certificatului de concediu medical, care este eliberat de medicul de familie, in conditiile prevazute de lege. Aceste indemnizatii sunt suportate de catre stat.

In cazul in care esti un angajat cu contract de munca pe perioada determinata si intri in carantina sau izolare dupa termenul la care s-a realizat incheierea contractului de munca, vei putea primi concediu medical, dar va trebui sa depui certificatul medical direct la sediul Casei de Sanatate la care este arondat medicul tau de familie.

In cazul in care se instituie masura carantinei la întoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat în interes personal într-o zona în care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, din perioada cuprinsa în concediul medical pentru carantina se suportă din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate numai indemnizaţia aferenta primelor 5 zile de carantina.

In situatia in care angajatorul are probleme legale si isi suspenda activitatea sau isi inceteaza activitatea prin fuziune, reorganizare, lichidare sau faliment, ai dreptul la concediu medical pentru carantina sau izolare, dar acesta se va achita dintr-un fond national unic de asigurari sociale, tot prin intermediul Casei de Sanatate la care este arondat medicul tau de familie.

Sursa foto: shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide