</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

CIM + Contract de colaborare

Venituri salariale 28 oct 2019
Buna ziua! Daca am un contract de munca fara intrerupere de aprox. 5 ani, si inca un contract de colaborare pe o perioda de 6 luni, la calculul indemnizatiei se vor lua in seama ambele?
  • Maria F 31 oct 2019

    Buna ziua,

    Sunt intr-o situatie similara - contract de munca full + un contract de colaborare semnat in 2017 si prelungit pe 2018 si 2019, in urma caruia realizez venituri aproape in fiecare luna - de exemplu in 2018 absolut fiecare luna, in 2019 am colaborat in lunile martie, aprilie, iulie, septembrie, octombrie (volume mai rare, dar mai mari) si urmeaza sa mai colaborez. Se ia in considerare la indemnizatie? Acest caracter de continuitate mi se pare putin ambiguu.

    Multumesc!

    • Maria Ciudin 05 nov 2019

      Buna ziua,

      In situatia dumneavoastra, veniturile obtinute in baza contractului de colaborare vor fi luate in considerare la calculul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, fiind incadrate in categoria veniturilor din activitati independente, deoarece se intruneste caracterul continuitatii. 

      Va ofer un exemplu concret de situatie in care veniturile obtinute in baza unui contract de colaborare se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse care nu sunt luate in considerare la stabilirea dreptului la indemnizatie pentru cresterea copilului. Astfel, o persoana fizica, neinregistrata fiscal, incheie un contract de colaborare cu o companie pentru desfasurarea unei sesiuni de training a salariatilor respectivei companii. In aceasta situatie nu se intruneste caracterul continuitatii, intrucat persoana fizica sustine o singura sesiune de training cu caracter ocazional si nu o colaborare de lunga durata cu respectiva companie.

      Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

      O zi frumoasa in continuare,

      Echipa calculatorvenituri.ro

  • Andreea Stefanache 28 oct 2019

    Multumesc pt raspuns! Mai am o singura intrebare: "Ce inseamna "a fi indeplinita conditia caracterului continuitatii?" Contractul meu colaborare are o perioada de 6 luni fara intrerupere. Mentionez ca nu sunt PFA, sunt doar persoana fizica.

    • Maria Ciudin 28 oct 2019

      Buna ziua,

      Pentru ca veniturile realizate in baza unei conventii civile sa fie incadrate in categoria veniturilor din activitati independente si sa fie luate in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului acestea nu trebuie sa aiba caracter ocazional, in caz contrar fiind incadrate ca venituri din alte surse.

      Activitatea cu caracter de continuitate este definita de Codul Fiscal ca fiind activitatea desfasurata cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri. 

      Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

      O zi frumoasa in continuare,

      Echipa calculatorvenituri.ro

  • Maria Ciudin 28 oct 2019

    Buna ziua,

    Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010, pot beneficia de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului persoanele care, in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat venituri supuse impozitului (este vorba despre venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura).

    Venituri realizate in urma unei conventii civile, cu caracter de continuitate, se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, conform prevederilor Codului Fiscal ("veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asoiere, inclusiv din activitati adiacente"). In aceasta situatie, veniturile realizate in urma contractului de colaborare vor fi luate in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului.

    Doar in situatia in care nu este indeplinita conditia caracterului continuitatii aceste venituri nu sunt luate in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului, intrucat acestea devin venituri din alte surse, in sensul art. 114 din Codul Fiscal.

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro 

     
Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide