</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Concediu crestere copil-tata

Concedii 22 aug 2019
Buna seara,
Sotia mea naste in luna Martie 2020 , doresc sa intru in concediu crestere copil (sunt angajat de 5 ani ,sotia handicap gradul 3 )
Conditiile pentru CCC si cum se calculeaza indemnizatia?
Ea poate beneficia de un ajutor ceva daca are pensie?
  • Maria Ciudin 26 aug 2019

    Buna ziua,

    Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului prevede ca stagiul minim de cotizare pentru a putea beneficia de indemnizatie este de cel putin 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Astfel, vor fi luate in considerare veniturile supuse impozitului (venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura) pe care le-ati obtinut in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

    In ceea ce priveste calculul indemnizatiei, echipa calculatorvenituri.ro a dezvoltat un calculator cu ajutorul caruia puteti afla cuantumul acesteia si pe care il puteti consulta gratuit aici.

    Art.32, alin. (2) din Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 prevede ca persoana cu dizabilitate grava sau accentuata, care are in intretinere un copil si care nu beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului si de indemnizatia lunara aferenta, poate obtine un sprijin lunar in cuantum de 45% din cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2) pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv de 15% din cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2) pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 2 şi 7 ani. Cuantumul indemnizatiei prevazut la art. 2, alin. (2) este de 85% din media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro

    • Maria Ciudin 11 nov 2019

      Buna ziua,

      Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, pot beneficia de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului persoanele care, in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au obtinut venituri profesionale supuse impozitului, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal. 

      Anexa nr. 2 la Normele metodologice de punere in aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 reprezinta adeverinta pe care angajatorul o va completa in vederea atestarii faptului ca solicitantul indemnizatiei a realizat venituri supuse impozitului. La punctul II din adeverinta, angajatorul trebuie sa completeze veniturile realizate de salariat in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, incepand cu luna nasterii copilului si finalizand cu luna a 24-a anterioara datei nasterii copilului. 

      Astfel, din interpretarea legii si a formei in care este prezentata adeverinta, rezulta ca se vor lua in considerare veniturile aferente lunii nasterii copilului, continuand cu fiecare luna anterioara nasterii, pana la luna a 24-a anterioara datei nasterii copilului, asadar, nu si veniturile obtinute ulterior acestei date. 

      Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

      O zi frumoasa in continuare,

      Echipa calculatorvenituri.ro

  • Ionut Ionut 29 aug 2019

    Buna ziua,

    Se incadreaza in gradul de handicap mediu cu o pensie aproximativ 70 Ron/luna.

    Daca ma puteti indruma ,carei institutii ma adresez pentru dosar Concediu Crestere Copil (adica ce acte imi trebuie si cand sa le depun) 

    Multumesc antcipat !

    • Maria Ciudin 30 aug 2019

      Buna ziua, 

      Dosarul se depune la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din cadrul comunei, orasului, municipiului sau a sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza carora aveti domiciliul. Dosarul trebuie sa cuprinda: 

      • cerere tip (Anexa la HG nr.449/2016)
      • actul de identitate al solicitantului, copie si original
      • actul de identitate al celuilalt parinte, copie si original
      • certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul, copie si original
      • certificat de casatorie, copie si original
      • adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana indreptatita: a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni consecutiv, in ultimele 24 luni anterior datei nasterii copilului
      • decizia de suspendare a contractului de munca, eliberata de angajator sau de Inspectoratul Teritorial de Munca
      • dosar cu sina
       

      Dosarul se depune in termen de 60 de zile de la data nasterii copilului. 

      Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile. 

      O zi frumoasa in continuare, 

      Echipa calculatorvenituri.ro

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide