</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Care este impozitul pe drepturi de autor in 2018?

Venituri salariale 21 mar 2018
Buna. Sunt interesata: care este impozitul pe castiguri din drepturi de autor in 2018? Suma finala incasata nu depaseste acel prag de 28.200 lei. Multumesc.
  • Calculator Venituri 25 mar 2018

    Impozitul pe veniturile obtinute din drepturi de autor este in cota de 10%. Impozitul pe venit se va datora indiferent de suma incasata – nu exista un plafon minim.

    Daca aveti prevazuta optiunea de impozitare finala in contract, atunci impozitul pe venit se va calcula prin retinere la sursa, aplicand cota de 10% la o baza impozabila determinata ca fiind venitul din drepturi de autor, conform contractului incheiat, minus cota forfetara de 40%.

    Daca ati optat pentru impozitarea in sistem real, atunci baza impozabila se va determina conform art. 68 din Codul fiscal (Legea 227/2015), tinand cont de venituri si de cheltuieli, ajustate cu veniturile neimpozabile si cheltuielile nedeductibile.

    Conform prevederilor actuale din Codul fiscal (la data de 23 martie 2018), contributiile sociale, CAS si CASS, se aplica doar daca veniturile incasate din drepturi de autor au depasit la nivelul anului 2017 plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 22.800 lei.

    La determinarea plafonului pentru CAS trebuie sa luati in calcul si alte venituri din activitati independente pe care le-ati avut in 2017, daca e cazul.

    Iar la determinarea plafonului pentru CASS trebuie sa tineti cont, pe langa veniturile din drepturi de autor si din alte activitati independente, si de: venituri din agricultura, piscicultura, silvicultura, venituri din investitii, din cedarea folosintei bunurilor (e.g chirii sau vanzari de bunuri imobile), din asocieri cu persoane juridice si venituri din alte surse.

    Daca veniturile sunt sub plafonul de 22.800 lei, nu se datoreaza CAS si CASS in 2018. Insa nici nu veti contribui la sistemul public de pensii si nici la cel de sanatate. Daca veti dori sa contribuiti la sistemul de pensii puteti opta sa platiti CAS cel putin la nivelul salariului minim pe economie.

    Exista si un proiect de OUG prin care se doreste sa se modifice regimul de impozitare a veniturilor din drepturi de autor in sensul reintroducerii retinerii la sursa pentru CAS si CASS atunci cand acestea sunt datorate. Acest lucru a fost anuntat si in declaratiile de presa de pe site-ul Ministerului de Finante. Insa proiectul de OUG nu a fost publicat inca in versiune finala in Monitorul Oficial, deci mai sunt posibile modificari.

    Conform proiectului de OUG, nu se va datora CAS si CASS, si, prin urmare, nici nu se vor retine la sursa, in cazul in care veniturile estimate pentru anul 2018 sunt sub plafonul de 22.800 lei.

     

    In ceea ce priveste CAS, proiectul de OUG prevede ca se va retine CAS la sursa, la nivelul stabilit prin contract de persoana fizica, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. Baza impozabila minima lunara ar fi salariul minim brut pe economie (respectiv 1.900 lei).  Optiunea ar trebui sa se regaseasca in contractul de drepturi de autor sau intr-un act aditional la acesta.

    Pentru cei pentru care veniturile se situeaza sub plafon, dar totusi doresc sa contribuie la pensie, vor trebui sa depuna declaratia unica si vor datora CAS la o baza impozabila lunara la alegere dar care nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie.

    In ceea ce priveste CASS, proiectul de OUG prevede ca se va retine CASS la sursa in cazul drepturilor de proprietate intelectuala, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. In cazul in care plafonul e depasit, se plateste CASS 10% la o baza impozabila lunara de 1.900 lei, ceea ce inseamna o contributie lunara de 190 lei.

    In cazul in care veniturile estimate nu depasesc plafonul, conform proiectului, contribuabilul trebuie sa depuna declaratia unica daca opteaza sa plateasca CASS ca sa poata beneficia de serviciile sistemului public de asigurari de sanatate. Proiectul mai prevede ca se va datora CASS la nivelul a 6 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica inainte de termenul prevazut pentru declarare, respectiv inainte de 15 iulie 2018 pentru anul 2018, si 12 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica dupa termenul prevazut pentru declarare.

    Daca cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala opteaza pentru impozitarea in sistem real, li se vor aplica aceleasi reguli de impozitare ca si persoanelor care obtin venituri din activitati independente cu impozitare in sistem real.

    In proiectul actual nu sunt prevazute reguli de tranzitie pentru drepturile de autor / de proprietate intelectuala. Daca nu se modifica nimic in versiunea finala publicata a proiectului de OUG atunci cei care obtin venituri din drepturi de autor si depasesc plafonul de 22.800 lei cel mai probabil vor trebui sa depuna declaratia unica si sa plateasca contributiile sociale datorate pentru prima parte a anului 2018 pana la introducerea OUG-ului, iar ulterior pentru partea a doua anului li se vor retine la sursa contributiile sociale.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide